Elegendö fehérjebevitel vegánként?
Gondom van a fehérje mennyiség bevitelével, egyszeüen nem tudom összehozni a napi minimumot.
Ami probléma, hogy szójára, hüvelyesekre túlérzékeny vagyok, (fehérjeporra is), gluténérzékeny vagyok és édes ízü élelmiszereket nem birok megenni.
Ma eddig sikerült 15 g fehérjét foygasztani, vacsorára még minimum 30-35 g kellene.
Keresgéltem különbözö növényeket, amikben van több fehérje, de ez sem tünik megoldhatónak.
200g gomba 6g fehérje és 44kcal
200g fodros kel 9g fehérje és 100 kcal
200g spárga 5 g fehérje és 40kcal
200g brokkoli 6g fehérje és 60kcal
200g karfiol 4g fehérje és nem egész 50kcal
200g kelbimbó 7g fehérje és 80 kcal
Ha ezeket megnézem, akkor közel egy kiló zöldségfélét kellene megenni ahhoz, hogy keöö mennyiségü fehérjét egyek, ami képtelenség, másrészt meg rengeteg kalória lenne, ami szintén nem túl jó.
Ha valaki segítene tippekkel, nagyon örülnék neki. Elöre is köszönöm a segítséget!
9-es: köszi az újabb tippeket.
10-es: mindenféle állati fehérje gond, korábban próbálkoztam házi meg bió változatokkal is, de nem volt az sem jobb.
Miből gondolod, hogy ha ennyiféle fehérjére érzékeny vagy, a többi növényi fehérjére nem leszel az? Az emésztésedet kellene rendbe hozni, leginkább a gyomorsavadat, ami ezek szerint nagyon gyenge, illetve a bélflórádat feljavítani.
A gabonákban lévő fehérjék nem teljes értékűek, ezért szoktak hozzájuk hüvelyeseket és esetleg magokat enni. Ráadásul kalóriában sem szegények. De íme egy példa, miből tudnál 36 g fehérjét összehozni (sajnos a lizin kevés lesz):
- zabpehely (100 g száraz, 13,2 g fehérje)
- köles (100 g száraz, 11 g)
- hajdinadara (100 g száraz, 11,7 g)
1100 kcal ez így. A száraz gabona jó sok vizet vesz fel, súlyra ez sem lesz kevés, mire megfőzöd.
"Az emésztésedet kellene rendbe hozni, leginkább a gyomorsavadat, ami ezek szerint nagyon gyenge, illetve a bélflórádat feljavítani."
A szójával/hüvelyesekkel szembeni érzékenység talán még érthető is, de tényleg, ha valaki ennyi mindennel szemben intoleráns, akkor ez egy jó tipp.
Sok nyers zöldség (elsősorban föld felett növő), kiküszöbölő gyógytea, alkalmankénti 2-3 napos tisztítóböjt, és lehetne ezen valószínűleg javítani.
"Miből gondolod, hogy ha ennyiféle fehérjére érzékeny vagy, a többi növényi fehérjére nem leszel az? Az emésztésedet kellene rendbe hozni, leginkább a gyomorsavadat, ami ezek szerint nagyon gyenge, illetve a bélflórádat feljavítani."
Sem a gyomorsavamnak, sem a bélflórámnak nincs baja, ezt kivizsgálták többször is, ahogy a különbözö érzékenységeket is.
Az meg, hogy növényi fehérjével nem lehet egészségesen élni, tipikusan olyan tévedés, amit azok állítanak, akik nem foglalkoztak eleget a témával.
De minden egyébnél jobb bizonyíték a problémára az, hogy amióta semmi állati fehérjét nem viszek be, azóta megszünt a (gyakorlatilag) folyamaots hasmenésem, illetve hogy visszajött a súlyom nagyrészt normál értékre.
Az orvosi vizsgálatok szerint is határozottan javult az általános állapotom is, a vérképem meg újra teljesen normális lett, ellentétben a korábbi komoly hiányokkal szemben.
De mindettöl függetlenül a kérdésem nem az egészségi állapotom kitárgyalására írtam ki, hanem csak az volt a célja, hogy többféle nöcényi fehérje forrást tudjak találni. A segítö válaszokat köszönöm.
Vannak még a fehérjében dús olajos magvak:
tökmag, mandula, földimogyoró: (ezt rendszeresen szintén nem ajánlom, mivel tkp. egy hüvelyes növény és nem hasonlít a többi olajos maghoz, nehezebben is emészthető, mert tartalmaz egy hüvelyesekben is található anyagot), pisztácia, mák
Ezek a legnagyobb fehérjetartalmúak, nyersen érdemes őket enni.
Hogy a fenébe tudsz ilyen kevés fehérjét enni?
Mondjuk ha allergiás ÉS válogatós is vagy, akkor nem csoda azért.
Az édes ételeket lehet érdemes lenne megfontolnod,mert 2dl kesujoghurt pl. lazán megvan 10-15g fehérje, ez nekem reggelire egy 30g olajos maggal vagy aszalvánnyal 15-25g fehérjét biztosít.
Ugyanígy egy jó aszalványokkal,olajos magvakkal teli műzli vagy kása (természetesen gm) kesu, mogyoró vagy épp mandulatejjel szintén simán 15g fehérje csak reggelire vagy vacsorára.
Fogyaszd a következőket, ne a zöldségekből akard bevinni a fehérjét...
Magvak: mandula, mogyoró, szezámmag, mák, napraforgómag, tökmag, stb. mind 18-25g fehérje / 100g.
Gm gabonák: zab, cirok, teff, köles, hajdina, quinoa, barna rizs, amaránt: 100g-juk szintén 13-18g fehérjét tartalmaz.
A gluténmentes tészták, kenyerek is fontosak lehetnek, ezek szintén 10g fehérjét legalább tartalmaznak 100g-ra leosztva, némelyik többet is.
A szójára minden formában allergiás vagy? fermentálva is vagy feldolgozva is, pl. tempeh, tofu?
Esetleg jó minőségű táplálékkiegészítők? Sokféle fehérjepor van.
Sajnálom, hogy ilyen bajod van, de én semmiképp sem hagynám annyiban, tovább keresném a baj okát.
"De minden egyébnél jobb bizonyíték a problémára az, hogy amióta semmi állati fehérjét nem viszek be, azóta megszünt a (gyakorlatilag) folyamaots hasmenésem."
Ugyanez történt velem is. Addig azt gondoltam, hogy "nekem ilyen gyors az emésztésem", és ez természetes, de már látom, hogy egyáltalán nem az.
De én szerencsére nem vagyok ennyi mindenre érzékeny. Gluténmentes zabpelyhet (igen, létezik ilyen), natúr tökmagot, diót, rizsfehérjét, illetve kendermagfehérjét szoktam enni. Erre az utóbbi két fehérjére is allergiás vagy? Ha ezekre nem vagy allergiás, akkor ajánlom őket. Ráadásul a kendermagfehérjének az ízét is szeretem. (A stillmass nevű oldalról szoktam rendelni.)
Ezen kívül én még heti 1-2 alkalommal hüvelyeseket is szoktam enni, de ez nálad akkor nem játszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!