Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Élettani hatását mely szervekr...

Élettani hatását mely szervekre, hogyan gyakorolja az a növényi táplálék, amelyről azt írják le, hogy gyomorerősítő?

Figyelt kérdés

Lehetséges, hogy ebbe a kategóriába kellett volna inkább elhelyezni az alábbi kérdésemet


https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egyeb-kerdesek__888..



2017. okt. 1. 10:51
 1/7 anonim ***** válasza:

A kérdésre nem tudok válaszolni, tudsz konkrét gyomorerősítőt mondani? Mindenesetre az előző kérdésedben a kommentedhez tudok csak szólni:


"Nem kifejezetten orvosi értelemben, de a köznyelvben használatos.

"Gyenge gyomrú", pl..

Vagy "nem bírja a gyomrom", és ennek is van nem átvitt értelmezése. "


Ez ugye nem orvosi fogalom, de ilyen dolgok lehetnek amiket "nem bír a gyomrod":

-Valami irritálja a nyálkahártyáját, például alkohol vagy csípős kaja.

-Nem emészti meg könnyen, például egy jó zsíros kaját.

-A gyomorsav marja a nyelőcsövedet (amit laikusként te még gondolhatsz a gyomrodnak). Ez csupán attól van, hogy a nyelőcső és gyomor közti átmenetnél a záróizom nem zár jól, ezért a gyomorsav felmehet a nyelőcsőbe. Szokták mondani hogy "sok a sava" valakinek, de ez így helytelen, mert nem sok a sava, csak rossz helyen tartózkodik a sav.

-Esetleg gyomorfekély is lehet. Ilyenkor a gyomorsav fekélyt mar a gyomor nyálkahártyáját, aminek normális esetben nem ártana a sav. Ennek a hátterében állhat baktérium, aspirin túladagolása, folytonos stressz...

2017. okt. 1. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Gyomorerősítőnek mondják pl. a petrezselyemgyökeret, vagy a zsályát.

Több más zöldségre és/vagy fűszernövényre is mondanak vagy írnak ilyesmit.

Ez nekem túlságosan általános. Többet mondana, ha azt mondanák (csak ritka eseteket láttam eddig), hogy pl. epehajtó hatása van.

De hogy "gyomorerősítő"?!? A gyomor nyálkahártyáját erősíti-e, vagy mit?

2017. okt. 1. 22:08
 3/7 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az a helyzet, hogy ezekre a szerekre a "gyomorerősítő" kifejezést nem az orvosok használják,hanem a gyógynövényesek, konyhatündérek stb.

Szóval még az sem biztos, hogy egyáltalán hatnak-e és tényleg a gyomorra.


Hirtelen én egyetlen dologra merném azt mondani, hogy tényleg a gyomrot erősíti, az meg éppen a csípős paprika. Ez bizonyítottan növeli a gyomor vérellátottságát és serkenti az immunvédelmét, mondhatni öngyógyítását is, még a gyomorfekélyt is meg lehet vele előzni.


Persze könnyen lehet, hogy bizonyos növényi hatóanyagok pl. csökkentik a gyomor irritációját, csökkentik a savproblémákat és tényleg jótékony hatást fejtenek ki, tényleg a gyomorban.

De a "gyomorerősítő" kifejezés szerintem orvosilag értelmetlen.

2017. okt. 2. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Szívesen látnék egy orvosi szakvéleményt is itt, de erre nekik itt sincs valószínűleg idejük.

:-)

Wadmalac, köszönöm a válaszodat!

Ami a csípős paprikát illeti, igaz lehet - a gyomorra. Ám az emésztőrendszer további tagjaira?!?

A vékonybélre például - ha jól tudom - ez nem hat jól. A fiam, aki egy időben mérhetetlen mennyiségben fogyasztotta a csípős paprikát, az emésztőrendszerétől is, meg az orvosoktól is "részesült" egy kis ejnye-bejnyét meghaladó intést. :-)

2017. okt. 2. 21:41
 5/7 A kérdező kommentje:

Hmm.

Jó lenne tudni, mi a helyzet Mexikóban..Ahol a csípős ételek nemzeti és minden nap és minden mértékben fogyasztott ételek....

2017. okt. 2. 21:43
 6/7 Wadmalac ***** válasza:

"Ami a csípős paprikát illeti, igaz lehet - a gyomorra. Ám az emésztőrendszer további tagjaira?!?"

Gyakorlatilag azonos hatást vált ki. Mondhatjuk, hogy ártani nem tud.

Egyébként régebben az orvosok is tévedésben voltak, hivatalosan terjesztették a csípős ételek károsságát.

Hát azóta kidwrült, hogy ez nem igaz. Mármint a paprika, mert a túl erős fűszerezés összességében lehet vérnyomásnövelő ok.

Illetve persze, egy chilizabáló verseny életveszélyes, de normális fogyasztás semmiféle gondot nem okoz. Érzékenységben vannak különbségek személyenként, van, akit a csípős étel meghajt, így reagál a túlzott izgató hatásra az emésztőrendszer.

Akit nagyon hajt, az pótolja szorgalmasan a nagyobb folyadékveszteséget és nem lesz semmi baja.


Egyébként, ha valaki túllövi a paprikaadagot és az étkezés után is "szenvedve marad", ajánlom a tej, tejföl utánaküldését, a tejzsírban oldódik és így hígul, némiképp semlegesítődik a kapszaicin és véget vet a bozóttűznek.

2017. okt. 9. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Wadmalac ***** válasza:

"Jó lenne tudni, mi a helyzet Mexikóban..Ahol a csípős ételek nemzeti és minden nap és minden mértékben fogyasztott ételek...."

A kapszaicin-rezisztencia ki tud fejlődni. A nagy chilizabálóknak gyakran egyre több kell, hogy érezzék egyáltalán. Ahol a nemzeti ételek miatt gyerekkortól bekerül, ott az emberek hozzá vannak szokva.


A kapszaicin nem mar, nem csinál semmit, hamis hőérzeten kívül.

2017. okt. 9. 09:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!