Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell elkészíteni a...

Hogy kell elkészíteni a zöldborsólevest?

Figyelt kérdés
Ha olajon lepirítottam a zöldségeket és rakok bele lisztet meg pirospaprikát majd felengedem vízzel, ízesítem és ha már félpuha akkor rakom bele a zöldborsót és készre főzöm így mondták így jo?
2017. szept. 6. 20:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Zsírt teszek a fazékba, (soha nem főzök olajjal) ha felolvadt ráteszem a zöldborsót,az apróra vágott zöldséget, sárgarépát, sózom, bazsalikomot teszek bele, ráöntök egy kevés vizet, hogy párolódjon csak. Ha kell, pótolom a vizet, amíg megfől a borsó. Akkor megszórom liszttel, jól elkeverem és felöntöm annyi vízzel, amennyi levest akarok. Ha felforrt, főzök bele eperlevelet.
2017. szept. 6. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
Gondolom igen,bár én máshogy csinálom.Nem teszek bele lisztet,csak a pirospaprikát elkeverem olajjal,majd felöntöm vízzel.Mirelit zöldborsót használok,azt egyszerre beleteszem a többi zöldséggel,pont egyszerre puhul meg a többi zöldséggel.Készre főzöm,majd jöhet a leves tészta.
2017. szept. 6. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
Ahogy írod, úgy is lehet, nekem hiányérzetem lenne, én liszt helyett galuskát főzök bele s petrezselyemzölddel zárom. A vöröshagyma opcionális, úgyhogy teszek bele (csak abba nem teszek, amibe nagyon nem való, de anyám nem tett az ilyenbe s úgy is jó volt), csak azt pirítom meg, bár a répával is játszadozom egy keveset, de pirítani azért nem.
2017. szept. 6. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos válaszokat
2017. szept. 6. 22:08
 5/14 anonim ***** válasza:

Én úgy főzöm, hogy először egy nagy fejnyi, jó apróra vágott hagymát lepirítok kevés zsíron. Beleteszem az apróra kockára vágott zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák, karalábé, zeller), és meghintem egy nagyon kevés liszttel. Ekkor tovább pirítom, majd felöntöm kevés vízzel és a zöldségeket puhára párolom.


(--- Van, amikor gazdagabban főzöm, és kerül bele valami csontos hús is, ezt a zöldségekkel együtt párolom.)


Amikor a zölség nagyjából megpuhult, felöntöm maradék átszűrt húslevessel, és lassan felforralom a levet. (Általában rengeteg húslevest főzök, amely gyakran nem fogy el, a levet átszűröm, a tűzhelyen nagyon lassan besűrítem , kihűtöm és a kocsonyás állagű cuccot kis tálkákban lefagyasztom. Gyors levest készíteni vagy húsokat ízesíteni kiváló, nem kell Vegetát vagy leveskockát használni.)


Miközben a lötty elvan magának, kis lisztből, zsemlemorzsából, apróra vágott hagymából, egy tojásból és ekét szétkapart csirkemájból vagy kb. 10 dkg marhamájból, apróra vágott friss petrezselyemből májgaluskát készítek. Ezt ízesítem borrsal és sóval, esetleg pici majorannával. Amikor már gyöngyözik a leves, nedves kézzel pici golyókat formálok a masszából és a lébe pottyantom őket.


Ekkor kerül a löttybe a zöldborsó is. Leginkább friss, saját termesztésű cukorborsó, ebből akár héjastul is mehet bele, mert nem szálas, nem kemény a zöld burok rajta.


És amikor már minden benne van, lassan gyöngyöztetem még további 10 percig, végül meghintem egy nagy marék apróra vágott, friss petrezselyemmel.


A zöldborsó édeskés és a máj egyhén kesernyés íze jól kiegészítik egymást.


Kerül még bele olykor: kevés gomba (a vargánya vagy az őzláb nagyon jó plusz zamatot ad még neki), kelkáposzta csíkokra vágva (nem sok), zöldbab (nem sok), vagy egy szál újhagyma is.

2017. szept. 6. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
Én egyszerre teszem bele a borsót és a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát. Csak zsenge, friss borsóból vagy fagyasztottból főzöm. Minimális lisztet és pirospaprikát használok, akkor, amikor már a saját levét elfőtte. Újhagyma megy bele egészben, paradicsom, zöldpaprika kétfelé vágva, és kis csokor petrezselyem, ezeket ki lehet végül venni belőle. Csak sót és kevés frissen őrölt borsot használok hozzá, a friss zöldség ízét akarom érezni. A végén főzök bele apróra vágott petrezselyemmel ízesített, egy felvert tojásból és 2-3 kanál lisztből készült galuskát. A friss borsónak a zsengébb héjából is bele lehet főzni pár darabot.
2017. szept. 7. 00:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
Én piritott tésztával szeretem piros paprikásan :P
2017. szept. 7. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:

Amit írtál az a staubolás (lisztleszórásos módszer ) teljesen jó, de a zöldséget és a borsót egyszerre is párolhatod a liszt és a pirospaprika előtt.

Jól keverd át a szárazanyaggal, és hidegvízzel öntsd fel, akár a meleg rántást.

Csomómentes finom levesed lesz.

Amikor kész, a tetejét szórd meg frissenvágott petrezselyemzölddel, finom üde ízt ad a borsólevesnek.

Van, aki egy kevés préselt fokhagymát is tesz bele, esetleg csipetkét vagy más aprótésztát is főz bele, ezek mind ízlés, szokásfüggők.

2017. szept. 7. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 Mansour ***** válasza:

A fagyasztott zöldborsó a főzéstől csak keményedik. Én megfőzöm a levest (olaj, zöldség, liszt, petrezselyemzöld), leoltom a tüzet, és csak akkor teszem bele a zöldborsót. 10 percet pihen és kész. Így friss, zsenge, puha marad.

De a friss zöldborsót sem kell pár percnél tovább főzni.

2017. szept. 7. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
9-es: totál egyetértek. A borsónak sokszor még 10 perc is sok. Akkor jó, ha már főtt, de még szép zöld a színe. Az agyonfőtt, seszínű borsószemekben szerintem semmi nincs, se tápanyag, se íz.
2017. szept. 8. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!