A hagymás rostélyos menő éttermi kajának számított a múltban, vagy otthon is megcsinálták?
Attól függ, mikori múltra gondolsz. Apámék szerint a 70-es, 80-as években nem is nagyon volt más az étlapon ezen kívül :)))
Otthon is meg lehet csinálni állítólag, de így a neve alapján nagyon büdös lesz a konyhád :)))
Én sem értem mire fel jutott eszedbe épp a hagymás rostélyos, de írok egy példát.
Valahol olvastam, régen a homár sokkal elterjedtebb volt mint ma, és nem számított annyira exkluzív ételnek, és nem is volt arany árban.
A hagymás rostélyos szerintem pont egy viszonylag egyszerű étel, és régen sokkal hétköznapibb lehetett. Sok jó hangzású étel szerepel manapság az étlapokon, amit házi konyhából vettek át. Lassan így járunk a húslevessel is, mert manapság már egyre kevesebben készítenek otthon húslevest, mert nem tudják hogyan kell ,vagy hogy lesz jó és a kuriózum kategóriában szerepel majd az étlapon.
A ‚buzlik‘ szo azert tulzas, ha van paraelszivo illetve rendes szelloztetes es nem 20nm az a lakas..
amugy a kerdes eleg ertelmetlen.
"Valódi hagymás rostélyos nagyon ritkán szerepelt az éttermek étlapján. Valamilyen oknál fogva, a paprikás krumplit adták ezen a címen. "
Ebben tévedsz, a oaorikás krumplit SERPENYÖS rostélyos néven forgalmazzák!
Mikori időkre gondolsz?
A kádári években pl. gyakran szerepelt az éttermek választékában ez:
csem. sert. sült, pár. kép. pir. burg. A megfejtést rád bízom.
A hagymás rostélyos egyszerű ételnek tűnik (az is), de van vele egy bibi. A marhahús drágaságát nem ellensúlyozza az olcsó veres hagyma. Ezért nem volt tömegesen jelent az éttermekben, a III. osztályon szinte soha.
Stefánia, rántott hús, apró húsok inkább.
Menőnek egyik sem számított. Menő kaja otthon, vasárnap a paprikás csirke, nokedli (galuskával is jó, de a nokedli finomabb :-) ), uborka salátával.
Az éttermi étkezés a nem piaci, nyomott árak miatt nem volt olyan ritka, de nem voltak menő helyek igazán. Pesten a Gundel, a Gellért Szálló Étterme, Debrecenben az Arany Bika étterme, s még pár úribb hely volt.
De pl. a Hármashatárhegyi étterem a maga fantasztikus panorámájával filléres mulatság volt.
Nem emlékszem felkapott kajákra, amire ma menőként tekintenénk. De lehet már szenilis vagyok.
A paprikás krumplinak semmi köze nincs a hagymás rostélyoshoz. A serpenyős rostélyos körete sok minden lehet, akár paprikás krumpli isten, de nem írtál a krumplira, hogy az hús lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!