Hogy kell elkészíteni a zöldborsólevest?
Én úgy főzöm, hogy először egy nagy fejnyi, jó apróra vágott hagymát lepirítok kevés zsíron. Beleteszem az apróra kockára vágott zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák, karalábé, zeller), és meghintem egy nagyon kevés liszttel. Ekkor tovább pirítom, majd felöntöm kevés vízzel és a zöldségeket puhára párolom.
(--- Van, amikor gazdagabban főzöm, és kerül bele valami csontos hús is, ezt a zöldségekkel együtt párolom.)
Amikor a zölség nagyjából megpuhult, felöntöm maradék átszűrt húslevessel, és lassan felforralom a levet. (Általában rengeteg húslevest főzök, amely gyakran nem fogy el, a levet átszűröm, a tűzhelyen nagyon lassan besűrítem , kihűtöm és a kocsonyás állagű cuccot kis tálkákban lefagyasztom. Gyors levest készíteni vagy húsokat ízesíteni kiváló, nem kell Vegetát vagy leveskockát használni.)
Miközben a lötty elvan magának, kis lisztből, zsemlemorzsából, apróra vágott hagymából, egy tojásból és ekét szétkapart csirkemájból vagy kb. 10 dkg marhamájból, apróra vágott friss petrezselyemből májgaluskát készítek. Ezt ízesítem borrsal és sóval, esetleg pici majorannával. Amikor már gyöngyözik a leves, nedves kézzel pici golyókat formálok a masszából és a lébe pottyantom őket.
Ekkor kerül a löttybe a zöldborsó is. Leginkább friss, saját termesztésű cukorborsó, ebből akár héjastul is mehet bele, mert nem szálas, nem kemény a zöld burok rajta.
És amikor már minden benne van, lassan gyöngyöztetem még további 10 percig, végül meghintem egy nagy marék apróra vágott, friss petrezselyemmel.
A zöldborsó édeskés és a máj egyhén kesernyés íze jól kiegészítik egymást.
Kerül még bele olykor: kevés gomba (a vargánya vagy az őzláb nagyon jó plusz zamatot ad még neki), kelkáposzta csíkokra vágva (nem sok), zöldbab (nem sok), vagy egy szál újhagyma is.
Amit írtál az a staubolás (lisztleszórásos módszer ) teljesen jó, de a zöldséget és a borsót egyszerre is párolhatod a liszt és a pirospaprika előtt.
Jól keverd át a szárazanyaggal, és hidegvízzel öntsd fel, akár a meleg rántást.
Csomómentes finom levesed lesz.
Amikor kész, a tetejét szórd meg frissenvágott petrezselyemzölddel, finom üde ízt ad a borsólevesnek.
Van, aki egy kevés préselt fokhagymát is tesz bele, esetleg csipetkét vagy más aprótésztát is főz bele, ezek mind ízlés, szokásfüggők.
A fagyasztott zöldborsó a főzéstől csak keményedik. Én megfőzöm a levest (olaj, zöldség, liszt, petrezselyemzöld), leoltom a tüzet, és csak akkor teszem bele a zöldborsót. 10 percet pihen és kész. Így friss, zsenge, puha marad.
De a friss zöldborsót sem kell pár percnél tovább főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!