Szalalkáli - sütöpor/szódabikarbóna?
Figyelt kérdés
Mi a különbség a kettö közt? Használhatok szalalkáli helyett sütöport vagy szódabikarbónát?
Miért igen vagy nem?
Tapasztalt sütikészítök válaszát várom.
Elöre is köszönöm, ha valaki segít!
2017. dec. 5. 19:19
1/6 anonim 



válasza:





A szalalkáli ammónium-karbonát. Nem tudom miért, de nem minden süteményhez ajánlják, igaz marad némi ammónia szaga is.
2/6 A kérdező kommentje:
Köszi, de engem fordítva érdekelne, ha szalalkálit írnak bele, akkor azt lehet-e sütöporral helyettesíteni, illetve mi lesz a különbség.
2017. dec. 5. 21:06
3/6 Carragher_x 



válasza:





A sütőpor alacsonyabb hőmérsékleten indul be, mint szódabikarbóna. A szalalkáli pedig (biztos vagyok benne, hogy vannak hagyománytisztelők akiknél ez kiveri a biztosítékot) egy elavult alkotóelem, lényegében a sütőpor elődje. Az a különbség, hogy a szalalkáli büdös (ha esetleg régebbi filmekből, könyvekből ismerős a "repülősó" kifejezés, akkor ez az az anyag), amit felhasználáskor is tart, mivel akkor többek között ammóniára bomlik. Épp ezért korlátozottabb a felhasználási lehetősége, mint pl a sütőporé.
4/6 Carragher_x 



válasza:





Szóval ja, lehet helyettesíteni sütőporral, csak ki kell kísérletezni a megfelelő mennyiséget.
5/6 Andizsuzsi 



válasza:





A sütőpor elődje a szódabikarbóna. A sütőpor 30%-a ma is szódabikarbóna. A szódabikarbónának savas közegre vagy magas hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő reakció beinduljon. A sütőporba beleteszik a savas közeget biztosító vegyületeket, így alacsonyabb hőmérsékleten is működik.
A szalalkáli szobahőmérsékleten stabil marad, így olyan tésztákba jó, amik sokat pihentetnek sütés előtt.
6/6 anonim 



válasza:





Én se szódabikarbónát, se szalalkálit nem vettem még soha. Sütőpor mindenbe (ami nem élesztős persze) és kész. A sütijeimmel semmi gond nincs, működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!