Milyen zsiradékokat használtok otthon sütés-főzéshez?
Levesek, előételek, főételek, desszertek, saláták, bármi, amihez zsiradék kell.
Milyen zsiradékokat használtok a mindennapokban?
Olívaolaj, étolaj, zsír (disznó vagy más), vaj, margarin, kókuszzsír, stb.?
Pörköltökhöz.. Liba vagy kacsa zsírt. A magyaros levesekhez pl gulyásfélék, kolbász levesek szóval ami aláhagyma kell szintén kacsa vagy libazsír. Ha kelt tésztába kell zsír akkor ahhoz libazsírt használok.
Vajat ami 82% grillezett halakhoz, húsokhoz.
Steaket gyakran sütünk itthon vaj és olívaolaj keverékét használom hozzá.
Olivaolajat salátkához.
Kókusz zsírt halakhoz is szoktam használni. vagy ha pl olyan étel van amit kicsit meg kell kapatini ,hogy kérge legyen. pierogi, burgonyás gombóc levesbe.
A salátákhoz, friss ételekhez, szendvicsekhez hidegen sajtolt olajokat: van othon repce, tökmag, napraforgó és többféle olívaolaj is ebből a fajtából.
Főzéshez ételtípusfüggő: szezámolaj, kukoricaolaj, sima olívaolaj, vaj (belga vagy francia), esetleg libazsír.
Sütéshez kizárólag vajat használok, a már említett fajtákból.
Amit nem használok soha: étolaj, margarin és sertészsír.
4
Tudtam, hogy lesz belekötés, de ha téged szórakoztat. "Étolajnak" a finomítási eljárással készült napraforgóolajat nevezik, annak a cimkéjére is van ráírva, a köznyelvben is ez a neve.
Az étolaj és az étkezési olaj nem szinonímák.
De örülök, hogy a belga vajtól ennyire sikerült befeszülni, hogy a hasznos válasz sem sikerült. Csak a lepontozás. Hm ... rosszabb nekem ettől az élet vajon?
:)
Főzés, sütés - napraforgó olaj, vagy néha vaj
Sütemények - sütőmargarin
Salátákra - olívaolaj, és magok olajai, pl. tökmagolaj
Kacsa, liba zsírjából szoktam felhasználni, de a disznózsírt nem szeretem, számomra van egy fura szaga
Általában:
Főzés, sütés - napraforgó olaj, vagy néha zsír
Sütemények - sütőmargarin
Salátákra - olívaolaj
zsiradékban való kisütés(pl rántott hús) - napraforgó olaj
De ha van múlt hétről eltett kisült zsiradék(pl kacsa, liba zsír, vagy szalonnából kisült zsír) akkor a sült húsokhoz, és magyaros ételekhez azt szoktam használni(pl pörkölt, gulyásleves, lecsó stb), de külön disznó vagy más állati zsírt nem szoktam ezért venni, ha nincs kisült zsírom otthon, vagy nem elég, akkor napraforgó olajat használok. Illetve ha olyan dolgot sütők teflon serpenyőben, ahol csak annyi kis olaj kell, hogy ne tapadjon le(pl tükörtojás, palacsinta) akkor is napraforgó olajat használok.
Mangalica zsírt használok, ha sertés húst sütök, ne keveredjenek egymással a különböző ízek!
Ugyanígy zsírt használok, ha marha-, vagy disznó pörköltet főzök.
Minden más egyéb sütést-főzést olajjal, az elmúlt évtizedekben annyira rászoktattak bennünket, hogy egyelőre maradok az olajnál.
Vajat, margarint a hideg-vacsoránál, kenyérre kenve esszük.
Tésztát sütni nem szoktam, de ha sütnék, ott is ez utóbbiakat használnám, recept szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!