Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan érdemes inkább csinálni...

Hogyan érdemes inkább csinálni a töltött paprikát?

Figyelt kérdés

- Rizs félig megfőve vagy nyersen beletenni? (Ha előbbi, hogyan kell "félig megfőzni"?) Pl. abban az esetben, ha darált pulyka felső combból készíti az ember és nem sertéshúsból. Mennyi időt kell számolni a főzésre 2 kg hús esetén?

- 1 kg húshoz hány db paprikával kell számolni?

- Paradicsom levet, paradicsom pürét vagy hámozott paradicsomot érdemes inkább beletenni?

- Rántani érdemesebb vagy lehet keményítővel is sűríteni (pl. ha valaki nem szereti a "liszt ízét)?


Nemigazán csináltam még ilyet és nagy mennyiségben (5-6 fő részére) kéne megfőznöm és szeretném hogy minél jobb legyen az íze. A segítséget előre is köszönöm.


2017. szept. 18. 11:46
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Úgy gondoltam leírom a tapasztalataimat azok számára, akiket érdekel.


Szóval én a következő hozzávalókból dolgoztam (a mennyiség kb. 6 fő részére szól – mi 4-en voltunk ezért tudtunk repetázni :-) )


- 1,5 kg darált pulyka felsőcomb

- 0,5 kg darált bacon szalonna

- 12 db közepes méretű TV paprika

- ¼ zellerdarab (közepes méretűből) vagy kisebb gumó

- 1 cs. zellerzöld

- 1 cs. petrezselyemzöld

- 1,5 ü. sűrű paradicsomszósz (én 700 g-os Mutti márkájú szószt használtam)

- 1 kon. hámozott paradicsom (legjobb az olasz – erre majd kitérek)

- 1 sűrített paradicsom kon. (aranyfácán, 150 g-os)

- 1 nagy fej v.hagyma

- fél fej fokhagyma

- 1 bögre jázminrizs (az a pandás rizs)

- 1 tojás

Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, kevés chilipaprika (aki csípősebben szeretné) ízlés szerint (kóstolásból lehet érezni, kinek mikor jó a fűszerezés)


Szóval a húst feldolgozás (inazás, hártyázás) után ledaráltam a szalonnával együtt. Hozzáadtam a ledarált (nem pirított) hagymát, fokhagymát, a fűszereket, az átmosott rizst, tojást és alaposan összedolgoztam majd betettem a hűtőbe jó 2 órára.

Paprikákat megmostam, kicsumáztam majd egy kanál segítségével beletöltögettem a húst (lazán, mert a rizs dagadni fog). A maradékból kb. hasonló méretű és hengeres alakú gombócokat gyurmáztam. (A gombócoknak azért kell nagyjából egyforma méretűnek lenni, hogy egyszerre tudjanak megfőni.) A fazék aljára nagyon kevés vizet öntöttem, erre raktam a gombócokat. Felöntöttem a 1,5 ü. paradicsomszósszal, hozzáadtam az összedarabolt hámozott paradicsomot és egy kevés vizet, annyit, hogy éppen ellepje (enyhén leveses állagúra csináltam, nehogy leégjen – lévén hogy zománcozott és nem teflon fazékban főztem, ott pedig könnyen odakozmálhat ha az ember nem vigyáz) végezetül a csomag petrezselymet, és zellerzöldet és gumót.

Nagyon alacsony lángon elkezdtem főzni (kb. úgy, mint a töltöttkáposztát). Mire lassan felfőtt, utána még kb. 1,5 – 2 órán át főztem félóránként rázogatva a fazekat, nehogy odaégjen. (Megmondom őszintén, nagyon nem mértem az időt, 1 óra után kezdtem el kóstolgatni és addig főztem, amíg tökéletes állagú nem lett a gombóc.)

Miután megfőtt, a gombócokat óvatosan egyenként kiszedegettem a zellerrel és petrezselyemmel együtt, a levet nagyobb lyukú szűrővel (pl. tésztaszűrő) átszűrtem, hogy megszabaduljak az üledéktől (ami a gombócokról levált darabok és paradicsomdarabok – természetesen a végén visszakerült a mártásba). A szószt egy külön edényben felfőztem, adtam hozzá cukrot (szintén ízlés szerint) és a paradicsompürét. Addig főztem, amíg mártás sűrűségű nem lett. Ezután visszatettem bele a gombócokat és hagytam állni még legalább 30 percet (hogy a beízesített mártás kellően átjárja a gombócokat). Köretnek mellé főtt krumpli.


Én mindenképpen azért javaslom a hámozott (lehetőleg olasz) paradicsomot bele, mert nagyon kellemes, fűszeres–paradicsomos ízvilágot ad a mártásnak.


Azt kell mondjam, egyszerűen leesett az állam. A pulyka felsőcomb azért is olyan jó, mert a dagadóval ellentétben nem zsíros és könnyebben emészthető. 3 nagyobb gombócot úgy megettem együltő helyembe, hogy szinte meg sem éreztem (olyan könnyű volt hogy az volt az érzésem, mintha levegőt ennék) viszont nem volt olyan kellemetlen eltelítő érzés mint a sertéshústól, csupán kellemes jóllakottság érzése. Tehát én bátram merem ajánlani ezt bárkinek, aki még nem próbálta volna. (Nagyon jó dolog a pulyka felsőcomb, legközelebb fasírtba próbálom ki.)

2017. szept. 22. 11:00
 12/14 anonim ***** válasza:

Nem tudok szóhoz jutni, de komolyan :))

Nem csodálom, hogy jutott repetára is, ennyi alapanyagból.

2017. szept. 22. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 A kérdező kommentje:

# 12


Egyrészt úgy, hogy az egész család nagyétkű, másrészt úgy, hogy meglepően finom lett a végeredmény (nem azért lett finom mert én jól tudnék főzni, hanem mert tényleg jóíze van a darált pulyka felsőcombnak.) :)


Én tényleg csak ajánlani tudom azoknak, akik még nem próbálták.

Nem olyan száraz, mint a csirkehús és nem olyan drága mint a marhahús. Nagyjából egyárban van a sertéshússal, de annál 100x finomabb - szerintem (ráadásul nem olyan zsíros és telítő, mint a sertéshús).

2017. szept. 22. 12:59
 14/14 anonim ***** válasza:
Elhiszem, nna :)) Én is szeretem, de eddig még csak pörköltet, vagy valamilyen tokányt készítettem belőle. Tényleg finom hús, és elég jó az ára is.
2017. szept. 22. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!