Havi 8-10 ezer forintból kilehet hozni a teljes napi étkezést? Miket vegyek, főzzek? Húsról lemondtam már. Eze
Idáig 1 hónapig natúr natúr rizs, tészta.
Ritkán zsacskós leves de ezt nem bírom unalmas.
Huu, de ismerős a helyzet. Nekem kicsit más volt mondjuk. Fősuli mellett én is melóztam, de én albiban laktam, muszáj volt, mert velem volt 3 kutya, suleszba nem vihettem be őket. Hát én napi 1x kajoltam. Egyrészt akkor volt időm(délután volt suli estig, éjjel melóztam, hajnalban hazaértem, akkor volt időm délutánig tanulni, kutyázni, hm stb), szóval délelőtt ettem vmikor, másrészt pénzem se volt többre. Sz@r hekyhet, de ha ügyesen beosztod(pl én éves bérletet vettem usziba, oda jártan zuhanyozni, így olcsóbban kijött, mint a vízszámla) és elég kitartó vagy, akkor meg lehet oldani. Aztán amint vége sulinak mehetsz saját utadra, dolgozhatsz rendesen stb.
Nekem is lett egykét apró bajom(mindenféle vitamin, tápanyag hiány + csontritkulás, de már jól vagyok:@), de összességében megérte, most már minden jó, hazajöttem, elköltöztem, még több kutyám(és más jószágom) lett azóta:)
Kitartást teso
Ezeket az alapanyagokat mindenképpen használd:
Száraz hüvelyesek (bab, sárgaborsó, felesborsó,lencse)
Hántolt árpa, zabpehely, tojás
Ez a link itt a 12-esnél nagyon jó. Köszi, vittem én is!
Egyébként a sütőtököt imádom. Az u.n. nyeles-tököt szoktam venni, sorolom, hogy miket lehet/tudok belőle összehozni:
- a nyelét lapokra szelve rántani. Ha csak lisztbe mártod, és sűrű palacsinta tésztába, akkor is jó, nem szükséges pepecselni a liszt-tojás-prézli
- ha a lapokra szeltet felcsíkozod hosszában = makaróni, ezt totál üres teflonban gáz fölött (vagy mikróban) felmelegítve átpuhul, és őrölt dióval, vagy pirított grízes tészta + lekvárral, stb. stb. nagyon finom.
Majd nyáron ha olcsóbb a cukkini, akkor abból ugyanezt, de sós feltétekkel (sajt, túró, stb. stb.)
A tök kerek részéből a magházat kidobod, és egy kis sós vízben átfuttatva, megtölteni, sütőbe bedugod = töltött tök. A töltelékhez jó darálthús helyett a szója granulátum + rizs, egy kis tejföl a tetejére, és összesül. Napokig is rájárhatsz, köretnek mellé a sült krumpli.
De ha csak az egyik felét töltöd, a másik feléből még lehet tök-pörkölt nokedlivel, vagy a vadas mártáshoz hasonlóan tészta-feltét.
Egyébként a 100-as boltokban "tojásmentes száraztészta" 1 kg-os kiszerelés 200 Ft. Ha a tojás-érzékenyeknek jó, akkor jó az nekem is, meg neked is.
Fasírtot gyúrhatsz bármelyik babféléből, főtt krumpliból, főtt rizst, kölest, fasírtot is használhatsz hozzá. Ezeket én mindig zsemlemorzsával gyúrom össze, és a gombócot is beforgatom a zsemlemorzsába, nem fog széthullani.
Bocsi:
"... krumpliból, főtt rizst, kölest, fasírtot..." helyesen: kölest, szóját is használhatsz hozzá.
Egy ideig sajnos mi is rá voltunk kényszerülve az ilyen drasztikus spórolásra. Pár hónapig lehet csinálni, de hosszútávon valóban nem egészséges.
Mi reggelire műzlit ettünk (tej+műzli), ebédre (zacskós) leveseket és tojást, rizst. Tojásból érdemes bevásárolni, mert egészséges és sokféleképpen elkészíthető. Levesek közül a legolcsóbb és leggyorsabb a rántott leves (olaj, liszt, piros paprika, só, köménymag, víz) amire pirított kenyér kockát lehet tenni, illetve a tojásleves (szinte ugyanez csak tojással és pici ecettel). Vacsorára mi krumplit ettünk, meg vettünk gyakran nagy kiszerelésben mirelit hasáb burgonyát, és az volt a vacsi. Ez is kitartott sokáig. Ha néha veszel egy rúd szalámit vagy párizsit, az is fel tudja dobni a menüt. Akkor csinálhatsz már paprikás krumplit, saslikot, rántott párizsit, melegszendvicset, krumplilevest stb. Azért legalább egy kevés gyümölcsöt is egyél, hogy vigyél be valami vitamint. Hetente vegyél 1-1 kg almát/narancsot, ezt váltogathatod, úgy nem olyan unalmas.
Idáig a legjobb tényleg a sárgaborsó-rizs kombó, esetleg egy kis sűrített paradicsommal tudod még feldobni.
Ezen kívül zabpelyhet tudom ajánlani, ha van egy kis cukrod,fahéjad, vagy bármi más, amit rátehetsz. Meg lehet azt csinálni vízzel is. Utoljára talán novemberben vettem 220 forintért fél kilót, sp@ros, saját márkásat.
Olcsón kijön még a krumpli lángos, sós főtt krumpli összetörve, ha kihűlt akkor liszttel tésztát gyúrsz, vékny korongokat nyújtasz és egy serpenyőben kisütöd. Esetleg margarinnal vagy tejföl (utánzattal) még meg tudod kenni.
Ha van fagyasztó, akkor a zacskós levestől egy fokkal jobb talán (ízben számomra mindenképpen) ha egy fej hagymát megdinsztelsz, fűszerek rá, víz, mirelit zöldség, ha már nem sokára megfőttek, akkor tészta, bármilyen, nem csak levestészta. A maradék mirelit zöldség pedig eláll a fagyasztóben. Esetleg hagyma, sárgarépa, sűrített paradicsomból is lehet egész finom leves.
Plusz tipp, hogy nagyobb üzletekben általában mindennap ugyanakkor akciózzák le az aznapi lejáratú termékeket,a cimkén rajta szokott lenni percere pontosan. Figyeld ki, hogy mikor érdemes menni, hogy még van akciós árú, de nem csak 10% rajta a kedvezmény és nézz szét. Például decemberben 220 forintért vetten fél kiló túrót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!