Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Valakinek bevált recept...

Valakinek bevált recept sokáig puha pogácsára?

Figyelt kérdés
Nagyon sokat kipróbáltam már, de mindegyik fél nap alatt betonná keményedett😑
2018. márc. 31. 18:41
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Próbáld ki, hogy sütéskor egy tűzálló bögrében vagy tálkában vizet teszel be a sütőbe, és végig legyen bent. Nem fognak úgy összeszikkadni.
2018. ápr. 1. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim ***** válasza:

A krumplis, a túrós, a tejfölös pogácsák tovább frissek, puhák. Keress mindegyikből egy jó receptet, ami ízlik neked, a családnak és azt süsd.

A zsiradék (zsír, margarin, vaj) is puhítják. Ha pár dekával többet teszel bele, még finomabb - persze nem kell túlzásba vinni. Én a vajjal készültet szeretem a legjobban, de nyilván az a legdrágább is, sokan nem engedhetik meg maguknak, h. rendszeresen azzal süssenek/ főzzenek...

A sült, dinsztelt hagyma jó ötlet, tényleg egy plusz ízt kap tőle a pogi + puhítja, könnyíti a tésztát (csakúgy mint más zöldségek).

A tejfölt/ tejet/ kefirt vízzel pótolni pogácsa esetén - hááát...

(Ráadásul a tejföl a maga 12-20 % zsírtartalmával ízvivő is, a kefir diétásabb, de az is tesz hozzá ízt.)

Szóval ne tedd, mind élvezeti érték, mind állag szempontjából sokat elvesz a víz.

Az inkább kenyérbe, pizzatésztába való folyadék.

A tojásoknak sem csak az a szerepe, h. nedvesítsék a tésztát, hanem, h. összetartsák/ összefogják, tehát mintegy ragasztó működnek a fehérjetartalmuk miatt.

A számát a legtöbb süteménynél nem is variálhatod tetszőlegesen, mert ha kevés, akkor szétesik a tészta, ha sok, akkor nem tud a sütőben megkelni, feljönni rendesen, + atomkemény lesz.


Én a kókusztejet, kókuszzsírt kissé idegennek találom a magyar pogácsához, ill. én azt azt elvet követem, h. próbálok minél kevesebb nagyon messzire termelt/ termett élelmiszert használni...

A kézi v. gépi dagasztást sem hagynám ki, szuperül elegyíti a hozzávalókat, plusz ilyenkor megy bele a levegő, ami később (az élesztővel együtt) megemeli a tésztát.

Dagasztás, kelesztés, újragyúrás, pihentetés nagyon is hozzájárulnak ahhoz, h. jól sikerüljön a pogácsád.


Egyébként a nagymamám (aki most lenne 102 éves) úgy frissítette fel a megszáradt kenyeret, zsemlét, pogácsát, kalácsot, bejglit, h. egy edényben vizet főzött, és a fazékra/lábasra rátett egy nagy szűrút, és abban pár percig 'gőzölte' a péksütiket. Hamar felfrissültek.

Manapság meg sok helyen megy minden a szemétbe...

2018. ápr. 23. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:

Az előbb a mindennel arra utaltam, h. megmaradt élelmiszer...

Az kimaradt, h. a pogácsát ne konyharuhával letakarva tárold, hanem pl. egy tetővel rendelkező jénai v. műanyag tálban.

2018. ápr. 23. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!