Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Finom kenyér. Na de hogyan?

Finom kenyér. Na de hogyan?

Figyelt kérdés
Sziasztok! A párom és én nem élünk otthon, viszont nagyon hiányzik nekünk a hazai "bolti" kenyér. Tudom sokan fikázzák, de nekünk pont azért jön be mert olyan "könnyű", nem tömör. Próbálkoztunk már sütni de valahogy nem jött össze. Szóval első sorban olyanoktól kérnék segítséget akik a szakmában vannak, vagy éppen csak van bevált receptjük. Hogy is készül a hazai bolti kenyér? A válaszokat előre is köszönöm
2010. júl. 1. 19:08
 1/3 A kérdező kommentje:
Elfelejtettem kiírni, hogy nincs kenyérsütő gépünk.
2010. júl. 1. 19:09
 2/3 anonim ***** válasza:

Fehér kenyér


Nagyon jó állagú kenyér készül belőle, és még két nap múlva is puha belseje (már ha marad belőle).


Elkészítési idő: kb 255 perc


Hozzávalók (2 darab 650 g-os kenyérhez)

20 g napraforgó olaj

20 g cukor

10 g só

30 g élesztő

380 ml langyos víz

100 g rétes liszt (BFF55)

600 g finomliszt (BL55)

30 g tejpor (elhagyható)

Elkészítés

1. Betesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába. Tészta programon elindítjuk, kidagasztatjuk és kelesztjük a tésztát. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.

Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!


2. Lisztes asztalra borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és 2 egyforma bucira választjuk. Átdolgozzuk, és megformázzuk.


3. Egy éles késsel bemetsszük a tetejét, majd a formába helyezzük. A formát előzőleg kiolajozzuk, vagy sütőpapírral kibéleljük.


4. Megkenjük hideg vízzel és langyos helyen a duplájára kelesztjük kb 1 óra alatt.


5. Ismét megkenjük a tetejét hideg vízzel, és 180 C-on szép pirosra sütjük kb 20-25 perc alatt.

Ha nagyon égetné a sütő a kenyér tetejét, akkor az első 10 perc után letakarhatjuk alufóliával.


6. Mikor kivesszük a sütőből, ismét megkenjük hideg vízzel, majd rácson hagyjuk kihűlni.



Én ezt szoktam a páromnak sütni, olyan, mint a bolti fehér kenyér, ha nincs kenyérsütőd, akkor kézzel, vagy robotgéppel is kidagaszthatod a tésztát.

2010. júl. 1. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszod. Mindenképpen kipróbáljuk. :D
2010. júl. 15. 18:14

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!