Hogy kell csinálni a tökfözeléket?
Ha nem erre gondoltál, akkor írjál, és keresek egy másik recept után.
Hozzávalók:
1 darab kb. 1,2 kg-os tök (vagy 1 kg gyalult),
1 kis fej hagyma,
1 csokor kapor,
2 evőkanál olaj,
3 evőkanál citromlé,
2 húsleveskocka,
4 evőkanál liszt,
2 dl tej,
4 dl tejföl
Elkészítés:
1. A tököt megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát legyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát, és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ne főzzük túl, mert péppé mállik!
3. A lisztet simára keverjük a tejjel és 3 dl tejföllel, a tökhöz adjuk, azaz behabarjuk a főzeléket. Összeforraljuk, sóval, ha nem elég savanykás, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék kaprot.
4. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel. Pörköltet, sült húst, fasírtot kínálhatunk hozzá. Hidegen is finom.
1 adag: 1259 kJ/301 kcal
Családunk ősi receptje, "tök" más, mint a megszokott...:-)
Kis fej vöröshagymát lereszelek, megpárolom. Ráteszem a legyalult, sóból kicsavart tököt. Megszóróm liszttel, , pici pirospaprika, és apránként felöntögetem tejjel. Kaprot is teszek bele. Mi csirkepörkölttel szoktuk enni.Se tejföl, se ecet. Mi így szeretjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!