Hogyan érdemes inkább csinálni a töltött paprikát?
- Rizs félig megfőve vagy nyersen beletenni? (Ha előbbi, hogyan kell "félig megfőzni"?) Pl. abban az esetben, ha darált pulyka felső combból készíti az ember és nem sertéshúsból. Mennyi időt kell számolni a főzésre 2 kg hús esetén?
- 1 kg húshoz hány db paprikával kell számolni?
- Paradicsom levet, paradicsom pürét vagy hámozott paradicsomot érdemes inkább beletenni?
- Rántani érdemesebb vagy lehet keményítővel is sűríteni (pl. ha valaki nem szereti a "liszt ízét)?
Nemigazán csináltam még ilyet és nagy mennyiségben (5-6 fő részére) kéne megfőznöm és szeretném hogy minél jobb legyen az íze. A segítséget előre is köszönöm.
Én a "félig megfözni" módszert tartom jónak - így ugyanis garantáltan nem marad nyers a rizs benne.
Ez úgy értendö, hogy az egy egységnyi (pohár vagy amivel mérni szoktad) rizst ugyanannyi (nem dupla mennyiségü) vízzel felfözöd, amíg beissza a folyadékot.
Én 250 g húst szoktam egyszerre megfözni, ehhez 50 g (nyers) rizst és 1 tojást veszek - plusz füszereket, ez nekem 6-8 paprikához elég.
Rendszerint paradicsompürét felhígitva vagy paradicsomlét használok, és direkt ebben fözöm a paprikákat (só, bors, cukorral füszerezve).
Berántani/süríteni nem szoktam, sokkal ízesebb, ha a paradicsomíz érzödik - meg egészségesebb is.
Kb. fél óra-40 perc alatt megfö a felforrástól számítva, és az mindegy, hogy hány paprika, mert csak maga a paprika/töltelék az, aminek át kell fönie.
Hasonlóan készítem én is. Én is féligfőtt rizs párti vagyok :)75 deka húsból készítem, ehhez főzök 15 deka rizst, másfélszeres vízzel. amikor a vizet felszívta, már hátra is húzom, és ruhával letakarva hagyom még addig, míg a húst befűszerezem. 2 db tojást teszek bele, sóval borssal, bazsalikommal és kevés pirospaprikával fűszerezem.Utána gyúrom össze a rizzsel.
Rövid, széles tv paprikákat választok, 15-16 lesz belőle, szerintem nagyon kiadós, nálunk 6 embernek bőven elég.
Fél kilós papírdobozos paradicsomsűrítményt veszek.( szinte minden boltban lehet kapni valamilyen márkát, de pl a Spáros is teljesen jó )
Én egy kevés rántást készítek , pirospaprikásat, mi így szoktuk meg, így szeretjük. Előbb a rántást elkeverem kevés vízzel csomómentesre kézi habverővel. A paradicsomos doboz sarkát levágom és beleöntöm a rántásba, majd a lyukon át megtöltöm vízzel, megöblögetem vele, és az is megy a szószba. Utána a másik doboz, plusz a víz.
beleengedem a paprikákat (de van, hogy csak fele paprikás, a többi sima gombóc )közben óvatosan keverem, hogy kényelmesen elférjenek.
A 4 és fél literes magasfalú lábasom tele lesz vele.
lassú tűzön főzöm, inkább csak pöfékeltetem. Talán egyszer keverem át óvatosan, hogy le ne ragadjon valamelyik a lábas aljára. Utána már csak forgatással, rázogatással mozgatom. Kb egy órányit főzöm, de biztonság kedvéért, egyet mindig félbevágok, hogy valóban megfőtt-e.
ha elfő valamennyi a levéből, vízzel pótlom.
Sót nem kell beletenni, mert sosem sótalan, viszont egy kis cukorral tompítom a paradicsom savasságát.
Finom, édeskés, sűrű mártás állagú.
Szerintem az a kevés liszt, amennyit teszek bele, annyira belefő, hogy semmiképp nem lehet kiérezni belőle, inkább a sűrítés a célom vele.
Persze több paradicsompürével rántás nélkül is el lehetne érni jó állagot, de nekem ezekkel a mennyiségekkel vált be.
