Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem sikerült a pizzatész...

Miért nem sikerült a pizzatésztám?

Figyelt kérdés
40dkg tk liszt, 1 kiskanál só, 1cs sütőpor, 2,5 dl langyos víz. Ezenkívül is liszteztem még tovább de egyszerűen nem akart leválni a kezemről tiszta ragacs maradt, pedig sokáig gyúrtam.

2018. nov. 2. 17:08
 1/9 anonim ***** válasza:
91%

A sütőporos tésztát hiába gyúrod órákig, a sütőpor csak hő hatására fejti ki a hatását.

A pizza tészta élesztővel készül.

2018. nov. 2. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
96%

A mennyiségeket pontosan nem tudom fejből, de körülbelül 30-35 dkg liszt, amihez társul egy fél élesztő és apránként adagolva a langyos víz. Amikor már valamennyire kialakult a massza szerű képződmény akkor teszem hozzá a sót, mivel az élesztővel nem barátok és körülbelül 2 evőkanál olajat. A víz adagolását addig folytatom ameddig a tészta az összes lisztet a tálból fel nem veszi. Amennyiben jól dolgoztál a tészta könnyen elválik az edény falától. Ezután 30-40 perc kelesztés, majd egy belisztezett deszkán mehet a méretre nyújtás.


Ez körülbelül ilyen 35-40 cm-s Pizzát kell, hogy eredményezzen.

2018. nov. 2. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
80%

Nem hallottam még olyant, hogy valaki kenyeret sütőporral akarna készíteni. A pizza egy lapos kenyér.

Az élesztőgombák növelik meg a térfogatát. Hagyományosan a levegőben szállók. Ez lassú, s kicsit véletlenszerű folyamat. Élesztő nincs túl régen (nem nézek utána, de olyan másfél évszázados lehet), s arra szolgál, hogy a folyamat gyors legyen.

Ilyen jellegű (sűrű és nehéz) tésztával a sütőpor semmit sem tud kezdeni.

2018. nov. 2. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
84%

Ez a kedvenc pizzatészta receptem


50dkg liszt

1 csapott evőkanál só

1 tasak szárított élesztő

1 teáskanál cukor

3 dl langyos víz

0,5 dl olívaolaj+ egy evőkanálnyi a tál kikenéséhez és a tetejére

A lisztet meglangyosítom a mikróban ( 1perc) majd beleszitálom egy kelesztőtálba. Belekeverem a sót.

Egy másik tálban összekeverem a szárított élesztőt, a cukrot, a langyos vízzel és az olívaolajjal.

A liszt közepébe mélyedést készítek, beleöntöm az élesztős keveréket és összedolgozom, addig dagasztom, amíg elválik a táltól és a kezemtől. Ekkor kiolajozom a tálat amiben dagasztottam, és a tészta tetejét is megkenem.

A kidolgozott tésztát folpackkal letakarom és meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztem. Ekkor újra átgyúrom 2 egyenlő részre osztom és kinyújtom. Ebből az adagból 2 db 30 cm átmérőjű 1 cm vastag pizza lesz.

A kinyújtott lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és még negyed órát pihenni hagyom, majd megkenem a szósszal, megpakolom minden jóval, 200 fokra előmelegített sütőben kb.25 perc alatt készre sütöm.

2018. nov. 2. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
próbáld ki ezt:120 ml langyos víz, 9dkg liszt, 1 evokanal olíva olaj, kis csomag élesztő, teáskanál cukor, teáskanál só. ezt felrakod serpenyőbe, elkavarod (igen tényleg). teszel rá paradicsomszoszt meg feltétet, 15 perc letkarva sütés. érdekes recept de nekem finom lett. amúgy ha ragacsos az azt jelenti nincs benne elég liszt.
2018. nov. 2. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
58%
Rakj bele kevesebb vizet, ha túl ragacsos. Pizzát alapból elesztővel csináld! S olivaolaj se ártana bele, hogy az igazi legyen!
2018. nov. 2. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Teljes kiőrlésű liszt? Sütőpor?

Ez nem pizzatészta.

2018. nov. 2. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

500g liszt

1 teáskanál só

1 tasak (7g) szárított, vagy 25g friss élesztő (sütőpor nem jó)

325ml kézmeleg víz

2 evőkanál olívaolaj (napraforgó olajjal ne próbáld)


A lisztbe alaposan elkevered a sót, a vízben pedig az élesztőt. Hagyod az élesztős vizet 5-10 percig egy melegebb helyen, majd mehet a lisztre, és jöhet az olaj is. Összedolgozod valamennyire, majd mehet a deszkára. Itt tovább dolgozod, míg össze nem áll. Ilyenkor még ragadni fog, ezért szórj egy kis lisztet a kezedre, és dörzsöld meg alaposan a tészta felett, míg le nem jön a nagyja. A rászóródott liszttel ismét dolgozd el, és ha szükséges, ismételd meg a lisztes dolgot. Végeredményben egy tapadósabb tésztát kell kapj, ami azért már ragadni nem ragad. Ha ez megvan, gyúrd át jó alaposan (5-10 perc, de lehet több is, ha bírod), próbáld minél levegősebbre csinálni. Ezután lisztezd be mindenhol, vágd 3-4 részre, és csinálj belőlük gombócokat. lisztezd be a kelesztéshez használt felületet, tedd rájuk a gombócokat, és lisztezd a tetejüket is. Ha megvagy, takard le őket egy konyharuhával, és mehetnek kelni legalább 2 órát valami melegebb helyre. Minél több ideig keleszted, annál jobb, szóval megcsinálhatod akár előző este is. Szétvágni sem muszáj, ha tepsis pizza lesz.


Évek óta így csinálom, eddig mindig bevált. Van, aki cukrot is tesz az élesztős vízbe, én nem szoktam. Illetve ha sütőben csinálod, melegítsd fel jó alaposan, a lehető legnagyobb fokozatra, másképp tészta helyett beton lesz belőle. Esetleg azt is csinálhatod, hogy egy forró serpenyőbe teszed nyújtás után, amit a tűzhelyen tovább melegítesz, gyorsan feldekorálod, majd egyből bedobod a forró sütőbe.

2018. nov. 2. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Egyrészt két és fél dl folyadék rengeteg 40 dkg liszthez.

Másrészt a pizza nem sütőporos, hanem élesztős tészta.

2018. nov. 2. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!