Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szalalkáli - sütöpor/szódabika...

Szalalkáli - sütöpor/szódabikarbóna?

Figyelt kérdés

Mi a különbség a kettö közt? Használhatok szalalkáli helyett sütöport vagy szódabikarbónát?


Miért igen vagy nem?


Tapasztalt sütikészítök válaszát várom.


Elöre is köszönöm, ha valaki segít!



2017. dec. 5. 19:19
 1/6 anonim ***** válasza:
A szalalkáli ammónium-karbonát. Nem tudom miért, de nem minden süteményhez ajánlják, igaz marad némi ammónia szaga is.
2017. dec. 5. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszi, de engem fordítva érdekelne, ha szalalkálit írnak bele, akkor azt lehet-e sütöporral helyettesíteni, illetve mi lesz a különbség.
2017. dec. 5. 21:06
 3/6 Carragher_x ***** válasza:
54%
A sütőpor alacsonyabb hőmérsékleten indul be, mint szódabikarbóna. A szalalkáli pedig (biztos vagyok benne, hogy vannak hagyománytisztelők akiknél ez kiveri a biztosítékot) egy elavult alkotóelem, lényegében a sütőpor elődje. Az a különbség, hogy a szalalkáli büdös (ha esetleg régebbi filmekből, könyvekből ismerős a "repülősó" kifejezés, akkor ez az az anyag), amit felhasználáskor is tart, mivel akkor többek között ammóniára bomlik. Épp ezért korlátozottabb a felhasználási lehetősége, mint pl a sütőporé.
2017. dec. 6. 02:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Carragher_x ***** válasza:
Szóval ja, lehet helyettesíteni sütőporral, csak ki kell kísérletezni a megfelelő mennyiséget.
2017. dec. 6. 02:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 Andizsuzsi ***** válasza:
53%

A sütőpor elődje a szódabikarbóna. A sütőpor 30%-a ma is szódabikarbóna. A szódabikarbónának savas közegre vagy magas hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő reakció beinduljon. A sütőporba beleteszik a savas közeget biztosító vegyületeket, így alacsonyabb hőmérsékleten is működik.

A szalalkáli szobahőmérsékleten stabil marad, így olyan tésztákba jó, amik sokat pihentetnek sütés előtt.

2017. dec. 6. 06:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Én se szódabikarbónát, se szalalkálit nem vettem még soha. Sütőpor mindenbe (ami nem élesztős persze) és kész. A sütijeimmel semmi gond nincs, működik.
2017. dec. 6. 15:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!