Valakinek bevált recept sokáig puha pogácsára?
Idős néni receptje (eddig ez a legpuhább):
- 2 dl tejfölbe belekeverve 1 kávéskanál cukor és 2,5 dkg élesztő, kb 15 percre félretesszük, majd hozzákeverjük az alábbiakat:
- 1 tojássárga
- 1 evőkanál só
- 50 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 15 dkg zsír
Összegyúrjuk, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Kinyújtjuk, hajtogatjuk, 20 percig kelesztjük.
Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, 20 percig kelesztjük.
Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk.
180 fokon megsütjük. Még melegen tálba szedjük. Letakarjuk kendővel és nejlonnal is.
Nem mondom, hogy másnap is ugyanolyan puha, mint frissen, de szerintem jó.
Kb 30 receptet kipróbáltam már.
A többség nekem is másnapra ehetetlenné silányodott.
A nagyim mindenféle recept nélkül, csak úgy érzésre csinálta a pogácsát. A lisztet is a nagy lisztesbödönből lisztes kanállal mérte ki. De az ő pogácsája még másnap is finom puha volt. De recept az nem volt :-) Így reprodukálni sem tudtam soha.
A leírt receptek közül sok csapnivaló volt.
A legjobbak azok lettek, amiben viszonylag sok zsíradék volt, netán reszelt sajt, vagy krémsajt. Esetleg főtt/tört krumplival kombinálva.
A sóját nagyon el kell találni, mert a só vizet tart meg a pogácsában. Tehát a túl kevés sóval még hamarabb megszárad a pogácsa!
A tejföl puhít, ez köztudott, de tapasztalatom nincs benne sok, én nem eszem tejfölt, ha lehet.
Pár hónapja sütöttem először rendes, kelt pogácsát, legalábbis korábbira nem emlékszem. Puha és remek, de csalok, mert erősen krumplis, mitől ne lenne az?
De még mindig felfaltuk aznap, most van először sok, holnap meg fogom tudni, hogy fél naposan milyen. Most 10 órás és pont olyan puha, mint frissen, pedig 100% teljes kiőrlésű lisztből van, tejföl pedig ugye nincs benne, csak egy kis kókusztej. Nem takarom le, elég párás a levegő.
Az enyémben nincs özön zsír, de nekünk így jó, szóval aki a zsírosat szereti, annak lehet, hogy túl kenyeres, fogalmam sincs, nekem pogácsás :).
Recept csak hozzávetőleges van, mert mindig variálok és sokat számít, hogy mennyire lisztes vagy vizes a krumpli s milyen a liszt. De azért már kezd kiforrni :)
Na jó, leírom.
3 tojássárgája (csökkenthető, ha több a tej, a fő, hogy a nedves anyag mennyisége nagyjából maradjon)
40 dkg liszt, 100% tk-val is igen jó, pedig kenyérnél az nekem túl tömör
40 dkg héjában főtt, tört krumpli
4 dkg zsír
2 dkg friss élesztő vagy ennek megfelelő szárított
1.5-2 tk só
na ez az, amit nem tudok, kb. 80g kókusztej vagy tej? eddig 1 deci került bele és mindig utána kellett lisztezni egy kicsit, de néha nagyon. Persze pl. tejföl és víz keveréke is jó. Sima vízzel nem volt elég pogácsásan ízes, persze kellemes úgy is.
Ez már eleve jó, de én újabban szeretek még egy csomó sült hagymát (nyersen mérve 20 dkg 1-2 zsírban megsütve) és kis fokhagymaport is belerakni. Borsot is szórtam bele, de a párom leszavazta, hogy több legyen benne, én pedig még alig éreztem. No mindegy, anélkül is működik.
Összekeverem (nem igazán szoktam dagasztani a dolgokat, csak álljon össze), megkel, kinyújtom, kiszaggatom, vizes tojássárgájával lekenem és kisütöm. A tk-snak jobb, ha sütés előtt még pihen kicsit.
Legközelebb kipróbálom a karfiolosat, fejembe vettem, hogy az csak jó lehet, mindenesetre egy próbát megér. A vizes zöldségfélék könnyítik a tk pogácsát, mi lehetne rossz benne?
Sose tudtam meg, mitől lesz kőkemény a pogácsa, pedig anyám évtizedekig olyat sütött, soká tanulta meg. Na, az övé szuper volt melegen. Amint kihűlt, kődarabra hasonlított, nem kellett neki fél nap. Rejtély, miért. A saját anyja remek puha pogácsát sütött, sajna egyik felmenőm receptje se maradt meg, fiatalon nem ment a sütés és feladtam pár évtizedre. Aztán kattant valami.
Hozzávalók:
60 dkg főtt áttört burgonya
60 ml tej
csipet cukor
25 g friss élesztő
250 g margarin
400 g liszt
3 csapott teáskanál só
2 db tojás
*
1 db tojássárgája a kenéshez
Elkészítése:
Héjában megfőzöm a krumplit, hideg vízben lehűtöm, majd megpucolom és krumplinyomón áttöröm.
Kicsit meglangyosítom a tejet cukrot és élesztőt beleteszem és hagyom felfutni.
A kimért liszthez teszem a kihűlt áttört krumplit,a sót és a margarint, összemorzsolom, majd az élesztőt és tojássárgáját . Összegyúrom, kidagasztom a tésztát /elég lágy,de nem teszek hozzá több lisztet/. Letakarom és 1 órát pihentetem a tésztát. Gyúródeszkát rétesliszttel megszórom és erre borítom ki a megkelt tésztát, amit kinyújtok 1/2 cm vastagra majd először félbehajtom, ezután két oldalról középre. Ezután ismét kinyújtom, most 2 cm vastagra és kiszaggatom. Sütőpapírral borított tepsire pakolom, felvert tojással megkenem és még 10 percig pihentettem. Ezalatt előmelegítettem a sütőt ,majd a tepsit beteszem és 190 fokon, 30 percig sütöm.
Nagyon finom, valóban nagyon puha, könnyű a tésztája még másnap is.
Gyors túrós pogácsa
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 25 dkg margarin, 25 dkg finomliszt, 1 db tojás, 1 teáskanál só.
A kenéshez: 1 db tojás
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk, és addig formázzuk, amíg egészen puha, jól alakítható golyót kapunk.
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, késsel rácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
3.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!