Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért olyan népszerűek a...

Miért olyan népszerűek a főzelékek, levesek mikor a főzés során elpusztul az összes vitamin a zöldségekben?

Figyelt kérdés
2018. dec. 4. 12:57
 1/9 anonim ***** válasza:
99%

Nem pusztul el az összes vitamin, csak egy része. Mindemellet ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak.

És a főzelékek rosttartalma sem elhanyagolató, emésztéskönnyítés, bélpolip, bélrák megelőzése, valamint a vércukorszint szabályozása szempontjából.


Másfelől pedig azért eszik, mert szeretik is.

2018. dec. 4. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 szlory ***** válasza:
97%

Tévhitben élsz, nem pusztul el az összes vitamin. Van néhány vitamin, ami hőre érzékeny, de bőven nem az összes, még csak nem is a fele vagy a negyede az összesnek! Ha érdekel, látogass el pl a Magyar Dietetikusok Szövetsége honlapjára művelődni, talán ők mérvadóak lehetnek az állításom alátámasztására.


Másfelől, a főzelék és leves készítésének nem az az egyetlen módja, hogy rommá főzöd az egészet. A zöldségeknek pár perc főzés is elég, ami tovább csökkenti a jelzett problémát. További konyhatechnikai mód az olaszoknál használt pürésítés, amivel nem kell szétfőzni az alapanyagot, valamint az alacsony hőfokon történő, ún. "slow cooking" és slow cookerek alkalmazása.


Ha ennek ellenére problémád van vele, természetesen nem erőlteti senki (remélem), hogy azt egyél saláták helyett. Abban minden vitamin a helyén marad, nemde? :)

2018. dec. 4. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
92%

Az állítás nem igaz.

Ha kicsit is érdekelne a valóság, utána tudnál nézni Wikipádián annak, hogy az egyes vitaminok milyen hőmérsékleten bomlanak. És nem 100 fokon, annyit segítek.

Egyébként tudtad, hogy a vitaminok aminosavak, és nem élőlények? Csak az élőlények szoktak elpusztulni. A vitamin nem élőlény, aki sikít, ha forró vízbe dobják...

Egy kis olvasnivaló: [link]

2018. dec. 4. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
76%

Az alkohol eleve nincs tele vitaminnal, mégis népszerű...


Egyrészt ahogy már írták, bőven marad a beltartalomból, ami közel sem csak a vitaminokat jelenti, de azokból is marad, másrészt sok ételt még én is az ízéért eszem, nem azért, hogy az adja a tápanyagbevitelem jelentős részét.

Nekem egy híg zöldségleves jóformán semmi tápanyagot nem ad, de kell néha, jólesik, nagyon hiányzik, ha már egy hete nincs. A tápanyagokat, a kalóriát beviszem másból, de leves is kell.

2018. dec. 4. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
67%
Ha eleinket az érdekelte volna a sütés/főzés során, hogy minek mennyi a vitamin tartalma, akkor itt ma olyan egészségtudatos étkezés lenne, hogy öröm lenne nézni. De még ma se úgy főz egy átlag háziasszony, hogy 55 % szh-ra, 15 % fehérjére és 30 % zsírra van szüskége a szervezetemnek, akkor ügyelek rá, hogy ennyi legyen az arány az ételben. Nem attól népszerű, vagy nem népszerű egy étel, hogy mit tartalmaz. A legtöbbször az a fő szempont, hogy finom legyen, és jól lakjon vele az ember.
2018. dec. 4. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
63%
A fentieket kiegészítve vannak olyan anyagok (likopének), amik hőkezelés hatására a szervezet jobban fel tud dolgozni. Ilyen például a sárgarépa vagy a paradicsom is, ez adja a pirosas színt is. Tulajdonképpen egy antioxidáns.
2018. dec. 4. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
83%
Tyű ezt az ostoba egy kérdést.
2018. dec. 4. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
75%

A likopénekhez nem értek, de azt én is olvastam, hogy bizonyos zöldségek kivételesen hőkezelve értékesebbek, pl. a sárgarépa, jobban felszívódnak a tápanyagok. Az én szempontomból az számít, hogy úgy finom és meg tudom enni, nyersen pedig nem... A vöröshagymát sem bírom nyersen, levesben viszont alap és megsütve igen ízletes is.


Leves után bárki ehet még egy kiló nyers zöldséget, ha neki az kell... Nekem is hiányérzetem lenne, ha csak főtt zöldséget ennék, de annak is komoly szerepe van az életemben, ahogy már fentebb írtam. Brokkolit és karfiolt sem ennék nagy mennyiségben nyersen...

2018. dec. 4. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Lécci ne kötekedjetek már jó?
2018. dec. 4. 16:19

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!