A vegán táplálkozás tényleg drágább?
A marketingesek tudják hogy ezeket a kamu nemvegán ételeket aranyáron rá lehet sózni szerencsétlenekre.
Volt hogy egy bolthálózat valami "vegán tejföl" utánzatot rakott ki a polcaira, amit tálca számra vásároltak fel. Aztán parázs viták mentek a neten, mert utána drágábban árulták tovább eladásra a neten.
Külön ironikus az egészben, hogy a vegánok papolnak az állati eredetű mentes étkezésről, meg erkölccsőszködnek, miközben teljesen rá vannak remegve, ezekre az állati eredetű étel pótló meg azokat utánzó mű vackokra. :D
Elöször is vegan táplálkozás NEM azt jelenti, hogy "vegán virslit" meg hasonlókat eszik az ember, hanem azt, hogy föleg saját készítésü eteleket. Ezek az utánzatok drágák, és nem a vegán étrend!
Én ugyan vegán vagyok, de semmiféle "olyan, mnt az igazi" dolgot nem eszem. Amióta átálltam erre az étrendre, azóta két-harmada lett a havi kajaköltségem.
A növényi étrend önmagában nem drága. Attól függ, hogy mit eszel. Ugyanúgy, ahogy a húsevésnél is az a meghatározó, hogy a legolcsóbb felvágott, vagy egy éttermi steak formájában fogyasztod.
A legtöbb vegán utánzat nem az előállítása miatt drága, hanem mert divatos, ezért így is van rá kereslet. Viszont ezek többsége feldolgozott, ízesített, tartósított vacak, tehát nem egészségesek.
Egy egészséges, teljes értékű növényi étrendben nincs szükség hús, tejtermék és tojás helyettesítőkre. A tápanyagokat a hüvelyesek, gabonák és zöldségek adják. A hüvelyesek magas fehérje tartalmúak, laktatóak és szárítva kifejezetten olcsók. De az egyszerű konzerv és mirelit hüvelyeseket sem nevezném drágának. A gabonafélék többsége sem drága ahhoz képest, hogy mennyire laktató. A zöldségek és gyümölcsök közül érdemes szezonálisakat választani, mert ezeket jobb áron lehet kapni, főként piacokon.
A növényi étrend átlagosan legdrágább összetevői az olajos magvak, de ezekből nincs szükség nagy mennyiségre, és lehet variálni a drágábbakat olcsóbb fajtákkal (pl. szotyi, tökmag).
Alapvető, nem drága és divatos ételekből is össze lehet állítani egy egészséges és tápláló növényi étrendet. Nemcsak a divatos, egészséges vegán címke alatt árult ételek egészségesek. A quinoa, mungóbab, chiamag, sörélesztő pehely, avokádó és társaik megérnek egy kóstolást, de a növényi étrendet nemcsak ezekre lehet alapozni. A vegán helyettesítők pedig csupán élvezeti cikkek. Aki nem veszi meg ezeket, az is lehet vegán.
Akk lepontozott üzenem neki :)
Magam Keszitem az èteleimet de akkrois elég megnezni a gyümölcsök és zöldségek árait ,ami nem késztermék ,mégis drága....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!