Milyen finomságot lehet ebből csinálni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Élesztős omlós kifli
Olcsó, gyors, finom sütemény. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom!
Magában is, de teával, kakaóval nagyon finom!
Ez elég nagy adag, megfelezheted
hozzávalók /
A tésztához
50 dkg finomliszt
30 dkg sertészsír (helyettesíthető vajjal)
1 dl tej
1 db tojás
2 dkg élesztő
1 csipet só
1 ek cukor
A töltelékhez ízlés szerint
10 dkg dió (darált)
10 dkg mák (darált)
10 dkg lekvár/ dzsem
10 dkg gesztenyemassza
10 dkg nutella
Az elkészítése
1 dl tejbe 1 kanál cukorral 2 dkg élesztőt felfuttatunk.
Az összes hozzávalókat összedolgozzuk. Nem kell keleszteni!
Kinyújtjuk 4-5 mm-re, kiszaggatjuk kör alakra vagy négyzetekre.
Tetszőleges töltelékkel megtöltjük.
Forró sütőben megsütjük.
Forrón vaníliás porcukorral meghintjük, vagy akár beleforgatjuk.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ecetes kifli
Hozzávalók / 4 adaghoz
25 dkg vaj
30 dkg finomliszt
1 ek ecet (10%-os)
6 ek víz
1 késhegynyi só
1 ek vaj
2 ek vaníliás porcukor (a szóráshoz)
5 ek savanykás lekvár/ dzsem
Elkészítés:
Az ecetet a vízzel elvegyítjük, egy tálban az összetevőket összegyúrjuk ( az 1 ek vaj kivételével).
Lisztes deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, vékonyan megkenjük puha vajjal, és feltekerjük mint a bejglit.
1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük (még jobb, ha estétől reggelig).
A hűtőből kivéve, a rudacskát elfelezzük, mindkettőt kinyújtjuk (3-4 mm). 8 cm széles csíkokat vágunk, majd háromszögekre osztjuk.
Mindegyik közepébe kevés lekvárt teszünk, kifliket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Még melegen (de nem forrón) vaníliás porcukorba forgatjuk.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Orleans szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
100 gramm porcukor
200 gramm vaj
300 gramm liszt
1 db tojás
Töltelék:
200 gramm lekvár,
Bevonat:
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
8 dkg vaj
Elkészítés
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és 1 tojással összeállítjuk.
Hengerré formáljuk és 3 egyenlő részre osztjuk.
Az egyes darabokból tepsi hosszúságú rudakat sodrunk és nyújtófával 3 mm vastag és 12 cm széles egyforma lapokká nyújtjuk.
A lapokat nyújtófára csavarva sütőlemezre helyezzük , széleit egyenesre vágjuk, villával megszúrkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta, és külön-külön megsütjük.
A kisült lapokat még melegen megtöltjük lekvárral.
A bevonat elkészítése:
Az összes hozzávalót egy kis edényben állandó keverés mellett felforrósítjuk, amíg a vaj felolvad és ráöntjük a sütemény tetejére és elsimítjuk.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Egyszerű lekváros omlett
Hozzávalók
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
2 kk liszt
2 ek cukor
só
vaj és cukor a sütéshez
Házi sárgabaracklekvár a töltéshez
Elkészítése
A tojássárgáját keverőtálban habos-világosra keverjük a cukor felével, hozzáadjuk a lisztet és a sót. A fehérjét lágy habbá verjük, egyharmadát a sárgájához keverjük, a maradékot hablapáttal óvatosan beleemeljük a masszába. Ehhez a habot a sárga masszára egyengetjük, a keverőedényt egyik kezünkkel a tengelye körül forgatjuk, miközben a hablabátot alulról felfelé lapátoljuk a krémet, míg többé kevésbé homogén nem lesz (ne keverjük túl, könnyen összeesik, azonnal süssük).
Vastag falú serpenyőben vajat és kevés cukrot hevítünk. Amikor már enyhén karamellizálódott, beleöntjük az omlettmasszát, szétterítjük, a lángot kissebre állítjuk. Addig készítjük, míg az alja egyenletesen sötét aranybarnára nem pirul, a teteje nagyjából el nem készül: maradjon szaftos, akár egy kicsit alulkészült is. Ha úgy tetszik, ez egy vastagabb csúsztatott palacsinta.
A közepére mártásszerűen híg lekvárt csorgatunk, majd a két oldalát felhajtjuk. Kívül sötét karamellásnak, belül nagyon lazán és viágosan krémesnek kell lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!