Mit eszik egy szójaallergiás vegán?
Először azt nézd meg, hogy vega legyen az étel. Utána pedig, hogy tartalmaz -e szóját🙂 pl. Zöldség, gyümölcs
Saláták
Kompótok
vega rizses hús,
Van szója,és tojás mentes tészta is🙂
Fokhagymás tészta, cukkinis tészta, gombás paradicsomos penne, spenótos ravioli, káposztás vagy krumpis tészta,
Rakott ételek pl. burgonyával rakott cukkini, spenótos rakott padlizsán
Ugyanazt, amit a többi vegán, csak a szója tartalmú ételeket kihagyja. Ha egészségesen akar étkezni, akkor egyébként is kerüli a készételeket, amelyekbe gyakran tesznek adalékként szóját. Zöldségből, gyümölcsökből, gabonákból, hüvelyesekből, olajos magvakból így is hatalmas a választék, és ezekből is be tud vinni mindent, amire szükség van.
Sajnos a készételek (nemcsak a vegánok) gyakran tartalmaznak szóját. Ezek megkönnyítik az életünket, de lehet nélkülük élni, kifejezetten egészségesen is.
Sok szójára érzékeny és olyan vegán van, aki nem fogyaszt szóját. Sok receptet és alternatívát találhatsz a neten olyan vegánok által gyakran fogyasztott ételre, mint pl. a tofu és szójaszósz.
Hüvelyesekkel meg esetleg szeitánnal böven meg le het oldani a fehérjebevitel nagy részét, emellett sok egyéb zödlségféle is tartalmaz viszonylag sok fehérjét.
Késztermékeket nem veszek, mert majdnem mindben van szója (emellett drága és szerintem nem is jó ízü), nekem eleve jobb, ha tudom, mi van abban, amit eszem.
A neten rengeteg recept van - igaz, föleg angolul -, nem nehéz olyat találni, ami szójamentes, illetve lehet találni alternatívákat a szójatermékekre, ezek segítségével a szójás recepteket is el lehet készíteni.
Most bogarászom az ételeket, amik a hűtőmben vannak, kikerestem az E azonosítóját is a szójának. Eddig úgy találtam, hogy nem sok élelmiszer tartalmazza, amiket szoktam venni, talán ezért sincsenek erős allergiás tüneteim, de növelni semmiképpen sem szeretném, nehogy emiatt durranjon be. A vegán ételekre viszont kíváncsi vagyok, szeretek kipróbálni új dolgokat, aztán legfeljebb nem oké. Volt olyan, hogy munkahelyi étkezdében feldagadt a szám valami mézes-mustáros étel után, nem tudom, pontosan milyen alapanyagokból készült, de azt utána nem ettem, ízre amúgy nem volt rossz. Majonézből nem ehetem bármelyiket, mert azzal is gond volt gyerekkoromban.
Milyen ízvilág a szejtán? Mire hasonlít?
A szeitán íze nagyrészt a füszerezésétöl függ, az állaga erösen emlékeztet a húsra, lehet szeleteket készíteni belöle, vagy összedaravolva csíkokat, söt akár darált formát is elérni.
De nekem megmarad mellette egy pici, másoknak alig észrevehetö lisztes mellékíz.
Nem lesz húsíze, de ha nem húsként eszed, akkor az ételekben betöltött szerepét tudja pótolni, csak kicsit másmilyen.
Ez egyébként érvényes minden húspótló élelmiszerre, ugyanolyan nem lesz, csak valamennyire hasonló.
De rengeteg olyan vegán recept van, amibe nem kell semmiféle pótlás, egyszerüen teljesen más ételeket készítenek, nem utánzatokat.
Viszont, ha allergiás vagy illetve túlérékenységed van, akkor nem javaslom semmiféle készétel fogyasztását, mert majdnem mindenben van valami nem odavaló, ízfokozó, tartósítószer, állományjavító, stb, ami erös(ebb) reakciókat válthat ki. Pl. az említett mézes-mustáros valami is lehet zacskós, porból készült és azok többsége ersöen problémás sok embernek.
Nem tudom, értesz-e angolul, ha igen, tudok pár igen jó vegán oldalt ajánlani, képes receptekkel.
Zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gabonát, mindent, ami nem hús, tejtermék meg szója.
Az ilyen "húspótló" vegán cuccok szoktak sok szóját tartalmazni, ha azokat kerülöd, akkor igazából kmax ilyen vegán nasikban meg félkész/kész ételekben van még szója.
Biztos volt abban a kajában valami olyan adalék, amit nekem nem lehet, csak nem tüntették fel, hogy az adott étel tartalmaz-e valamilyen allergént. Ahol most dolgozom, a közeli piacon vannak kifőzdék, az egyik ilyenben van feltüntetve, ahol figyelnek ezekre is, a többi helyen lutri.
Nagyon alapos élelmiszer allergia vizsgálaton még nem voltam, a majonézt anyám jegyezte meg gyerekkoromból, emiatt tanult meg házilag majonézt készíteni, amitől sose volt problémám. A szóját egy egyszerűbb teszten mutatták ki. Én leginkább főzök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!