Miért olyan népszerűek a főzelékek, levesek mikor a főzés során elpusztul az összes vitamin a zöldségekben?
Nem pusztul el az összes vitamin, csak egy része. Mindemellet ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak.
És a főzelékek rosttartalma sem elhanyagolató, emésztéskönnyítés, bélpolip, bélrák megelőzése, valamint a vércukorszint szabályozása szempontjából.
Másfelől pedig azért eszik, mert szeretik is.
Tévhitben élsz, nem pusztul el az összes vitamin. Van néhány vitamin, ami hőre érzékeny, de bőven nem az összes, még csak nem is a fele vagy a negyede az összesnek! Ha érdekel, látogass el pl a Magyar Dietetikusok Szövetsége honlapjára művelődni, talán ők mérvadóak lehetnek az állításom alátámasztására.
Másfelől, a főzelék és leves készítésének nem az az egyetlen módja, hogy rommá főzöd az egészet. A zöldségeknek pár perc főzés is elég, ami tovább csökkenti a jelzett problémát. További konyhatechnikai mód az olaszoknál használt pürésítés, amivel nem kell szétfőzni az alapanyagot, valamint az alacsony hőfokon történő, ún. "slow cooking" és slow cookerek alkalmazása.
Ha ennek ellenére problémád van vele, természetesen nem erőlteti senki (remélem), hogy azt egyél saláták helyett. Abban minden vitamin a helyén marad, nemde? :)
Az állítás nem igaz.
Ha kicsit is érdekelne a valóság, utána tudnál nézni Wikipádián annak, hogy az egyes vitaminok milyen hőmérsékleten bomlanak. És nem 100 fokon, annyit segítek.
Egyébként tudtad, hogy a vitaminok aminosavak, és nem élőlények? Csak az élőlények szoktak elpusztulni. A vitamin nem élőlény, aki sikít, ha forró vízbe dobják...
Egy kis olvasnivaló: [link]
Az alkohol eleve nincs tele vitaminnal, mégis népszerű...
Egyrészt ahogy már írták, bőven marad a beltartalomból, ami közel sem csak a vitaminokat jelenti, de azokból is marad, másrészt sok ételt még én is az ízéért eszem, nem azért, hogy az adja a tápanyagbevitelem jelentős részét.
Nekem egy híg zöldségleves jóformán semmi tápanyagot nem ad, de kell néha, jólesik, nagyon hiányzik, ha már egy hete nincs. A tápanyagokat, a kalóriát beviszem másból, de leves is kell.
A likopénekhez nem értek, de azt én is olvastam, hogy bizonyos zöldségek kivételesen hőkezelve értékesebbek, pl. a sárgarépa, jobban felszívódnak a tápanyagok. Az én szempontomból az számít, hogy úgy finom és meg tudom enni, nyersen pedig nem... A vöröshagymát sem bírom nyersen, levesben viszont alap és megsütve igen ízletes is.
Leves után bárki ehet még egy kiló nyers zöldséget, ha neki az kell... Nekem is hiányérzetem lenne, ha csak főtt zöldséget ennék, de annak is komoly szerepe van az életemben, ahogy már fentebb írtam. Brokkolit és karfiolt sem ennék nagy mennyiségben nyersen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!