Kukoricalisztböl nokedlit hogyan?
Próbált már valaki kukoricalisztböl nokedlit készíteni?
Gluténérzékeny vendégnek kellene, de neki egyéb okokból csak kukorica jöhet szóba, rizsliszt vagy egyebek nem.
A neten egy-két recept van ugyan, de a hozzászóasok igen ellentmondásosak, van akinek ugyanaz a recept jól sikerül, és van, aki szerint szétfö az egész.
Ezért kérem, ha valakinek van személyes tapasztalata, legyen szíves, segítsen. Elöre is köszönöm!
Köszi a véleményedet, de a vendég (igen jó barát, ezért megteheti, hogy "megrendeli") egy bizonyos ételt kért, és ahhoz a nokedli illik.
A többi fajta gluténmentes lisztektöl szintén problémái vannak, ezért nem jöhetnek szóba.
Azt ö is, meg én is tudjuk, hogy nem lesz ugyanolyan, de reménykedem, hogy valami elfogadható receptet mégiscsak tud valaki ajánlani.
Még egyszer, köszönöm a válaszodat, hasznos számomra.
Köszi a linket, ezt én is megtaláltam.
"Ha a vendéged ezt rendelete biztosan készített már magának, avagy evett finomat" sajnos nem, nem túl régóta tudja ezt a diagnózist és fözni sem igazán tud. Ezért is kért meg engem, mert nekem elég sok tapasztalatom van, csak a gluténmentes az, ami ismeretlen terület számomra.
Hello,én nem értek a főzéshez, de rákerestem erre: gluténmentes tészta
Szóval ez konkrétan így van csomagolva, és a nokedli is tészta, bár speckó tészta, nem annyira egyszerű, szóval az már kicsit olyan extrás tészta, tehát olyannal tényleg jobbak lehetnek a kaják, de most az egyszer szerintem vehetsz ilyet is; a fölül a képekre rámész, ott is kidob egy csomót; tehát van ilyen -én amúgy még nem ettem gluténmentes tésztát
A kukoricalisztből készült nokedli masszájához lereszeltem egy krumplit és keverés előtt alaposan kinyomkodtam a levét (mintha sztrapacskát csinálnék). Minimum 35 deka liszt, kb. 5-10 dkg reszelt krumpli, 4 tojás, 5-6 olvasztott teavaj. Jó sűrűre kell keverni a tésztát, mert így szaggatás után, főzés közben nem esik szét.
--- Második opció:
A bioboltokban lehet kapni hajdinalisztet. Kicsit drága, 300 forint 25 deka, viszont egész finom a nokedli belőle, ráadásul sokkal jobb a tápértéke, mint a kukoricának (sok benne a fehérje). Több tojással kell keverni, hogy összeálljon a massza.
Ebben írja,:
- sűrűbbre kavard, mint a fehér lisztből, és csinálj 1-2 szem próbafőzést, ha azok szétfőnek, akkor még kavarj hozzá lisztet
- ne leszűrd, hanem szűrőkanállal szedd ki
Én egy időben zabkorpából (nem zabpehely!!) készítettem nokedlit: 1 tojáshoz 2 púpozott ek. zabkorpa, és állni hagytam kb. fél órát, hogy bedagadjon, és nem leszűrtem, hanem a húsleves habozó merőkanállal kiszedtem a főzővízből, úgy tartottam vékony csordogáló hidegvíz alá :)) akkor egészben maradtak!
Köszönöm mindenkinek a segítséget és a tippeket.
Sikerült a nokedli, leírom, hogy hogyan készült, hátha valamikor másnak is segítség lesz:
250 g kukoricaliszthez 3 tojást tettem meg két teáskanál sót, a tésztát csak annyi vízzel készítettem, hogy kb.gombóctészta állagú lett.
Egy óra pihentetés után szaggattam ki, ez nem volt annyira nehéz, mint elöre gondoltam, mert annak ellenére, hogy a tészta jóval keményebb volt a megszokottnál, könnyen át lehetet nyomni a nokedliszaggatón.
Amikor feljöttek a víz felszínére, szürökanállal kiszedtem, hideg vízzel leöblítettem és pici olajra tettem.
Az állaga igen jól közelítette az eredetit, az íze kicsit más lett, de nem rossz és a húsételhez is jól illeszkedett ízben is.
Még egyszer köszönöm a segítséget mindenkinek.
Gratulálunk!
Egyébként tegnap akartam, csak elfelejtettem, hogy szólj a vendégednek, keressen rá akár a googli-ban, akár a facebookon:
Nóri mindenmentes konyhája = kismillió recept, alapanyag, és természetesen "sorstársak", akikkel beszélni tud
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!