Milyen finomságot lehet ebből csinálni?
Élesztős omlós kifli
Olcsó, gyors, finom sütemény. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom!
Magában is, de teával, kakaóval nagyon finom!
Ez elég nagy adag, megfelezheted
hozzávalók /
A tésztához
50 dkg finomliszt
30 dkg sertészsír (helyettesíthető vajjal)
1 dl tej
1 db tojás
2 dkg élesztő
1 csipet só
1 ek cukor
A töltelékhez ízlés szerint
10 dkg dió (darált)
10 dkg mák (darált)
10 dkg lekvár/ dzsem
10 dkg gesztenyemassza
10 dkg nutella
Az elkészítése
1 dl tejbe 1 kanál cukorral 2 dkg élesztőt felfuttatunk.
Az összes hozzávalókat összedolgozzuk. Nem kell keleszteni!
Kinyújtjuk 4-5 mm-re, kiszaggatjuk kör alakra vagy négyzetekre.
Tetszőleges töltelékkel megtöltjük.
Forró sütőben megsütjük.
Forrón vaníliás porcukorral meghintjük, vagy akár beleforgatjuk.
Ecetes kifli
Hozzávalók / 4 adaghoz
25 dkg vaj
30 dkg finomliszt
1 ek ecet (10%-os)
6 ek víz
1 késhegynyi só
1 ek vaj
2 ek vaníliás porcukor (a szóráshoz)
5 ek savanykás lekvár/ dzsem
Elkészítés:
Az ecetet a vízzel elvegyítjük, egy tálban az összetevőket összegyúrjuk ( az 1 ek vaj kivételével).
Lisztes deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, vékonyan megkenjük puha vajjal, és feltekerjük mint a bejglit.
1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük (még jobb, ha estétől reggelig).
A hűtőből kivéve, a rudacskát elfelezzük, mindkettőt kinyújtjuk (3-4 mm). 8 cm széles csíkokat vágunk, majd háromszögekre osztjuk.
Mindegyik közepébe kevés lekvárt teszünk, kifliket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Még melegen (de nem forrón) vaníliás porcukorba forgatjuk.
Orleans szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
100 gramm porcukor
200 gramm vaj
300 gramm liszt
1 db tojás
Töltelék:
200 gramm lekvár,
Bevonat:
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
8 dkg vaj
Elkészítés
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és 1 tojással összeállítjuk.
Hengerré formáljuk és 3 egyenlő részre osztjuk.
Az egyes darabokból tepsi hosszúságú rudakat sodrunk és nyújtófával 3 mm vastag és 12 cm széles egyforma lapokká nyújtjuk.
A lapokat nyújtófára csavarva sütőlemezre helyezzük , széleit egyenesre vágjuk, villával megszúrkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta, és külön-külön megsütjük.
A kisült lapokat még melegen megtöltjük lekvárral.
A bevonat elkészítése:
Az összes hozzávalót egy kis edényben állandó keverés mellett felforrósítjuk, amíg a vaj felolvad és ráöntjük a sütemény tetejére és elsimítjuk.
Egyszerű lekváros omlett
Hozzávalók
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
2 kk liszt
2 ek cukor
só
vaj és cukor a sütéshez
Házi sárgabaracklekvár a töltéshez
Elkészítése
A tojássárgáját keverőtálban habos-világosra keverjük a cukor felével, hozzáadjuk a lisztet és a sót. A fehérjét lágy habbá verjük, egyharmadát a sárgájához keverjük, a maradékot hablapáttal óvatosan beleemeljük a masszába. Ehhez a habot a sárga masszára egyengetjük, a keverőedényt egyik kezünkkel a tengelye körül forgatjuk, miközben a hablabátot alulról felfelé lapátoljuk a krémet, míg többé kevésbé homogén nem lesz (ne keverjük túl, könnyen összeesik, azonnal süssük).
Vastag falú serpenyőben vajat és kevés cukrot hevítünk. Amikor már enyhén karamellizálódott, beleöntjük az omlettmasszát, szétterítjük, a lángot kissebre állítjuk. Addig készítjük, míg az alja egyenletesen sötét aranybarnára nem pirul, a teteje nagyjából el nem készül: maradjon szaftos, akár egy kicsit alulkészült is. Ha úgy tetszik, ez egy vastagabb csúsztatott palacsinta.
A közepére mártásszerűen híg lekvárt csorgatunk, majd a két oldalát felhajtjuk. Kívül sötét karamellásnak, belül nagyon lazán és viágosan krémesnek kell lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!