El lehet rontani a húsvéti sonka főzését?
Szerintem ez az, amit nem lehet elrontani. Előtte egy éjszakára áztasd be, dobj mellé egy fej hagymát, pár gerezd fokhagymát, babérlevelet. Annyi órát főzd, ahány kiló, majd a saját levében hagyd kihűlni!
Kb ennyi...
Ha igazi parasztsonkád van, azt úgy szokták "belőni, hogy ahány kiló, annyi óráig kell főzni.
Sót ne tegyél a főzővízbe, de tehetsz bele fűszereket, babérlevél, szemes bors, borókabogyó, a vörös hagyma (darabolva), pár gerezd fokhagyma.
Aztán főzöd-főzöd-főzöd, fedő alatt, alacsony lángon, hogy a víz azért mocorogjon, de ne forrjon.
Amikor a bőrén már könnyen átmegy a hústű (vagy villa, vagy hegyes kés) azaz könnyedén beleszalad a húsba, akkor már jó. A főzőlében kell hagyni kihűlni, majd abban megfőzheted a tojásokat is, de egy részét félre is teheted (lefagyaszthatod) egy jó bablevesnek, lencsének, vagy káposztának.
Nagyon időigényes, de nem bonyolult!
Sok szerencsét, szép ünnepet!:)
Ami kimaradt: nem abban a vízben kell főzni, amiben áztattad, azt le kell róla önteni! Ha nagyon sós, akkor érdemes többször cserélni rajta a vizet.
#1 voltam.
2-es vagyok és esküszöm, hogy amikor elkezdtem írni nem láttam az 1-es, a másik 80%-os válaszát!:)
Mivel mindketten nagyjából ugyanazt írtuk, biztos lehetsz benne Kérdező, hogy így kell csinálni!:)
Szerintem elrontani max úgy lehet, ha nem áztatod/cseréled rajta a vizet és túl sós marad.
Én tavaly csak áztattam, túl sós maradt.
Idén áztattam és leöntöttem a forrás utáni első levét, így tökéletes lett.
Dehogynem lehet elrontani!
Mondtam bátyámnak tegye fel főni a sonkát, de azt nem mondtam meddig főzze.
Sokáig főzte és olyan lett mintha főtt húst áztattál volna vízbe.
Lényeg hogy ne főzd túl, ha már a kés szépen siklik benne, akkor kész.
Kilónként kb. 1 óra.
Ha egész éjszakára beáztattad, akkor csak akkor kell az első vizet leönteni, ha baromi sósnak érzed a vizet, egyébként nem kell.
Az is csak akkor, amikor éppen felforrt, mert ha minden lét leöntözöl róla, nem lesz semmilyen íze sem.
Én egyébként csak a nagy hátsó, igazi parasztsonkát áztatom be, az összes egyebet nem, de nem is kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!