Nem irritáló az IKEA agresszív és megtévesztő reklámpolitikája, a vega húsgolyóival?
Egyrészt megtévesztő, azt sugalja, hogy a növényi golyócskáknak, és magának a vega étrendnek kisebb az ökolábnyoma.
Ezt semmilyen hiteles statisztika nem támasztja alá.
Másrészről túlzóan sokszor dobja fel a youtube.
#9
A takarmányok nagyrésze, legalább is európában, az alap élelmiszereink melléktermékéből van, mint például az olaj sajtolásából visszamaradott szárazanyagból.
Emellett az állattartás biztosítja a nyagyipari növénytermesztésnek, hogyne tisztán műtrágyázás, hanem valódi trágyázzással is follyon a földművelés, ezzel lassítva a termőföldek kiöregedését.
Én mondjuk alapból nem is értem, miért kellene egyáltalán bizonyítani hogy az állattartásnak nagyobb az ökolábnyoma mint a növénytermesztésnek... de egyébként lehet találni statisztikákat erről, ha keresnél.
Az meg, hogy sokszor dobja fel a YT..... Adblocker.
Szerintem szuper, hogy van ilyen "húsgolyó", és szerintem jó hogy reklámozzák is. Akit nagyon zavar, az nem nézi meg a reklámot.
Rengeteg hivatalos és elismert statisztika alátámasztja, hogy a húsevésnek sokkal nagyobb az öko-lábnyoma, mint a növényi étrendnek. Nem tehetünk róla, hogy tájékozatlan vagy és még utána nézni is derogál.
Bár, szerintem ehhez a józan ész is elég. Ha húst akarsz enni, nem csak az állatokat kell tartani valahol, hanem a takarmányt is megtermelni nekik X hektáron. Ez kétszer annyi, mintha magát a takarmányt (pontosabban a helyében termelt növényeket) ennék az emberek.
Kérdező, azt ugye tudod, hogy világszinten a szójatermelés több mint fele az állatok takarmányozására megy el? Lehet, hogy Európában épp melléktermékekkel etetik az állatokat (amit erősen kétlek) de ez mit változtat azon, hogy világszinten rengeteg termőföld kell a takarmányozáshoz? Amit lehetne emberi fogyasztásra szánt növények termesztésére is hasznosítani, vagy neadjisten békén hagyni és nem kivágni az összes erdőt.
"In fact, almost 80% of the world’s soybean crop is fed to livestock" [link]
A károsanyag-kibocsátása pedig értelemszerűen nagyobb egy állatnak, ami oxigént lélegzik és co2-t valamint metánt ereget, mint egy növénynek.
"Total emissions from global livestock: 7.1 Gigatonnes of Co2-equiv per year, representing 14.5 percent of all anthropogenic GHG emissions." [link]
Nem kell vegánnak lenni ahhoz, hogy valaki józan paraszti ésszel belássa, hogy az állattartás megterhelőbb a környezet számára, mint a növénytermesztés.
Egy európa cégnél miért vegyem számításba, a harmadik világ korszerűtlen termelési módszereit, ha a hús nem onnan származik?
Illetve számításba vehetném, csak épp nem a húsnál, mert a növinyi hozzávalók onnan jönnek.
Egy külömbség van, míg a húst helyilek termelik, és állítják elő, addig a növényi ételeknél már nem jellemző, ugyanis a növény nem igényli a gyors feldolgozást.
Amíg a hús tartásának itt európában meg kell felelnie minden egészségügyi, és természetvédelmi feltételnek, annak a szója, szejtán és egyébb növénynek mivel európán kívül, a harmadik világ országaiban termelik meg, erre nincs szügség.
Jellemzően az ilyen farmokon nem használnak vetésforgót, sem valódi trágázást, így pár év alatt használhatatlanra rontják le a termőföldet.
Az európai húspiac, hozzájárul a mezőgazdaság fenntartható működéséhez.
Ez hatalmas külömbség.
"Egy európa cégnél miért vegyem számításba, a harmadik világ korszerűtlen termelési módszereit, ha a hús nem onnan származik?"
Mert ugyanazon a bolygón élünk, a klímaváltozás, környezetkárosítás mindenkire hatni fog.
Egyébként is kíváncsi vagyok, hogy ezek szerint a "húsevők" mindig, minden hústerméknél ellenőrzik a származási helyet? Húskészítményeknél, éttermekben, vendégségben, és mindig ez alapján, megfontoltan döntenek hogy elfogyasztják-e?
Még egy érdekes cikk, amibe épp belefutottam egy más témájú írás nyomán:
De, nagyon utálatos reklám
Tök jó, hogy van ilyen "vegán húsgolyó" opció. Egye aki szeretné, nem mondom, hogy nem finom, nemtudom,nem kóstoltam.
De ha én nem akarok nem eszem, akárhányszor tolják a képembe ezt a sz*r reklámot, ettől még ugyanúgy hús alapú húst fogok enni.
Nincs bajom a növény alapú kajákkal, rengeteg vega napot tartok.
De a húst növénnyel helyettesíteni, és eladni húsnak szerintem undorító. Nem csak az íze miatt gondolom, de az összetevői valószínűleg egészségtelenebb mintha rendes húst ennél.
Szóval jók a zöldségek, de ne adjuk már el hús jellegű cuccként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!