Főztetek már be paradicsomlekvárt?
Van bevált receptetek?
Google nem sokat segített, mert mindegyik más és más. Én pedig egyszerű és nagyszerű receptet szeretnék, amit kezdőként is el tudok készíteni.
A 3 kg paradicsomot alaposan megmosom, megtisztítom, négybe vágom és felteszem főni. Amikor a héja összepöndörödik átpaszírozom.
Visszatértem a tűzre és besűrítem, kb az egyharmadára beforralom, amikor sűrűsödni kezd teszek bele 1-2 db egész fahéjat és 6-8 szegfűszeget, és 1db hosszában félbevágott vaníliarudat. Eleinte nem kell mellette állni, de ahogy sűrűsödik, folyamatosan keverni kell.
Amikor már megfelelő a sűrűsége ( a fakanalat végighúzom a fazék alján és csíkot hagy) cukrozom, mennyiséget nem tudok írni, mert minden paradicsom más, kóstolni kell, hogy elég édes legyen, a cukorral együtt, újraforrástól 5 percig forralom.
Azon forrón steril 2 dl-es üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetejét és pár percre fejre állítom.
Száraz dunsztban hagyom kihűlni.
A hecsedlihez hasonló finom lekvár lesz belőle
Egy másik kedvenc paradicsomos lekvár receptet anyósomtól tanultam.
Alma-szilva-paradicsom lekvár
Hozzávalók
1 kg alma
1 kg szilva
1 kg paradicsom
1 kg cukor
10 szem szegfűszeg
Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk,a hibás részeket kívágjuk, feldaraboljuk, és feltesszük főni.
Amikor a héja elkezd pöndörödni átpaszírozzuk.
Amíg a paradicsom fő, az almát meghámozzuk és lereszeljük.
A szilvát kimagozzuk és negyedeljük.
Az átpasszírozott paradicsomhoz hozzákeverjük az előkészített almát és szilvát, beleszórjuk a szegfűszeget. Addig kell főzni amíg a szilva bőre leválik, és sűrűsödni, ekkor adjuk hozzá a cukrot és állandóan kevergetve még 10-15 percig forraljuk.
Egy teáskanál nátrium benzoátot keverünk bele.
Forrón üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ez de jól hangzik! :)
Paszírozni mivel kell?
Mert emlékszem nagyanyámnak volt valamilyen speckó cucca hozzá, de nekem olyan nincs. :(
Nekem ilyesmi van, csak màr 20 éves. Nem kerül sokba,és sok mindenre jó.
Az #1.receptet egyszerű elkészíteni,csak időigényes, sokáig kell kevergetni, amíg megfelelő sűrűségű lesz.
A #2. sem bonyolult, ennek az előkészítése tart kicsit tovább, de gyorsan besűrűsödik az alma pektin tartalmának köszönhetően.
Hálásan köszönöm a válaszokat! Egy olyan kütyüt beszerzek.
A zöld paradicsomos is jól hangzik, bár zöld paradicsomot csak savanyúságnak ettem, de majd kipróbálom egyszer lekvárnak is,csak jöjjek bele a befőzésbe.
Nincs kertem, panelben élek, kaptam egy vödör paradicsomot és azt szeretném hasznosan eltenni, ezért gondoltam a lekvárra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!