Krumpliból milyen édesség jellegű finomságot tudnék csinálni?
Fahéjas krumplisütemény
Hozzávalók (2-4 személyre):
50 dkg burgonya
2 tojás
15 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 kávéskanál vaj
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél citrom héja
vaníliáscukor
só
A burgonyát főzd meg héjában, hámozd meg, törd át és hagyd kihűlni. Ezután dolgozd össze a zsírral, az elhabart tojások háromnegyedével, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a fahéjjal és kicsit sózd is meg. Olajos kézzel formázz belőle kis pogácsákat, a tetejüket kend meg a maradék tojással és kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben, nagy lángon süsd pirosra. Forrón, vaníliáscukorral meghintve tálald.
Krumplis nudli
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 3 dkg zsír, kis só, kis olaj, 3-4 evőkanál zsemlyemorzsa
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a zsírt, jól összedolgozzuk és kisujjnyi sodralékokat csinálunk belőle, majd kettévágjuk mindegyiket. Lobogó, sós vízben kifőzzük. Az olajon a morzsát megpirítjuk, tálba tesszük és a nudlikat erre szűrjük. Jól elkeverjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Túrós-krumplis moldvai derelye
Hozzávalók 5 adagra: 400 gr. liszt, 250 gr. juhtúró, 500 gr. burgonya, 3 tojás, 25 gr. cukor, 150 gr. tejföl, 100 gr. vaj, 25 gr. só.
A lisztet tojással , sóval és vízzel elkeverjük és tésztává gyúrjuk, kinyújtjuk. A túrót, a főtt burgonyát leőröljük és a megmaradt két tojással elkeverjük. A tésztalapot kockákra vágjuk, beletesszük a masszát és a széleit benyomkodva forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöntjük. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat és ráöntjük a derelyére. Tejfölösen és cukrozva melegen fogyasztjuk.
krumplis kalács
Hozzávalók:
25 dkg lisztes, fõtt burgonya
10 dkg mazsola
5 cl rum
4 tojás
10 dkg kristálycukor
12 dkg hámozatlan, reszelt mandula
11 dkg teljes õrlésû búzaliszt
egy csipetnyi sütõpor
egy csipetnyi só
egy csomag vaníliás cukor
egy fél citrom reszelt héja
sütõpapír
porcukor
Elkészítés:
-A burgonyát meghámozzuk és nagyobb darabokra tördeljük szét.
-A mandulát a liszttel és a sütõporral gondosan összekeverjük
-A mazsolát rummal meglocsoljuk
-A tojásokat a kristálycukorral, a sóval és a vaníliáscukorral meg a citromhéjjal forró vízfürdõ fölött sûrû krémmé verjük.
-A vízfürdõrõl levéve addig verjük tovább, míg teljesen ki nem hûl.
-A lisztes keveréket, a reszelt borgonyát és a mazsolát a tojásos masszába keverjük
-Egy sütõformát kibélelünk sütõpapírral, a masszát beleöntjük és elõmelegített sütõben 200ºC-on kb. 50 percig sütjük, míg szép barna nem lesz.
-Ha a tûpróba szerint megsült, kivesszük a sütõbõl.
-A tésztát a formában hagyjuk kihûlni, majd kiborítjuk belõle, lehúzzuk a papírt
-Porcukorral meghintjük és adagokra vágjuk.
krumplis sütemény
Hozzávalók:
23dkg fött burgonya
20dkg liszt
1 tojás
2dkg élesztő
tej,porcukor
fahéj v.kakaó
Elkészítés:
A főtt áttört burgonyát a 20dkg lisztet,tojást összegyúrjuk.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk,hozzáöntjük a fenti anyagokhoz és jól összegyúrjuk.Ha ezzel készen vagyunk,kb kétújjnyi vastagságú rudakat sodrunk belőle,azt késsel 3-4cm-es darabokra vágjuk és forró olajban kisütjük.Még melegen kakaós v. fahéjas porcukorba forgatjuk és tálra tesszük
krumplis kiflik
» 5 dkg margarin
» 30 dkg főtt, áttört burgonya
» 2 dkg só
» 40 dkg liszt
» 2 dkg élesztő
» 5 dkg cukor
» 3 ek. tej
» 25 dkg sárgabarack-lekvár
Elkészítés módja:
Az élesztőt langyos tejben megkelesztjük. A burgonyát összedolgozzuk az élesztővel, liszttel, olvasztott margarinnal és cukorral. Duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 11x11 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzeteket megtöltjük a lekvárral, majd kifliket formázunk belőlük.
Kivajazott sütőlemezre tesszük, és negyed órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
krumplis csiga
Töltelék
- 20 dkg kristálycukor
- 4 tojásfehérje
- 25 dkg ribizli
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
- 50 dkg tehéntúró
Krumplis csiga
- 1 kg burgonya
- 2 db tojás
- 2 dkg zsír
- igény szerint só
- igény szerint finom liszt
Töltelék
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Az áttört túrót
összekeverjük a tojássárgájákkal, a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Krumplis csiga
A krumplit meghámozzuk, és felteszszük darabosan, kevés sóval főni. Melegen áttörjük, hozzáadjuk a két
tojást, a zsírt, kevés sót és annyi lisztet, hogy könnyű tésztát gyúrhassunk. A gyúrótáblát erősen meglisztezzük, a tésztát elnyújtjuk. Az elkészített tölteléket rásimítjuk. Felsodorjuk úgy, mint a bejglit szoktuk. A felsodrásnál és a két végén a széleket tojásfehérjével megkenjük, hogy jól összetapadjon. Ezután a tésztát egy konyhakendőre
tesszük, és a szemben levő sarkait összecsomózzuk. Fakanalat csúsztatunk a csomók alá, és a csomagot lobogó, forró vízbe lógatva, a fakanalat a fazék szélére támasztva főzzük kb. 20 percig. Ha a tészta megfőtt, a fakanálnál fogva kiemeljük a vízből, alaposan lecsurgatjuk.
Ezután ujjnyi széles szeletekre vágva, forrón tálra rakjuk, és vajban vagy zsírban pirított zsemlemorzsával meghintjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!