Hogy próbáljam ki a húsevést vegánként?
Szerintem meg biztos, hogy nem igaz a kérdés, de ettől még lehetnek olyanok, akik vega családba születtek és kíváncsiak, ezért válaszolok.
Mi nem voltuk vegánok csak vegetáriánusok 8 évig, bizonyos körülmények miatt, amit nem akarok részletezni. (Nem azért mert titok, csak hosszú) Előtte húsimádó voltam.
Amikor visszatértünk a vegyes étkezésre, én minden húsnak ólszagát éreztem, legyen az bármi.
Felvágottakkal tudtam indítani, aminek a fűszerezése elnyomta a hús szagát (nem disznósajttal!) és csak elég hosszú idő kellett hozzá, hogy egy akármilyen natúr húst megegyek. A mai napig képtelen vagyok megenni azt a húst, aminek élőlényre hasonlító formája van, pl. nyúl vagy baromficomb és egyéb testrészek. Vadhúst soha, az intenzív húsíze miatt. Csonttól, porcogótól, bőrtől kiráz a hideg.
Pedig ez egy 30 évvel ezelőtti történet.
Fogj egy húsos ételt és kóstold meg.
Nem túlzottan rakétatudomány.
A csirkehús volt nekem is az első gondolatom, de csak azért mert tán annak a leggyengébb az íze máshoz hasonlítva, de ettől függetlenül még jellegzetes.
Tehát, ha húst szeretnél enni úgy, hogy nem érzed ki az adott hús jellegzetes ízét/illatát (a marha és a birka viszi a prímet ez ügyben), akkor feldolgozott élelmiszert tanácsolnék. Húst eszel, anélkül, hogy húst éreznél.
Ilyenek pl. a virsli, szafaládé, felvágottak, kfc és mekis kaják, „húsos” snackek stb... Tehát olyanok, amiket az ízfokozók elnyomnak. Esetleg még a gyorsfagyasztott áruk mint a halrudacska meg a cordon blue.
Utána fehér húsú halak mint a tilápia, tőkehal félék, sügér félék, főképp a laposhal és a hekk. Utána hadva az egyre intenzívebb ízvilág fele: sima pisztráng- szivárványos pisztráng- lazac- olajosabb halak, mint pl a makréla- a legvégén tonhal steak. Azt bárhogy elkészítheted, jól átsütve majdnem olyan, mint a disznóhús, bár „véresen” ízletesebb.
Mellette a ropi halakat nasiként mint pl aquadella. Ha meg intenzív ízre vágysz akkor anchovy (szardella).
Utána jöhetnek a szárnyasok mellehusa, mint pl csirke, pulyka. A galambnak, a fácánnak, a gyöngytyúknak és még a házi kacsának elég intenzív íze van, igen jellegzetesek, ezért ezek maradjanak későbbre. Utána lehet más részükkel próbálkozni, de általában ahány része van egy állatnak, annyi ízvariánsa van.
Utána a disznó hús, rántva karaj vagy natúr szelet. Tiszta combhúsból pöri. Esetleg kicsi darált húsból spagetti, bár ez mehet első próbának is, mert elnyomja a paradicsomos alap.
Innentől tovább már rajtad áll. A következőket kezdésnek egyáltalán nem ajánlom, mert sok „húsevő” sem tudja elfogadni: birka, marha (kortól függően), kecske, vadnyúl, vaddisznó, szarvas, őz, ló...
De a borjúnak és a báránynak is van egy bukéja, de nagyon ügyelni kell rá, hogy tényleg fiatal állatot vegyél.
A kecskének pl. édes a húsa, amit sokan furcsálnak, pedig lesütve isteni finom.
Amivel még lehet kezdeni, és eddig semelyik ismerősöm nem találta el, hogy mi (akik nem ettek még soha életükben ilyet), az a házinyúl. Volt aki azt mondta, hogy ha elmondom még előtte hogy mi az, biztos, hogy nem eszik belőle, de be kell, hogy lássa, hogy nagyon finom.
A nyúlon aztán semmi zsír sincs sem durva ín, porc, csimbók stb... az alsó combja fehér mint a fal, kirántva ízletes- mégsem tudod mihez hasonlítani. Nincs szaga sem maga a húsnak mint pl. a marhának.
A disznótorost meg ezek utánra hagyjd, mert ezek is olyanok, hogy vagy van gusztusod hozzájuk vagy nem, és bizony ezeket a remek disznóságokat nagyon el lehet rontanani.
Én vennék egy adag füstölt szalonnát, összekockáznám és bedobnám a serpenyőbe egy kicsit a zsírját engedje, ráütnék egy tojást és esetleg sajtot. De nem szabad túl szárazra sütni a tojást.
A kisült füstölt szalonna mindennek jó ízt ad.
Csatlakoznék az előttem szólókhoz, a disznó-, és marhahúst mellőzd, ezeket érthető okokból a mindenevők jó része sem fogyasztja. A rántott dolgokat is felejtsd el - proli ételek azok.
Legegyszerűbb, ha elmégy egy (gyors)étterembe és kipróbálsz valamit - ha érzed, nincs további ingered hozzá, megspóroltál egy főzést.
19!
Érdekes. Sőt, hihetetlen, hogy soha nem ebédeltél és nem aludtál az óvodában. Hany éves vagy ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!