Vegánok! Miért nem esztek állati eredetűt?
A hús szempontjából,oké tudom szegény állatok meghalnak. De tejet,tojást,stb,miért nem?
Pusztán kiváncsi vagyok,mert evvel semmi baja nem lesz egyiknek sem...
Mert az allatot nem csak megolni nem szep dolog, de ugyan olyan rossz ha csak kihasznalod. Nem neked tojja a tojast, csak az ember ellopja. Nem lenne teje a tehennek, csak amikor kisboci van es neki van, nem az embernek.
Allatot hagyni kell szabadon elni es nem nyereszkedni belole, hiszen egy eloleny es nem egy arucikk.
Ha egy tehenet nem fej meg az ember,az neki se jó,hisz szegény jóval többet termel mint ami a bocinal kell.
Tojás...és mihez kezdene egy tojással amit kakas nélkűl meg sem termékenyített senki? XD
(Bocsi,ez nagyon kötözködősen hangzik :/)
Egyébként köszi mindenkinek a választ :D, akkor végtére is azért nem mert csomo helyen emiatt kínozzák szegényeket, értem én :(
Kérdező
A tehenek azért termelnek annyira sok tejet, mert az ember ilyennek tenyésztette őket, ez nem természetes mennyiség.
A tyúk meg amúgy elfogyasztaná a terméketlen tojást esetleg.
(De én nem ezeket érzem a legnagyobb problémának, inkább a tartási körülményeket és a borjak elszakítását illetve a naposcsibék élve ledarálását.)
Az én magánvéleményem az, hogy a házi tejjel, házi tojással nem feltétlenül van gond, ha normálisan vannak tartva. Amit az ipar művel, az finoman szólva is aggasztó.
Nem vagyok ugyan 100%-osan vegán, de elmondom az én álláspontomat.
Én húst nem feltétlen az állati szenvedés miatt nem eszek - bár nyilván ez is faktor-, mert vannak jól tartott tanyasi/házi állatok is, bár nem feltétlen tartom etikusnak, hogy megöljük őket az én jólétem miatt, de hát lehet azzal vitatkozni, hogy erre lettek kitenyésztve.
De: egyrészt nem szeretek húst főzni. Alapból nem szeretek főzni, és a húsos kaják gyakran több macerát igényelnek, nehezebben főnek meg, a hús állaga sokszor undorító számomra, nem szeretem a rágós vagy túl hájas állagát, így egyszerűbb, ha nem is csinálok ilyesmit. Másrészt az éttermekben nem bízok meg a hús minőségét illetően, többször kaptam már ételmérgezést romlott hústól/haltól, illetve van rokonom, aki dolgozott magyarországi konyhán (elismert hotelben ill. étteremben is) és sajnos elmesélte, hogyan bánnak ott a hússal, egy életre elment a kedvem attól, hogy ilyen helyeken valaha húst egyek.
Inkább környezetvédelmi indíttatásból nem fogyasztok húst, ismert tény, hogy a nagyipari állattenyésztés óriási mértékben terheli a környezetet, és én annak a híve vagyok, hogy ne legyen mindenki ökofasiszta (sőt), de mindenki úgy tegyen a környezetért, ahogy tud és ami belefér az ő életmódjába. Nekem ez volt az egyik olyan, ami a fentieket is figyelembe véve nekem belefér az életmódomba, az erkölcsi rendszerembe, nem okoz óriási kényelmetlenséget, és nem is hiányzik, így én ennél maradtam.
A tejtől és tejes dolgoktól fáj a gyomrom, megy a hasam, nem érzem jól magam tőle, szóval az sem volt nehéz, már vagy 8 éve nem ittam tejet, joghurtot, meg ilyeneket. Ezen kívül alapvetően a tejipart sokkal rosszabbnak tartom, mint a húsipart, már csak abból kifolyólag is, hogy ott pl. folyamatosan elletik a teheneket, hogy minél tovább minél több tejet adjon, és lehet hogy sokaknak nagyon kellemetlen vagy irracionális lesz, amit most mondok, de ez nekem kb. egy szexrabszolga kategória állatokkal. Ezek az állatok folyamatosan ellenek, aztán elveszik tőlük a borjakat, akiket sok esetben azonnal levágnak, folyamatosan be van gyulladva a tőgyük, aztán megint ellenek, egész életükben minősíthetetlen körülmények között gyakorlatilag halálra elletik őket és én ehhez nem óhajtok asszisztálni. A húsipar se kispályás, de ott "legalább" ha az állat felnő egy bizonyos súlyra, akkor leölik és nem szenved tovább.
Nyilván házi tejnél ilyen gond nincs, de nekünk nincs tehenünk, illetve mondom, alapból nem bírja a gyomrom a tejes dolgokat, másrészt nem is egészséges, így én elvagyok nélküle.
Egyedül a keményebb sajtokat bírja el a gyomrom, azt nagyon ritkán, havonta 1szer szoktam enni, ha elmegyünk mondjuk pizzázni, és nincs növényi sajt opció, vagy ilyesmi.
Tojást nagyon ritkán szoktam enni, épp most gondolkozom, hogy teljesen lemondjak róla, mert őszintén szólva nem nagyon van gusztusom hozzá, sose nagyon volt, tekintve, hogy a tyúk kloákájából esik ki.
Sunshinedoll,
Pacsi, mi is lényegében lustaságból főzünk már itthon vega kajákat. :D
Mármint én vega lettem, a párom nem, egy darabig bohóckodtunk kétféle kajával, aztán ő mondta hogy ha mi főzünk magunknak akkor hagyjuk a fenébe a húst, marha macerás azokhoz képest amiket én eszek helyette. :D Mondjuk ő eszik húst továbbra is vendégségben, étteremben, de azt mondta többet nem akar az elkészítésével szórakozni.
Sose fogom megérteni azokat, akik szerint vega/vegán kajákat főzni bonyolultabb és több idő..
Igen, én is lusta voltam ilyeneket főzni. Amúgy is kevés húst szerettem korábban, elég válogatós voltam, meg finnyás is, meg némelyik húsos kaja mindig megülte a gyomromat.
Vannak amúgy gyorsan és egyszerűen elkészíthető húsos kaják, de azokat meg én untam meg :D Sosem voltam főzőcskézős típus, nem is élvezem, annyi minden mást tudnék helyette csinálni, egy vegán kaja meg max 1 óra alatt megvan, és akkor 2-3 napra előre megfőztem a vacsorát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!