én pasi vagyok, tehát csak enni szoktam...de nem mindegy milyen az a töltöttpaprika..az elkészítését nem tudom, csak azt, hogy főzéskor az illata már messziről érezhető...
szóval javaslom a vastagabb, igazi paprikaillatú paprikát, aztán a paradicsom nagyon vörös/piros legyen, nagyon kevés sűrítővel, hogy ne sápadjon. Nem hátrány, ha inkább édeskésebb, mint savanykás a szósz.
ha van hozzá főtt krumpli, az is jó, ha csak magában, jó sűrű paradicsom+töltelék, úgy is jó.
nagyon fontos a paprika illata, mert a külföldi sápadt, jellegtelen, ízetlen semmire nem jó. az adja az ízét-illatát.
szerintem
Én is pasi vagyok, ezért is szeretek inkább biztosra menni. :) (A családban meg csak én tudok főzni sajnos.)
Egy fontos kérdés: El lehet hagyni a tojást?
Csak azért kérdem, mert töltött káposztát és fasírtot már sokszor csináltam, de egyikbe sem tettem tojást idáig.
Amúgy a töltött paprika majdnem olyasmi, mint a káposzta. De én az utóbbit már annyiszor csináltam, hogy pontosan tudom hogy egy főzéshez miből mennyi kell, hogyan és mennyi ideig kell főzni stb. (Az idáig mindig dagadóból volt.) Viszont ez a paradicsommártásban való főzés, főleg darált pulyka felsőcombból (család külön kérése volt) kissé új dolog még nekem és nem árt ha inkább pontosan utána nézek. Lévén hogy nagy adagról van szó, baromi kár lenne ha el lenne cseszerintve.
A másik dolog: Tegyük fel hogy nem akarnék se rántást, se keményítőt beletenni sűrítés végett. Hanem inkább hámozott paradicsommal és zellerrel (gumó, zöld) csinálom amit a végén leturmixolnék. Be tudja ez úgy sűríteni a mártást, hogy az jó legyen? Esetleg valami tipp még a sűrítéshez (rántás és keményítő kizárásával)?
1. A tojást kihagyhatod, ha nem csinálsz paprika nélküli gombócot, mert a paprika nem engedi szétesni.
2. Ha a paradicsomléhez nem sok vizet teszel, akkor mire megfö, sürü paradicsommártás állaga lesz mindenféle külön sürítés nélkül. <szerintem a zeller nem rossz ötlet, illik a paradicsomhoz, csak ne vidd túlzásba a mennyiséget.
3. Figyelj rá, hogy a pulykahús lehet nagyon száraz is, akkor valamennyi zsiradék (pl. kevés darált füstölt szalonna) nem árt neki, ha nem fogyóznak a vendégeid.
# 7
A pulyka felsőcomb nem a fogyózás miatt van. :) Csak valamiért jobban szereti a család az izét, mint a sertéshúsnak (pl. első osztályú rizses hús készíthető belőle) a szalonnára meg én is gondoltam.
Mellesleg én próbáltam a tojásos verziót a káposztánál vagy fasírtnál (amikor még először csináltam) de olyan kemény lett mindkettő, hogy kérték hogy legközelebb hagyjam ki a tojást. Se a fasírt, se a káposzta nem esett szét. (Mondjuk lehet a fasírt azért nem, mert a forró zsiradék összehúzta, a káposztánál meg nyers volt a rizs és lehet hogy ott a keményítő volt a ludas.)
De mivel nem merem megkockáztatni a szétesést, talán lehet hogy ebbe mégis teszek tojást, de egynél nem többet. Aztán majd meglássuk, annyira rossz csak nem lesz talán. :)
(Sűrítéssel kapcsolatban, én úgy tudom hogy főtt burgonyával is meg lehet oldani, de akkor inkább nem higítom túl a mártást.)
A kedves válaszolótársam(75 %-os) nagyon jó tanácsokat írt, csak megerősíteni tudom. Én is azt mondom a zellerrel legyél nagyon óvatos, mert nagyon elviheti az ízét a töltöttpaprikának. Sűríteni nem fog, mert akkor sok kellene. Egy csokorba kötött zellerszárat tegyél bele, amit majd el tudsz távolítani.Krumplival se sűrítsd, mert paradicsomos krumpli íze lesz. Marad a sok és sűrűre főzött paradicsom.
Ha szalonnát darálsz a pulykához, nyers, füstöletlen legyen, mert a füstöltszalonna nem igazán a töltöttpaprikába való, de ízlés kérdése.
A tojást én is írtam, hogy 75 deka húshoz 2 darabot teszek, szóval nem kell túlzásba vinni, és akkor nem lesz kemény. A pulykahús elég száraz és morzsalékos, azért kell, hogy valami összefogja.Menet közben ellenőrizd a puhaságát, mert az is lehet, hogy tovább kell főzni, mint a disznóhúst.
Az úrnak, aki írt, neki is igaza van abban, hogy illatos, húsos paprikákat válassz, az sem baj, ha már színesednek egy kicsit.
Sok sikert a vendéglátáshoz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!