Ha a szilvabefőtt alján látszik a cukor, az baj? Így írta a recept, hogy 3 ek cukor az üvegbe, rá a forró víz.
Meggybefőttnél a cukrot a fővő vízbe tettem, azt mertem az üvegekbe.
Szilvabefőttet most csinálok életemben először, bár jelentős különbség nincs, azért megnéztem több receptet is.
Nagy részük nem a víz mennyiségéhez írja a cukor mennyiségét, hanem hogy 1 befőttesüveghez 3 ek cukor.
Tegyem bele a szilvát, 3 evőkanál cukrot, és arra merjem a forró vizet.
Hát én a lobogó vizet mertem rá, a cukor mégis leülepedett az aljára.
Utána még üvegestől beletettem őket a forró vízbe és úgy is főztem pár percet, bár ezt nem is írják, sak a receptek kisebb része.
Kivettem a forró vízből, és még így is látom a cukrot.
Lesz ebből baj, vagy el fog olvadni? Meg tudja így óvni a gyümölcsöt a megromlástól?
"Utána még üvegestől beletettem őket a forró vízbe és úgy is főztem pár percet, bár ezt nem is írják, sak a receptek kisebb része."
A hőkezeléssel való tartósításnak az a lényege, hogy minimum 90 fokon minimum 10 percre legyen felmelegítve a tartósítandó befőtt teljes térfogata. Tehát az üvegben legbelül is!
[Amikor a hideg üvegbe a hideg szilvára és hideg cukorra ráöntöd a lobogó vizet, az nem 100 fokos lesz, hanem mondjuk 50. Néhány perces forró vízben való tartással teljes terjedelmében nem melegszik fel 90 fokra. Ha felmelegedne, akkor azon a magas hőfokon a cukor is feloldódna, és a diffúzió szétvinné az oldatban. Ha látszik a cukor, túl kevés ideig volt dunsztolva, és a egész befőtt nem melegedett fel 90 fokra.]
Ránéztem másnap, és egy része felolvadt, egy nagyon kevés maradt ott.
Valóban nem volt benne annyi ideig, ahogy írod.
Jövő héten almát fogok eltenni, azt se tettem még soha. Bár még nem néztem utána, de gondolom, hasonlóan működik, cukros vízzel. Na ezt az üvegbe a cukor módszert nem fogom többet használni, fel fogom oldani a cukrot a lobogó vízben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!