Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kalács recept kenyérsütőgéppel?

Kalács recept kenyérsütőgéppel?

Figyelt kérdés

Olyan receptet keresnék, ahol a hozzávalókat belerakom a kenyérsütő gépbe, megdagasztja, de utána kivehetném, fonhatnám és rendes Sütőben sütném meg.


Amiket találtam recepteket a neten, vagy az egész folyamat kézzel dolgozós vagy magában a kenyérsütő gépben sül a kenyér, de szerinte az úgy nem az igazi. Köszönöm szépen a segítséget!


2017. dec. 1. 09:28
 1/2 anonim ***** válasza:

Kalács recept:


600 g liszt

2 evőkanál cukor

250 ml tej

1 egész tojás és egynek a sárgája

2,5 dkg (egy fél csomag) élesztő

100 g vaj

1 mokkás kanál só

1 vaníliás cukor (Bourbon vaníliás cukor)


A 60 dekányi liszt jó ha sikérben gazdag kenyér vagy pizzaliszt, és nem árt, ha 5-10 dekányi belőle búzarétesliszt. De egyszerű, olcsó búzafinomlisztből is elkészíthető.

Az összes hozzávaló legyen langyos, a tejet, a lisztet és a vajat mikróban szoktam meglangyosítani. (Túl meleg ne legyen!)

A langyos tejben a cukrot és a vaníliás cukrot fel kell oldani.

Az olvasztott vajat a kenyérsütőgép keverőlapátjára öntöm, és beadagolom a cukros tejet, és a tojást, tojássárgáját. Utána öntöm a liszt felét, belemorzsolom az élesztőt. Ráöntöm a liszt második felét és rászórom a mokkáskanálnyi sót.

Elindítom a dagasztógépet, ami általában a 8-as programhelyen dagaszt, és másfél órás a program. Tehát 1:30-ról számol visszafelé. A dagasztás 20 percig tart. Nem túl kemény, rugalmas tésztát kell kapjunk. További 20 perc alatt meg szokott kelni a tészta. Aki siet, ilyenkor kiveheti. Ha nem teszi, a dagasztógép amikor 50 perc van hátra (ennyit mutat a visszaszámláló a kijelzőn), akkor egy fél percre átkeveri-átdagasztja. Ekkor nyilván összeesik a tészta, és újból a kelesztés funkció megy.

Ha tele kelt az üst, ki kell venni, és szabadon formázható a tészta.

A megformázott kalácsot 30-40 percet langyos helyen, leterítve keleszteni kell. (Leteríteni azért kell, hogy ne száradjon a külseje.) Majd tojássárgájával meg kell kenni és 180-200 fokos sütőben megsütni. A tojással kent felszín szép barna lesz.

2017. dec. 1. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a receptet! Élesztő lehet akár porélesztő is?
2017. dec. 2. 22:56

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!