Mivel lehet helyettesíteni a glutént?
A tészták között vannak kukoricaliszt alapú termékek, ezek egész jó minőségűek. De érdemes megnézni, hogy arra nem vagy-e allergiás, mert sokan több gabonafélére is azok...
Rántásokhoz, főzelékekhez a rizslisztet érdemes kipróbálni, semleges íze van, de jól sűrít.
Süteményekre nem nagyon van tippem. Sós sütiket tudsz csinálni átnyomott főtt krumpliból, rizsliszttel, pici olajjal. Ezzel inkább a tócsnihoz hasonló "sütit", pogácsát tudsz csinálni. Sütőben elkészítve szárazabb, olajban sütve tócsni-jellegű lesz.
Köszönöm a válaszodat :)
14 éve vagyok gluténérzékeny, már mindenre van megoldásom, a főzelékeket meg ilyenekhez sűrítésre tényleg a rizsliszt a legjobb, tésztához kukoricaliszt stb.
Sütik se rosszak, csak azt hiányolom amit maga a glutén, mint anyag csinál. Sokkal rugalmasabbá, nyúlósabbá teszi a tészta textúráját. Ezt hiányolom az összeg gm termékben.
Szívesen! :)
Értelek.
Sajnos, a glutén hiányában nem tud kialakulni a tésztában olyan intenzív térhálós szerkezet. A sima kenyértésztát is azért hajtogatják át többször, hogy ez a lyukacsos belső létrejöhessen.
Vannak még különféle maglisztek, és "egyéb" lisztek, pl. zöldbanán liszt – ezeket biztosan ismered. Pár éve, amikor itthon is elérhetőek lettek, akkor sokat kísérleteztem velük, és volt ami állagra már hasonlított is, de valahogy mindegyiknek volt valamilyen mellékíze. Meg baromira drágák is ezek, és néha még a hasam is fájt tőlük. Én végül felhagytam a kísérletezésekkel. De lehet, csak béna voltam. :)
A megoldás: a szárazabb süti tésztákat fel kell dobni sok gyümölccsel, vagy fagyival (ha tejterméket ehetsz). :)
Egyébként, ha gluténtartalmú kaját eszel, akkor lesz valamilyen tüneted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!