Miért lett ilyen a kalácsom?
Ma sütöttem kakaós fonott kalácsot de mire átsült olyan mintha nyers lenne de közben olyan mint a beton, ez miért van?
Ugy állítottam össze ahogyan a receptben le volt írva.
Elöször is biztos megkelt a tészta?
Másodszor a sütöd jó? Mert ha túl alacsony höfokon süt, akkor a rendesen megkelt tészta kiszárad, mire átsül.
HArmadszor linkeld be a receptet, mert lehet, hogy az nem jó!
Elvileg a recept jó kellene, hogy legyen, de ettöl még nem biztos, hogy sikerül.
Nekem a porélesztövel nincs igazán jó tapasztalatom, a friss sokkal jobban müködik.
Másrészt meg ha netán az élesztö felfuttatásakor túl meleg a tej, akkor leforrázódik és nem kel meg a tészta.
A tészta megkelt sütés elött rendesen? Sütés közben még emelkedett tovább?
Akkor az élesztö volt rossz, vagy véletlen leforráztad.
Az élesztöt mindig langyos folyadékban kell felfuttatni - ha 35 foknál melegebb, akkor az élesztögombák elpusztulnak és nem kelesztenek.
A porélesztöt hivatalosan ugyan nem kell felfuttatni, de ezzel tudod tesztelni, hogy müködik-e az élesztö, ha nem, akkor nem vész kárba az összes többi hozzávaló is.
A síma, friss élesztö sokkal jobb, és megéri mindig tartani otthon, ugyanis nagyon jól lehet fagyasztani. Felhasználás elött szobahömérsékleten kiolavasztod (figyelj, mert ilyenkor folyós lesz, tegyed valami kisebb tálba - abban tudod utána felfuttani is), utána ugyanúgy kell használni, mintha nem lett volna fagyasztva.
A jövöre nézve: ha egy tészta nem kel meg sütés elött, akkor sütés alatt sem fog, ilyenkor inkább dagaszd át még egyszer másik éleszövel, különben nem sikerül. (Egyébként igen sokan járnak így, amíg nincs kellö tapasztalatuk, ne keseredj el)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!