Finom kenyér. Na de hogyan?
Fehér kenyér
Nagyon jó állagú kenyér készül belőle, és még két nap múlva is puha belseje (már ha marad belőle).
Elkészítési idő: kb 255 perc
Hozzávalók (2 darab 650 g-os kenyérhez)
20 g napraforgó olaj
20 g cukor
10 g só
30 g élesztő
380 ml langyos víz
100 g rétes liszt (BFF55)
600 g finomliszt (BL55)
30 g tejpor (elhagyható)
Elkészítés
1. Betesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába. Tészta programon elindítjuk, kidagasztatjuk és kelesztjük a tésztát. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!
2. Lisztes asztalra borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és 2 egyforma bucira választjuk. Átdolgozzuk, és megformázzuk.
3. Egy éles késsel bemetsszük a tetejét, majd a formába helyezzük. A formát előzőleg kiolajozzuk, vagy sütőpapírral kibéleljük.
4. Megkenjük hideg vízzel és langyos helyen a duplájára kelesztjük kb 1 óra alatt.
5. Ismét megkenjük a tetejét hideg vízzel, és 180 C-on szép pirosra sütjük kb 20-25 perc alatt.
Ha nagyon égetné a sütő a kenyér tetejét, akkor az első 10 perc után letakarhatjuk alufóliával.
6. Mikor kivesszük a sütőből, ismét megkenjük hideg vízzel, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Én ezt szoktam a páromnak sütni, olyan, mint a bolti fehér kenyér, ha nincs kenyérsütőd, akkor kézzel, vagy robotgéppel is kidagaszthatod a tésztát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!