Élettani hatását mely szervekre, hogyan gyakorolja az a növényi táplálék, amelyről azt írják le, hogy gyomorerősítő?
Lehetséges, hogy ebbe a kategóriába kellett volna inkább elhelyezni az alábbi kérdésemet
https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egyeb-kerdesek__888..
A kérdésre nem tudok válaszolni, tudsz konkrét gyomorerősítőt mondani? Mindenesetre az előző kérdésedben a kommentedhez tudok csak szólni:
"Nem kifejezetten orvosi értelemben, de a köznyelvben használatos.
"Gyenge gyomrú", pl..
Vagy "nem bírja a gyomrom", és ennek is van nem átvitt értelmezése. "
Ez ugye nem orvosi fogalom, de ilyen dolgok lehetnek amiket "nem bír a gyomrod":
-Valami irritálja a nyálkahártyáját, például alkohol vagy csípős kaja.
-Nem emészti meg könnyen, például egy jó zsíros kaját.
-A gyomorsav marja a nyelőcsövedet (amit laikusként te még gondolhatsz a gyomrodnak). Ez csupán attól van, hogy a nyelőcső és gyomor közti átmenetnél a záróizom nem zár jól, ezért a gyomorsav felmehet a nyelőcsőbe. Szokták mondani hogy "sok a sava" valakinek, de ez így helytelen, mert nem sok a sava, csak rossz helyen tartózkodik a sav.
-Esetleg gyomorfekély is lehet. Ilyenkor a gyomorsav fekélyt mar a gyomor nyálkahártyáját, aminek normális esetben nem ártana a sav. Ennek a hátterében állhat baktérium, aspirin túladagolása, folytonos stressz...
Gyomorerősítőnek mondják pl. a petrezselyemgyökeret, vagy a zsályát.
Több más zöldségre és/vagy fűszernövényre is mondanak vagy írnak ilyesmit.
Ez nekem túlságosan általános. Többet mondana, ha azt mondanák (csak ritka eseteket láttam eddig), hogy pl. epehajtó hatása van.
De hogy "gyomorerősítő"?!? A gyomor nyálkahártyáját erősíti-e, vagy mit?
Az a helyzet, hogy ezekre a szerekre a "gyomorerősítő" kifejezést nem az orvosok használják,hanem a gyógynövényesek, konyhatündérek stb.
Szóval még az sem biztos, hogy egyáltalán hatnak-e és tényleg a gyomorra.
Hirtelen én egyetlen dologra merném azt mondani, hogy tényleg a gyomrot erősíti, az meg éppen a csípős paprika. Ez bizonyítottan növeli a gyomor vérellátottságát és serkenti az immunvédelmét, mondhatni öngyógyítását is, még a gyomorfekélyt is meg lehet vele előzni.
Persze könnyen lehet, hogy bizonyos növényi hatóanyagok pl. csökkentik a gyomor irritációját, csökkentik a savproblémákat és tényleg jótékony hatást fejtenek ki, tényleg a gyomorban.
De a "gyomorerősítő" kifejezés szerintem orvosilag értelmetlen.
Szívesen látnék egy orvosi szakvéleményt is itt, de erre nekik itt sincs valószínűleg idejük.
:-)
Wadmalac, köszönöm a válaszodat!
Ami a csípős paprikát illeti, igaz lehet - a gyomorra. Ám az emésztőrendszer további tagjaira?!?
A vékonybélre például - ha jól tudom - ez nem hat jól. A fiam, aki egy időben mérhetetlen mennyiségben fogyasztotta a csípős paprikát, az emésztőrendszerétől is, meg az orvosoktól is "részesült" egy kis ejnye-bejnyét meghaladó intést. :-)
Hmm.
Jó lenne tudni, mi a helyzet Mexikóban..Ahol a csípős ételek nemzeti és minden nap és minden mértékben fogyasztott ételek....
"Ami a csípős paprikát illeti, igaz lehet - a gyomorra. Ám az emésztőrendszer további tagjaira?!?"
Gyakorlatilag azonos hatást vált ki. Mondhatjuk, hogy ártani nem tud.
Egyébként régebben az orvosok is tévedésben voltak, hivatalosan terjesztették a csípős ételek károsságát.
Hát azóta kidwrült, hogy ez nem igaz. Mármint a paprika, mert a túl erős fűszerezés összességében lehet vérnyomásnövelő ok.
Illetve persze, egy chilizabáló verseny életveszélyes, de normális fogyasztás semmiféle gondot nem okoz. Érzékenységben vannak különbségek személyenként, van, akit a csípős étel meghajt, így reagál a túlzott izgató hatásra az emésztőrendszer.
Akit nagyon hajt, az pótolja szorgalmasan a nagyobb folyadékveszteséget és nem lesz semmi baja.
Egyébként, ha valaki túllövi a paprikaadagot és az étkezés után is "szenvedve marad", ajánlom a tej, tejföl utánaküldését, a tejzsírban oldódik és így hígul, némiképp semlegesítődik a kapszaicin és véget vet a bozóttűznek.
"Jó lenne tudni, mi a helyzet Mexikóban..Ahol a csípős ételek nemzeti és minden nap és minden mértékben fogyasztott ételek...."
A kapszaicin-rezisztencia ki tud fejlődni. A nagy chilizabálóknak gyakran egyre több kell, hogy érezzék egyáltalán. Ahol a nemzeti ételek miatt gyerekkortól bekerül, ott az emberek hozzá vannak szokva.
A kapszaicin nem mar, nem csinál semmit, hamis hőérzeten kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!