Létezik sós, jól fűszerezhető zöldségféle?
Szeretném valamivel helyettesíteni a húst az étkezésemben, értsd valami olyan növényi alapú hozzávalót találni, ami használható az étel alapjául, süthető, rántható, főzhető, laktató, stb.
Tudom, hogy van egy csomó zöldségféle, amit szoktak erre használni, szeretem is például a rántott karfiolt, de annyira édes, hogy inkább nasinak való a szememben... Igazából az összes általam eddig kóstolt zöldség túl édes, főleg főzve vagy sütve... a padlizsán is, pedig azt még szoktam besózva állni hagyni is, hogy átvegye az ízt, de még úgy is édes marad.
Van olyan zöldség, aminek nincs édeskés íze, hanem tényleg egy sós, fűszeres ízvilágot képes produkálni elkészítve?
Nem egészen érthetö számomra, hogy bármilyen zöldségféle mitöl lesz édes ízü neked!
Én több éve nem eszem húsokat, de még sosem jutott eszembe, hogy a karfiol vagy padlizsán édes ízü lenne.
Amit javasolni tudok, hogy egyrészt ne fözd túl puhára ezeket, másrészt erösebben sózd a szokottnál. MEg ami "húsosabb" ízt ad, ha kevés szójamártást és paradicsompürét adsz hozzá.
A másik meg, hogy ne "húsízü" zöldséget keress, hanem teljesen más ízvilágot, mint a hagyományos ételek esetében megszokott.
Nekem az ázsiai (kinai/japán, indiai) ízesítés kifejezetten tetszik, csak természetesen nem "magyaros"-ként kell enni.
Ami viszont szerintem feltétlen kimerítí a sós, nem édeskés zöldségizényt, az a gomba.
A szójás-paradicsomos dolgot mindenképp kipróbálom, köszi!
Nem tudom, én minden zöldséget édesnek érzek valamiért, próbáltam már mindenféle főzési/sütési időt, hasonlókat....
Nem "hús ízt" keresek (Isten őrizz, éppen azért tüntetem el a húst az étrendemből, mert nem szeretem az ízét), hanem annyit, amennyit írtam: sós, fűszeres ízt.
Növényi fehérjeforrásoknak utánanéztél? Ott kellene elkezdeni a recept keresést.
Magas fehérjetartalmú növények:
Hüvelyesek, brokkoli, mogyoró, gabonák...
Babfasírt, lencsefasírt, zöldségfasírt (ezek lehetnek főzelékfeltétek, hamburgerpogácsák, vagy szendvicsfeltétek)
Különböző zöldségekből lehet csinálni tócsnit, olajban, vagy sütőben kisütni
Vöröslencse bolognai, én sima lencséből is szoktam bolognai ragut főzni, nekem sokkal jobban ízlik mint a húsos
Kínai kaja: tofu bundában, szezámmaggal, csípős-édes szósszal
Seprenyőben sült tofu szeletek, valamilyen fűszerkeverékkel
Zöldségkrémek, zöldségpástétomok, humusz
Szejtán: búzasikérből készül, ami magas fehérjetartalmú, otthon könnyen elkészíthető, utána úgy használható mint bármilyen hús, fagyasztani is lehet.
Nézegess vegán/vega recepteket, a csapból is ez folyik, tele van az internet, nem is értem a kérdést (nem megbántani akarlak)
#4
Lehet, hogy félreérthető voltam. Természetesen az ilyen "húspótlékokat" ismerem, csak nem akarok feltétlenül tofut enni állandóan. Neten olyan jól néznek ki az ilyen "csak zöldség, és más semmi" receptek, csak fogalmam sincs, hogy lehetne finomra csinálni.
A zöldségfélék annál édesebb ízüek, minél jobban megpuhítod öket. Ha csak röviden pirítod vagy párolod, hogy legfeljebb félpuha legyen, úgy sokkal kevésbé édeskés, az eredeti egyéb aromája jobban kijön.
Nekem kifejezetten ízlenek, az így készített zöldségek.
Pl a rántott zöldségek is sokkal jobbak, ha nem fözöd öket meg elöre, hanem nyersen panírozod és úgy sütöd meg, a különbség igencsak jelentös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!