Azok,akik azért vegánok mert nem értenek egyet azzal hogy döglött állatot kell ennie az embernek,tehát elvi kérdést csinálnak belőle,Ők mi alapján eszik akkor a növényeket?
Ugyanis elvileg a növény is érző élőlény,és ezt egyre több kutatás is bizonyítja.Mert oké,hogy ne öljünk azért hogy mi együnk,de ha már ezen az elvi síkon vagyunk,akkor az érző növényeket mitől jobb megenni?
Szimplán csak a vegánok gondolatvilagára vagyok kíváncsi!
Köszönök előre minden normális választ!
Szia neked is! Nem, arra akartam utalni, hogyha a növények mégis éreznének fájdalmat, mit érdemes csinálni, hogy a lehető legkevesebbet ártsunk nekik. Mint írtam, egy kg húshoz 16 kg növénynek kell elpusztulnia. Ezáltal 16-szor több növényt "ölünk meg" , ahhoz képest, mintha közvetlenül megennénk őket. Míg 1 kg hús tegyük fel, hogy 2 ember számára elég, az a 16 kg növény, ami ennek a húsnak az előállításához volt szükséges, 20 embernek elég lenne, ha direkt módon jutnának hozzájuk. Ha még továbbra sem érthető, ajánlom Earthling Ed, Plants feel pain című videóját, ő talán jobban összeszedte az ezzel kapcsolatos információkat.
(ne húzzatok már le ennyire, csak segíteni próbálok(:(
Ha nem ölöd le a marhát is megeszi a növényt, ez nem válasz a kérdésre :)
Amúgy a növények igenis éreznek, aki tartott már növényt, pontosan tudja ezt, bármilyen hülyén hangzik, a gondosan ápolt növény kicsattan, boldog, jó ránézni, míg ha elhanyagoljak vagy nem megfelelően bánnak vele, ugyanúgy kijönnek a problémai, mint bármely más élőlénynek.
A húshoz tenyésztett állatokat az ember hozza létre, és egész életükben bezárva élnek, tehát maguktól nem szaporodnak és soha nem találkoznának növényekkel. Ezek az állatok speciálisan arra lettek kitenyésztve, hogy minél gyorsabban és könnyebben minél több húst/tojást/tejet adjanak, tehát ne a természetben, vagy Mari néni kertjében elő marhákat képzeld magad elé. A gyors növekedés és az aránytalan testalkat miatt képtelenek lennének túlélni, ha kiengednék őket. Ha holnap minden haszonállatot szabadon engednének, akkor sem ennék meg az összes növényt, mert 99,9%-uk néhány héten belül magától elpusztulna.
Természetesen ez nem így működik. Ha kevesebb az igény a húsra, nem éri meg annyi állatot "gyártani", és kevesebb állatnak kevesebb takarmány kell. Sajnos nem minden földet, ahol takarmányt nevelnek lehet azonnal befogni, hogy zöldségeket termeljen az embereknek, de sok helyen idővel megoldható lenne.
A vegánok nemcsak az állatok leölésével nem értenek egyet, hanem azok tartásával sem, amíg életben vannak. Általában borzalmas életük van, így a vegánok célja, hogy meg se kelljen születniük. Míg egy növénynek nincs fejlett idegrendszere, nem tudja hol él, nem érez félelmet, és a fájdalmat sem úgy kell érteni, ahogy nálunk. A fájdalom érzet kulcsa a központi idegrendszer, ami náluk hiányzik, ezért nem tudnak úgy fájdalmat érezni, ahogy az ember vagy egy állat. Ez alatt egy stressz reakciót értenek, amit az vált ki, hogy a növényt sérülés éri. Azért nevezik fájdalomnak, mert ugyanaz a célja, mint az állatoknál: ha a növényt sérülés éri, próbáljon meg a lehetőségekhez mérten védekezni, pl. elhúzódással, keserű váladék termelésével.
Ez nem jelenti azt, hogy ha letépsz egy almát, az ugyanolyan érzés a fának, mintha neked a karodat tépnék le.
És akkor még nem beszéltünk a fenntarthatóságról.
Ipari állattartásról beszélünk, nem Mari néni kiskertjéről. Az 1kg marhahúsod ott van valami marhatartó telepen. A 16kg növény, amit megeszik, szintén nagyipari termelésben kezdi, szóval betakarítják, feldolgozzák, elszállítják a marhához. Aztán a marhát fogják, autóra pakolják, levágják, aprítják, csomagolják és megint szállítják, csak most a boltba. Ez még országon belül is rengeteg szállítás, rengeteg üzemanyag és akkor még nem is eredeti, argentin marha steaket ettél.
A harmadik probléma a víz felhasználás: 1kg takarmánynövény (gabona), kb. 1000 liter víz felhasználásával készül. Szorozd fel 16-tal, hogy 1kg marhahúst kapj. Vagy felhasználhatod ugyanezt a vizet emberi fogyasztásra szánt növény öntözésére.
A negyedik probléma, ami per pill kevésbé látványos, de előbb-utóbb seggbe fogja rúgni az emberiséget az, hogy mindeközben a fajtagazdagság csökken. Pl. minek magyar kendermagossal vagy erdélyi kopasznyakúval vesződni ha húshibriddel, tojóhibriddel hamarabb, kisebb befektetéssel kap az ember eladható árut? Zöldségek, gyümölcsök dettó.
Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne egyél húst, hanem, hogy nézd meg, hogy honnan származik, amit eszel. pl. nálunk a piacon egy fickó bio sertést árul: a takarmányt a sertések mellett termeszti, szállítani alig kell. (Vegánok dettó: azért van balhé a quinoa és avokádó előállítása körül is.) Illetve a húsmentes hétfő kezdeményezést is jó ötletnek tartom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!