A 'spätzle' ugyanaz mint a nokedli? Vagy valamennyivel valóban kicsit puhább?
A német Spätzle ugyanaz, mint a magyar nokedli, nem puhább és nem másabb.
Én sok éve élek Németországban, kiismerem magam ezzel, a kettö közt semmi különbség sincs.
Persze azt nem tudom, milyen fajtát vettél, de a legtöbb kapható félkész nokedli nem rossz.
Bocsi. Schwäbische Knöpfle a neve.
Bár nem tudom melyik tartományban laksz.
Én Vorarlbergben szakácskodok. Nos a mi magyar nokedlink, galuskánk és a német / osztrák spätzle illetve nockerl, ugyanaz, de mégis teljesen más. Míg a mi házi nokedlink liszt, tojás só és víz hozzáadásával készül, kint NEM! Ott a liszthez CSAK tojást és sót tesznek, (helyenként szerecsendiót) és csak a tojással állítják be a tészta sűrűségét. Nagyon drága megoldás így, hisz 1 kg liszt 17-20 tojást vesz fel ahhoz, hogy szaggatható legyen. Érdekes ellenben, ha géppel keveri össze az ember, (6-8 kg liszttel máshogyan nem is lehet) a tészta jóval levegősebb lesz, így ugyanannyi lisztből géppel kevert magyar nokedliből kb csak fele, kétharmada mennyiségű nokedli lesz, mint a sok tojásos német/osztrák recept szerintiből. Egy biztos, melegen tartóban a magyar recept szerinti egyszerűen tovább marad szép, szemenként különálló.
Dolgoztam olyan helyen is, ahol a nokedlit (elnézést spätzlét száraztésztaként vásárolták és meglepően jó volt vele a végeredmény. A vendégeknek meg kint fingjuk nincs az egészről. Remélem szolgáltam némi érdekességgel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!