Étcsoki, tejcsoki, habtejszín, habfixáló-ebből szeretnék krémet csinálni a tortába. Aki próbálta, vagy hasonlót, vélemény? Nem akarok vajas krémet. Esetleg valakinek jó csokis krém receptje? (vaj nélküli)
Ganache krém
Ez a krém jó minőségű étcsokoládéból a legfinomabb.
Nagyjából 1:1 arány esetén – vagyis pl. 250 g csokihoz 250 ml tejszín – valóban krémről beszélünk, ami süteményekben krémként vagy tortabevonóként használható.
A ganache készítéséhez a csokoládét törd darabokra, és tedd egy tálba.
Forrósítsd fel a tejszínt (ha azt szeretnéd hogy a krémed szép fényes legyen, tegyél a tejszínbe 5 dkg vajat). Nem kell teljesen felforralni, csak addig melegítsd, amíg az edény szélén apró buborékok meg nem jelennek.
Öntsd a forró tejszínt a csokoládéra, és várj egy percet, amíg elkezd olvadni.
Keverd át néhányszor a csokoládét, amíg teljesen fel nem olvad, és egyneművé nem válik.
Ezzel a ganache vagy párizsi krém kész. A felhasználástól függően esetleg kihűteni szükséges, vagy készítéskor további hozzávalókat – pl. finom alkoholt, cukrot – lehet hozzá adni
Ha megfelelően lehűlt akár robotgéppel habosítani is lehet.
Mousse au chocolat
Ezt a krémet a francia csokitorta tetejére szoktam tenni, két piskóta közé nem tölthető, de nagyon különleges, érdemes egyszer megkóstolni.
Hozzávalók
3 és fél evőkanál narancslé
13 dkg étcsokoládé
3 db tojás
2 és fél evőkanál kakaó
1 evőkanál Cointreau likőr / esetleg Tripli sec/
1 dl habtejszín
½ csomag habfixáló
másfél evőkanál porcukor
5 dkg vaj
Tálaláshoz:
1 db narancs
½ dl habtejszín
Elkészítés:
1. A csokoládét összetördelem, és a vajjal meg a narancslével gőzfürdőben felolvasztom, simára keverem. Utána a kakaót is beledolgozom, majd a gőzről levéve a narancslikőrrel meg a 3 tojássárgával simára keverem.
2. A tejszínt a habfixálóval habbá verem, és hűtőszekrénybe teszem.
3. A három tojásfehérjét is habbá verem, a cukrot beleszórom, és addig verem, amíg fényes, sűrű nem lett.
4. A csokoládés krémet evőkanállal, nehogy összetörjön, a tojáshabba keverem, majd a tejszínhabot is beleforgatom. A kihűlt piskóta tetejére kenem, és legalább egy-két órára, de még jobb, ha egy éjszakára beteszem a hűtőbe. (Frissen élvezhetetlen, idő kell hozzá, hogy a tojáshab összeroskadjon, és sűrű krémmé váljon.) Narancsszeletekkel és tejszínhabbal díszítve tálalom.
Ezt a krémet pohárkrémként is kínálhatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!