Pörköltet milyen lábosban kell főzni?
Ha jól tudom akkor először meg kell pörkölni a húst zsiradékon majd főzni hagyni a sajat levében meg vizben.
Ezek szerint miután megpörköltem egy öntöttvas serpenyőben pl. át kel raknom egy lábosba főni?
"Ha jól tudom akkor először meg kell pörkölni a húst zsiradékon majd főzni"
Akkor kezdjük ott, hogy ezt alapból rosszul tudod. A hús pláne az elején nem fog pirulni, pörkölődni, mert levet enged. Ezt kell elpárologtatni, és utána lepirítani. Utána kevés vízzel felengedni, abban párolni (nem főzni!) amíg az is el nem párolog, és ismét el nem kezd pirulni.
Ezt hívják úgy, hogy szakaszos párolás, minél többször lepirul, (nem túlzóan, oda ne égjen) annál jobb.
Nem pedig 1-szer az elején kicsit megpirítgatod, utána meg főzöd.
Tehát nem is lehet 2 edényben készíteni, mert ha minden lepirulásnál meg felöntésnél átöntenéd, akkor át kéne önteni vagy 5-ször, mire elkészülne! :)
Inkább arra figyelj, hogy minél vastagabb legyen a lábas alja. Olyanban nehezebben ég le, egyenletesebben éri a hő.
Klasszikus lábas formájú lábas kell hozzá, nem serpenyő, nem fazék. Nem a hús felületének kell pirultnak lenni, a szaftot kell szakaszosan párolni, pirítgatni, mert ha csak főzöd, úgy nem sűrűsödik , mert nem fő szét, és az íze is más lesz.
Ikea serpenyőben csináltam tegnap pörköltet, ami pont lábasnak is nevezhető.
A hús mennyiségének megfelelő apró hagymát zsíron(olíván, szalonnán, bármin)fonnyasztom, majd lehúzom a lángról, és mehet a pirospaprika..ezt összekeverem, vissza a lángra, és máris mehet bele a hús...nem kell másik lábas.
Kis vizet alá, majd az apróra vágott paradicsom, és a paprika is, aztán hadd főjön vagy 40 percet.
só, bors, illetve nátriumglutamát(lánykori nevén vegeta)..
még megtoldom két evőkanál paradicsomsűrítménnyel is, vagy paradicsom ivólével víz helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!