Valakinek van jól bevált pizza tészta receptje?
A google-t már átnéztem, de most sütök életemben először pizzát és szeretném, ha jól sikerülne.
Szárított, tasakos élesztőm van. Egy cs 7 grammos.
Pizzatészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál szárított oregánó
Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál cukor
3 dl langyos víz
3 evőkanál olívaolaj + kevés a tál kikenéséhez.
Elkészítés:
1. A lisztet langyosítsd meg a mikróban (fél perc közepes fokozaton)
2. Szitáld bele egy nagy dagasztó tálba.
3. Keverd bele a sót,az oregánót és az őrölt borsot.
4. Egy másik edénybe szórd bele a cukrot és a szárított élesztőt keverd simára a langyos vízzel, majd csorgasd bele az olajat is.(nem kell felfuttatni)
5. Az átszitált liszt közepébe készíts egy kis mélyedést, öntsd bele a folyadékot. Ha van robotgép akkor a dagasztó karral, ha nincs, akkor kézzel gyúrd össze, addig, amíg a tészta a tálról és a kezedtől is elválik, és szép sima a felülete. Ez kb.10-12 perc alatt megvan.
6. Formázd szép gömbölyűre,vékonyan olajozd be a tálat és a tésztát is, hogy sehol ne száradjon ki, mialatt kel.
7. Egy tiszta konyharuhával vagy folpackkal takard le, hagyd 45 percig meleg, huzat mentes helyen, hogy duplájára nőjön.
8. Előmelegíted a sütőt 220°C alsó-felső sütés
9. Ezután a megkelt tésztát két részre osztva, enyhén olajozott deszkán, kb 1 cm vastagra kinyújtod, tepsire teszed, 10- 15 percig hagyod pihenni, ( hagy térjen magához...),
10. Tetszés szerint, megkened szósszal, megpakolod mindenféle jóval, betolod a forró sütőbe és 20-25 perc alatt készre sütöd.
7 grammos pont jó. Fél kg liszt, két csipet só elkeverve, 2.5 dl vízben elkeverve a 7gr élesztő, beleöntöd a lisztbe, fakanállal kevergeted, aztán belisztezett felületen, belisztezett kézzel meggyúrod. Utána 2+ óráig hagyd pihenni, majd 3-4 pizza kijön belőle. Én próbáltam kézzel forgatni, lapítani és formázni a tésztát de jó bamba voltam hozzá, egy beolajozott sodrófa is megteszi.
Ha nincs rendes tepsid ahol az alja is jól megsülne (koleszos verzió), javaslom hogy először csak tedd be a felmelegedett sütőbe 2-3 percre az üres tésztát, aztán kiveszed, rárakod a feltéteket és ráteszed simán a rácsra.
45 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 tk só
3 evőkanál olaj
2,5 dl víz
A hozzávalókat összegyúrjuk kb. 10-15 percig állni hagyjuk. Kiolajozott tepsibe nyújtjuk a tésztát, megkenjük pizzakrémmel majd ízlés szerint teszel rá amit szeretnél, én sonka ananász kukorica kolbász pritamin paprika és paradicsomot szoktam de csak a képzeletünk szab határt.
A végén megszórjuk reszelt trappista sajttal és magas hőfokon (200-250 fok ) kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Még a végén lehet én is meg csinálom ma úgy megkívántam.
Nekem kelesztés nélküli receptem van. Még régen /több éve/ itt olvastam.
1kg liszt
1tasak instant élesztő
0,5 liter langyos víz
2 kiskanál cukor
3 kiskanál só
2 evőkanál étolaj
Összegyúr és már lehet is nyújtani. Előmelegített sütőben kb 180 fokon szoktam sütni a feltéttel függően kb 12-15 percig.
A tepsit nem szoktam kikenni.
Még annyi megjegyzés, hogy vékonytésztás és ebből a mennyiség kb 3 gáztepsi méretű lesz. Én ezt felezni szoktam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!