Miért nem érezni a fűszerezést a rizsemen, kölesemen, zöldségemen?
A főzövízbe rakok bőven ételízesítőt, alaposan megsózom, mégsem érezni rajta, mikor kész van, olyan, mintha
egyáltalán nem fűszereztem volna.
Főztem répát, mindenféle fűszert raktam a főzővízbe, de totál ízetlen maradt. Nem értem miért.
Kevés fűszert raktál bele? Azt hiszem, ez az ember első gondolata, hogy máskor jobban megfűszerezi. Vannak fűszerek, amiket evőkanálszámra kell szórni egy nagyobbacska ételbe. Pedig azok rendes, tisztességes, aromás fűszerek, nem ételízesítő, ami simán lehet főleg só...
A másik, hogy ugye vízben főzöd, amit nem eszel meg. Nyilván a vízben marad a fűszerek zöme, mégis mit vársz? Ha vajon szórakoztatod a főtt répát és megszórod bőven rozmaringgal, hidd el, fűszeres lesz. Ha mégsem, akkor a te ízlelőbimbóiddal lesz gond.
és az számít, hogy mikor teszem bele a fűszert és megkeverem-e?
nem hiszem h kevés, elég sokat raktam bele, annyit amennyit a receptben írtam.
A rizst mindig utólag kell sózni.
A főző vízbe felesleges bármit is tenni
Etelizesitot ne tegyel bele, ellenben minden mast, amit szeretsz.
Tapasztalatom, a zacskos rizs kozelrol sem lesz olyan izletes, mint a nem zacskos, normal rizs.
Ne vízben főzd, mert akkor az összes ízt kiöntöd a vízzel együtt.
Párolt rizs ahogy én készítem.
Hozzávalók: 4 adag
3 dl rizs
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
2 evőkanál olaj
6 dl víz
1 evőkanál só
Elkészítés:
Az olajat felhevítem, beleszórom a finomra vágott vöröshagymát, egyet keverek rajta és máris hozzászórom a rizst. Kifehéredésig kevergetem, majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Megsózom egyszer-kétszer megkeverem és felforralom. A legkisebb fokozaton lefedve 12 percig főzöm, elzárom alatta a tűzhelyet és még 20 percig hagyom pihenni. Tálalás előtt villával átkeverem.
-Ha zöld fűszeres rizst készítek, akkor csak ilyenkor, az átkeveréskor szórom, a már kész rizshez, pl.apróra vágott petrezselyem.
-Ha őrölt fűszereket használok pl.őrölt bors, kurkuma, Garam massala stb., akkor a dinsztelt hagymára szórom, hogy az olajban kioldódjanak a színek és az ízek, ezután kerül bele a rizs, majd a víz.
-Ha egész fűszerekkel ízesítem pl.szegfűszeg, fahéj, babérlevél, sáfrány stb., akkor a víz hozzáadása után teszem a rizshez, és amikor készen van kiveszem.
# 7/7
Köszönöm a tippet. Most próbáltam ki, és úgy néz ki, igazad volt. Sokkal jobb az íze.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!