Ha kikeverek habosra vajat és cukrot, meg lehet sütni?
Megsütheted, de szétolvad a vaj a cukor meg karamellizálódik. Ha ez a cél, persze, megteheted, de kár akkor kikeverni, időpocsékolás.
Ezt a technikát hideg tortakrémeknél szokták leginkább alkalmazni:)
Ha lisztet, cukrot, tojást kikeversz és megsütöd, abból piskóta lesz.
Vannak nagyon jó piskóta receptek a neten, keress rá és a neked legszimpatikusabbat készítsd el.
De leírok neked egy nagyon gyors és egyszerű receptet, amiben gyümölcs is van és hamarabb összerakod, mint ezt leírom.
30dkg liszt,
20 dkg kristálycukor
5 nagy, vagy 6 kicsi tojás
1 dl.olaj
1 dl.víz
1 csipet só
1 sütőpor
Ezt az összes cuccot EGYSZERRE bezuttyintod egy tálba és nagyon alaposan (szinte fehéredésig) kikevered.
Tepsi alját bevajazod, vagy zsírozod, belisztezed, beleöntöd a masszát, rászórsz sűrűn gyümölcsöket előmelegíted a sütőt és 20-25-30 percig sütöd, ez a sütőtől függ.
20 percig meg sem nézed, onnantól kezdve a közepébe szúrsz egy villát, ha már nem ragad rá massza, akkor jó a süti.
Tetejét vaníliás cukorral megszórod.
Nagyon szívesen!:)
Fontos, hogy a sütőt nagy lángon melegítsd fel, de amikor beteszed a sütit, vedd le közepesre! Fokozatot nem tudok írni, mert nekem csak ennyit tud a régi tűzhelyem.
Crumble:
A kivajazott tepsit elég ha kb 5 mm vastagon kiszórod darált keksszel. Rakhatsz bele akár cornflakest is. Ráhalmozod a fris gyümölcsöt, amit ízesíthetsz barna cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, majd betakarod a morzsalékkal, ami vaj, vagy margarin illetve liszt és cukor összemorzsolásából készül. Kb 16-180 fokon süsd addig amíg aranysárgára nem pirult a morzsalék a tetején. Legfinomabb ha állni hagyod és frissen langyosan fogyasztod sok tejszínhabbal.
Szilvával, almával, körtével de őszibarackkal is finom, legjobb külön-külön.
Zabpelyhes crumble
hozzávalók :/ 5 adag
A morzsához (crumble)
35 g zabpehely
35 g finomliszt
25 g cukor
35 g vaj
A töltelékhez
0,5 kg alma
50 g cukor
2 teáskanál fahéj
De bármilyen más gyümölccsel is lehet készíteni.
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kisebb kockákra vágjuk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd egyenletesen egy tűzálló tálban eloszlatjuk.
A lisztet és a zabpelyhet alaposan elkeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal. Addig kell morzsolni, míg crumble állagú nem lesz a keverék: nagyobbacska, de nem túl nagy morzsákká áll össze.
Ekkor hozzáadjuk a cukrot is, kézzel ezt is belemorzsoljuk a crumble-be.
Az egészet egyenletesen a töltelék tetejére szórjuk.
190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, míg a teteje szép aranyszínűre pirul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!