Mibe kell sok lekvár?
Nem tudom mennyire értesz hozzá, de fel kellene forrósítani és kisebb üvegekbe adagolni, a befőzés összes higiéniai szabályát betartva.
Ha ez nem megy, akkor a legjobb, ha elajándékozod valami nagy családnak, vagy megpróbálod meghirdetve eladni.
Több 5 literes lekvárt nem tudsz elhasználni, egy jó ideig, ha éjjel nappal sütit sütsz akkor sem.
Szia!
Nem írtad, milyen lekvár, én ezt szoktam sütni:
7 dl almalekvár
3 tojás
1 csomag vanilincukor
1 bögre darált mák
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor
fél bögre olaj
Mindent összekeverek, tepsibe öntöm és 170 fokon kb. 40 perc alatt megsül (tűpróbával érdemes ellenőrizni).
Ebből süthetsz dupla adagot is, és nem kell neked megenni az összeset, én pl. a munkahelyemre szoktam bevinni belőle.
A másik, amit lekvárból lehet, az pudingra hasonlító gyümölcszselé. 1 bögre lekvárhoz 1 púpozott teáskanál étkezési keményítőt keverek, és egy kellően nagy edényben, hogy ne fusson ki könnyen, mikróban 5-10 percig főzöm (ha már forr, akkor 1-2 percenként megállítom és megkeverem). Utána a pudinghoz hasonlóan tálkákba töltöm.
A harmadik lehetőség az elajándékozás. Ha felhívod a nagycsaládos egyesületet, szerintem tudnak segíteni, hogy kinek: [link] Persze így nem te eszed meg, de jó helyre jut.
Még egy recept jutott eszembe:
Ennek a tésztájába cukor helyett lehet 2-3 bögre lekvárt keverni. Pudingpor helyett itt is használhatsz étkezési keményítőt és vaníliás cukrot, ha olcsóbban akarod kicsit. Én zsírszegény túróval szoktam, szintén azért, mert az olcsóbb.
Ezen kívül kipróbálhatod, hogy tényleg megromlik-e az a lekvár. Bonts fel egy üveggel, és egy tiszta, elmosogatott merőkanállal tegyél át a lekvárból egy kisebb edénybe. Ha kifogyott, tegyél át még. Gondolom az ötliteres nem fér a hűtődbe, de lehetőleg hűvös helyen tartsd. Így, hogy nem szennyezed be, pláne nem veszel belőle lenyalt kanállal, jó esélyed van, hogy kibírja. Vagy a felét elhasználod sütinek, a másik felét meg így.
Idősektől kaptad, majdnem biztos, hogy nem romlik. Ők nyomják bele a cukrot és kifőzik a viz nagy részét.
Én is azt csinálom, mint fentebb irták. Keményitővel, kis cukorral össze főzöm picit. Kidobozolom és tüll, szalvéta, stb takarásnak. Simán el van a spájzban évekig. Lehet szeletelni, mint annó a hitlerszalonnát. Sütikből nem folyik ki.
Mivel azt írtam többet kaptál, ez így rengeteg mennyiség.
Vidéki kisvárosban élek, van egy gyermekotthon is itt. Én oda szoktam vinni amikor van egy vödör almám, vagy krumplim, stb.
A helyedben elvinném egy gyerekotthonba. Ott egy 5 literes lekvár hamar elfogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!