Mit esznek a vegák, ami helyettesíti a húst, ha nagyon kívánják, és mi a tapasztalat a vegan kajáról, illetve halat esztek, ha vega életmódot folytattok?
A húst nem szoktam megkívánni, csak bizonyos ételeket, amiket húsosan ismerek és szeretek. Már évek óta nem eszem húst, így ezeket megtanultam elkészíteni anélkül. Így bármikor ehetek lasagnét, brassóit, pörköltet, fasírtot, stb. Nagyon sokféle húsos ételt szerettem, és nincs egyetlen alternatíva, ami mindenben ugyanolyan finom.
Darált hús helyett legtöbbször szója granulátumot, vagy apróra darált zöldségeket, gombát, magvakat használok. Ezeknél úgy érheted el legjobban a húsra hasonlító állagot, ha bőven használsz zsiradékot, és különböző keménységű összetevőket keversz. Például puha padlizsán, keményebb répa, kemény dió, mindez apróra darálva.
A gomba nem hasonlít annyira a húshoz, de szinte bármilyen ételbe jó helyette, és kellemes telítő érzést ad. A tofu, szejtán és hasonló ételek önmagukban általában ízetlenek, de megfelelő elkészítéssel ugyanúgy finomak, mint a gomba, és mindkettő fehérjedús. Ha hús élményt keresel, kísérletezhetsz bolti hús utánzatokkal is. Ezek általában készételek, amiket csak sütni vagy melegíteni kell: hamburger pogácsa, rántott hús, stb. Vannak köztük finomak és nagyon rosszak is, de az étrendedet ezekre ne alapozd, mert nagyon drágák és a legtöbbjük kifejezetten egészségtelen.
Ha szívesen főzöl, nagyon jó lehetőségeid vannak hús nélkül is jót enni. Bármilyen ételt keresel, ha elé írod, hogy vegán rengeteg ötletet kaphatsz. Néhány alkalom után már tudni fogod, hogy neked melyik ízlik. A kulcs, hogy a vega/vegán ételeket általában erősebben kell fűszerezni, és az elkészítésnél fontos az állaga. Ha például a recept szerint gyorsan kell megpirítani a zöldségeket magas hőfokon, akkor ne hagyd, hogy megpuhuljanak, mert teljesen más lesz az összhatás, és kicsit sem fog hasonlítani arra a húsos ételre, amire vágysz.
A férjem vegetáriánus, és a szagát se szereti a húsnak, nemhogy az ízét. Szóval nincs olyan, hogy megkívánja. Halat sem eszik. De nemrég sikerült úgy megfőznöm a szójapörköltet, hogy háromszor is megkérdezte, biztosan nem hús-e. (Én éreztem rajta a szójaízt.)
Egy ismerősöm (aki eszik húst) mondta, hogy neki a szejtán volt az egyetlen, amiről elhitte volna, hogy tényleg hús (csak olyan állaté, amit még nem evett). Persze úgy is kell hozzá fűszerezni, megfelelően elkészíteni, de szerintem tényleg a szejtán az, aminek nincs zavaró mellékíze, mint mondjuk a szójának (számomra).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!