Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Meddig lehet/kell főzni a...

Meddig lehet/kell főzni a zöldségeket (répa, karalábé, karfiol stb), hogy a vitaminok, ne főjenek ki belőlük?

Figyelt kérdés

2016. szept. 30. 16:29
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
A vitamin mindenképpen - nem kifő, hanem - elbomlik a hőtől. Ha a vitamin miatt akarod a zöldséget, edd nyersen.
2016. szept. 30. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
55%
Ezt a három zöldséget muszáj viszonylag sok ideig főzni, ha nem akarod őket nyersen enni. A répának elegendő 8-10 perc is. A brokkolinak 2-3 perc.
2016. szept. 30. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
a karfiolt végől 5-6 percig főztem elég puha lett, remélem nem vesztettem el belőle minden vitamint
2016. szept. 30. 18:04
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ milyen vitaminokról beszélünk.


A C vitamin bomlása pl. 100 fokon másodpercek alatt végbemegy, 80 fokon kb. 2 perc, és így tovább.


Nem minden vitamin bomlik el hő hatására.

Az A, D, E, K, B6, B12 vitaminok számára nem gond a hő.


A C vitamin, Pantoténsav (b5), folsav(b9) erősen érzékeny rá.

A tiamin (b1) némileg érzékeny.


A riboflavin (b2), niacin(b3), biotin(b7) szintén nem érzékeny.


A gondot inkább a vízben oldódás okozza. Az A,D,E vitaminok zsírban oldódóak, tehát nem oldódnak ki a főzővízben.


A B, C vitaminok viszont vízben oldódóak, tehát ha puhára főzöl valamit, majd leborítod a levét, akkor a levével a vitamintartalmat is a kukába dobtad.


A répában található:

A-vitamin ekviv. 835 μg 93%

- β-karotin 8 285 μg 77%

Tiamin (B1-vitamin) 0,066 mg 5% - bomlik

Riboflavin (B2-vitamin) 0,058 mg 4%

Niacin (B3-vitamin) 0,983 mg 7%

Pantoténsav (B5-vitamin) 0,273 mg 5% - bomlik

B6-vitamin 0,138 mg 11%

Folsav (B9-vitamin) 19 μg 5% - bomlik

C-vitamin 5,9 mg 10% - bomlik

E-vitamin 0,66 mg 4%


A karalábé:


Thiamine (B1) (4%) 0.05 mg - bomlik

Riboflavin (B2) (2%) 0.02 mg

Niacin (B3) (3%) 0.4 mg

Pantothenic acid (B5) (3%) 0.165 mg - bomlik

Vitamin B6 (12%) 0.15 mg

Folate (B9) (4%) 16 μg - bomlik

Vitamin B12 (0%)0 μg

Vitamin C (75%) 62 mg - bomlik

Vitamin E 3% 0.48 mg


A karfiolban:

Thiamine (B1) (4%) 0.05 mg - bomlik

Riboflavin (B2) (5%)0.06 mg

Niacin (B3) (3%) 0.507 mg

Pantothenic acid (B5) 13%) 0.667 mg - bomlik

Vitamin B6 (14%) 0.184 mg

Folate (B9) (14%) 57 μg - bomlik

Vitamin C (58%) 48.2 mg -bomlik

Vitamin E (1%) 0.08 mg


Ami azt illeti, a legtöbb módszer amit hirdetnek hogy jó a vitaminok elbomlása ellen, baromság. A tény, az tény: a hő hatására bomló vitaminok egyszerűen elmbomlanak magas hőmérsékleten, az egyetlen, ami ezt megállítja az az, ha alacsonyabb hőmérsékleten főzünk. Pl. 40-50 fokon 1-2 óra a bomlási idejük, míg 70-80-90-100 fokon másodpercek, percek kérdése. Mivel a főzéshez ilyen hőmérsékletek szükségesek, ezért szerintem felesleges ezen aggódni.


A hő hatására bomló vitaminokat egyszerűen más forrásból kell bevinni, a trükkök itt nem segítenek.

2016. szept. 30. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!