Meddig lehet/kell főzni a zöldségeket (répa, karalábé, karfiol stb), hogy a vitaminok, ne főjenek ki belőlük?
Attól függ milyen vitaminokról beszélünk.
A C vitamin bomlása pl. 100 fokon másodpercek alatt végbemegy, 80 fokon kb. 2 perc, és így tovább.
Nem minden vitamin bomlik el hő hatására.
Az A, D, E, K, B6, B12 vitaminok számára nem gond a hő.
A C vitamin, Pantoténsav (b5), folsav(b9) erősen érzékeny rá.
A tiamin (b1) némileg érzékeny.
A riboflavin (b2), niacin(b3), biotin(b7) szintén nem érzékeny.
A gondot inkább a vízben oldódás okozza. Az A,D,E vitaminok zsírban oldódóak, tehát nem oldódnak ki a főzővízben.
A B, C vitaminok viszont vízben oldódóak, tehát ha puhára főzöl valamit, majd leborítod a levét, akkor a levével a vitamintartalmat is a kukába dobtad.
A répában található:
A-vitamin ekviv. 835 μg 93%
- β-karotin 8 285 μg 77%
Tiamin (B1-vitamin) 0,066 mg 5% - bomlik
Riboflavin (B2-vitamin) 0,058 mg 4%
Niacin (B3-vitamin) 0,983 mg 7%
Pantoténsav (B5-vitamin) 0,273 mg 5% - bomlik
B6-vitamin 0,138 mg 11%
Folsav (B9-vitamin) 19 μg 5% - bomlik
C-vitamin 5,9 mg 10% - bomlik
E-vitamin 0,66 mg 4%
A karalábé:
Thiamine (B1) (4%) 0.05 mg - bomlik
Riboflavin (B2) (2%) 0.02 mg
Niacin (B3) (3%) 0.4 mg
Pantothenic acid (B5) (3%) 0.165 mg - bomlik
Vitamin B6 (12%) 0.15 mg
Folate (B9) (4%) 16 μg - bomlik
Vitamin B12 (0%)0 μg
Vitamin C (75%) 62 mg - bomlik
Vitamin E 3% 0.48 mg
A karfiolban:
Thiamine (B1) (4%) 0.05 mg - bomlik
Riboflavin (B2) (5%)0.06 mg
Niacin (B3) (3%) 0.507 mg
Pantothenic acid (B5) 13%) 0.667 mg - bomlik
Vitamin B6 (14%) 0.184 mg
Folate (B9) (14%) 57 μg - bomlik
Vitamin C (58%) 48.2 mg -bomlik
Vitamin E (1%) 0.08 mg
Ami azt illeti, a legtöbb módszer amit hirdetnek hogy jó a vitaminok elbomlása ellen, baromság. A tény, az tény: a hő hatására bomló vitaminok egyszerűen elmbomlanak magas hőmérsékleten, az egyetlen, ami ezt megállítja az az, ha alacsonyabb hőmérsékleten főzünk. Pl. 40-50 fokon 1-2 óra a bomlási idejük, míg 70-80-90-100 fokon másodpercek, percek kérdése. Mivel a főzéshez ilyen hőmérsékletek szükségesek, ezért szerintem felesleges ezen aggódni.
A hő hatására bomló vitaminokat egyszerűen más forrásból kell bevinni, a trükkök itt nem segítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!