Csiperke gombából étel ötlet? Mit főzzek?
Unom a gombalevest, gombapörköltet/paprikást, gombás spagettit, kirántott gombát,
gombapástétomot és pizzát sem szeretnék.
Mi jót lehetne még gombából, most hirtelen nincs ötletem. :(
Valami olyan recept kéne, amiben nem plöttyed úgy össze 2 falatra a tálca gomba. Vagy szóval ami úgy egy kiadósabb étel lesz. (Nem tudom hány gramm, de az a nagyobb tálcás gombám van a közértből.)
Örülnék valami fincsi ötletnek! :) Köszi!
Hát az, hogy csak gyorsan, kevesebb ideig van hőkezelve, akkor kevésbé plöttyed, és nem ereszti ki az összes levét.
Pl. akár egy levest is lehet úgy csinálni, hogy rádobod a forró zsiradékra a szeletelt gombát, és nagy lángon csak épp átforgatod szinte, és már mehet is rá a liszt, stb...Így jobban egyben maradnak a szeletek. De lehet úgy is, hogy kevered, kavarod a zsiradékon, míg levet ereszt, azt a levet elpárolgja, és aztán meg rá a többi. De ekkor már kész plötty az egész, bár levesnek, pörköltenk persze azért jó.
Na és sok kaja alapvetően hosszabb keverést, kavarást igényel, ami mellett óhatatlan, hogy ne plöttyedjen.
Mondjuk a rántott gomba, aminél még egész jól egyben tud maradni a cucc. Hiszen az is egy gyors forró sütésnél kevés ideig van hőkezelve, nem dob ki mindjárt minden levet... :)
Hát erre gondoltam. :)
Néha olyan jó receptötleteket írnak itt, ezért bátorkodtam kérdezni, hátha valaki.... :)
Én is azt mondom, töltsd meg, és:
- sütőben (először fólia alatt) egy kicsit megpárolod, majd fóliát le, sajttal szórva megpirítod, valami köret mellé és kész
- vagy lábasban, födő alatt a megtöltött fejeket mint a tejfölös ragut, és mellé egy jó kis borsós-kukoricás rizi-bizit köretként
Bakonyi sertésragu nokedlivel
Bakonyi betyárleves
Fokhagymás pirított csiperke
Hozzávalók / 2 adag
250 g csiperkegomba
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
0.5 csokor petrezselyem
1 fél citromból nyert citromlé
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés:
A finomra vágott fokhagymát az olajon megfuttatjuk.
A gombák tönkjét kivágjuk, a gombafejeket megtiszítjuk (nem kell hámozni) és a fokhagymához hozzáadva, nagy lángon elkezdjük kevergetve pirítani.
Mérsékeljük a lángot, mikor a gombák felvették az összes olajat. Megvárjuk, míg levet engednek, ekkor újra felerősítjük alatta a tüzet és szép aranybarnára pirítjuk.
Sózzuk-borsozzuk. Citromlevet facsarunk rá. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel. Összeforgatjuk.
Azon melegében tálaljuk.
Töltött csiperke
Hozzávalók:
12 nagyobb csiperkegomba
1 szelet fehérkenyér
1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál olaj
7 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 dl tejföl
1 evőkanál reszelt sajt
5 dkg kockára vágott vaj
igény szerint zsemlemorzsa
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
A gombát jól megtisztítjuk, a szárát kitörjük, nagyon finomra vagdaljuk. A gombafejekre annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és 1-2 percig blansírozzuk. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk.
A hagymát és a felaprított gombaszárakat 2 evőkanál forró olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a petrezselymet, további 5 percig pároljuk. Jól kinyomkodjuk a kenyeret, 1-2 evőkanál tejföllel és a sajttal belekeverjük a gombamasszába, sózzuk, borsozzuk.
A blansírozott gombafejekről leöntjük a főzővizet, konyhai papírtörlővel leszárítjuk. Megtöltjük a gombamasszával.
A megtöltött gombákat a maradék olajjal kikent tűzálló formába tesszük, megszórjuk a zsemlemorzsával és a vajdarabkákkal. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A maradék tejföllel tálaljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!