Levesbe bele főzzük a tésztát vagy nem?
Párommal múltkor összekaptunk, mikor kiderült, hogy a levesbe főzte a tésztát és nem külön. Elmondtam neki, hogy ha a levesben benne van hosszú ideig a tészta, az rontja a leves minőségét és hamarabb megromlik.
Válasza az volt, hogy ne beszéljek már h..lyeséget, nálunk 33 évig mindig a levesben volt a tészta és soha nem romlott meg. (Ők 3 nap alatt megették a levest. Ez ma derült ki, mert rágtam a fülét, hogy telefonáljon már végre haza és derítse ki, hogy hogy nem romlott meg náluk soha a leves. És végre tegyünk pontot az ügy végére.)
Oké, pár napig nem romlik meg, de utána igen. Mit lehet ilyenkor csinálni? Próbáltam vele közölni, hogy figyeljen erre, hogy máskor külön csinálja a tésztát a levestől.
Segítséget szeretnék kérni tapasztalt háziasszonyoktól.
Ez tájegységenként és családonként változó. Mi pl leszűrjük a húslevest, kiszedjük és külön tálaljuk a zöldséget és húst, viszont belefőzzük a tésztát. A húslevesbe cérnametéltet, ami csak lisztből és tojásból készül és nem ázik el a levesben.
Viszont van olyan rokonom, ahol meg mindennel együtt tálalják (nem szűrik) ők pl külön főzik a tésztát.
Ha egy pasinak is szabad szólni, akkor azt mondanám, hogy több dolgot is figyelembe kell venni, mikor döntünk a "kifele vagy befele" főzésről.
- Milyen leves ? Tarhonya levesnél nem tudom, hogyan kell külön készíteni. :)
- Csak magunknak készítjük, vagy vendégeket várunk.
- Ha alapból sűrű a leves, kevés lé, akkor nem szabad belefőzni, vagy jócskán fel kell hígítani, de akkor lehet, hogy oda az íze a többlet víztől.
- Ha tisztább levest szeretnénk, akkor nem főzzük bele.
És még számos ok lehet ellene és mellette.
Én van, hogy így csinálom, van, hogy úgy.
Szoktam például pörköltet csinálni, abból eszünk.
Másnap felöntöm a pörköltet, újra felforralom, dobok bele babér levelet és belefőzök nokedlit, ebből lesz egy gulyás.
Ami megmarad, annak meg örül a blöki, főleg, ha hús is marad benne.
De, ha csak tisztán az írott betűt nézzük, akkor a tészta zacskóján pontosan rajta van, hogy sós vízben főzzük ki a tésztát, azaz külön főzzük ki a tésztát. Gondolom az éttermek és a hivatásos szakácsok is külön főzik.
Ettől függetlenül bűnözhetünk egy kis belefőzéssel. Ha nem patkolunk el tőle, akkor tegye aki épp úgy látja jónak.
Melyik levesről van szó?
És miért akarod 3 napnál tovább is enni?
Köszönöm szépen a válaszokat, többet már ne írjatok.
Zöldség levesről volt szó akkor.
Utolsó, leírtam, hogy miért nem fogy el három nap alatt néha a leves. Olvasd vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!