Szegény ételeket mondanátok?
Mindig abból kell kiindulni, hogy egy területen milyenek az éghajlai viszonyok és milyen növény termeszthető egyszerűen, olyan növény, amely sokáig eláll. Húsfélét 100-150 évvel ezelőtt és korábban az emberek nem ettek rendszeresen, mert a húst nem lehetett szakszerűen sokáig tárolni és nem volt iparosítva az állattenyésztés.
Például a pizza és a sok tésztaféle Olaszországban a szegények étele volt.
A tengerhez közeli népeknél a hal és a tengeri herkentyűk. A japánoknál a szusi a szegény halászok étele (gagyi rizs + egy kis hal, vagy az sem + alga).
A németeknél vagy a szlovákoknál a krumplival vegyített liszt alapú tészták. A svábok szalonnapörccel és -zsírral meg savanyú káposztával ették/eszik a krumpligombócot (a liszt drága volt, a krumpli olcsó).
Egyes lengyel és orosz területeken a hajdina (gyorsan megnő és mostohább körülményeken is megterem, mint a búza). Vagy a rozskenyér (a rozs szereti a nedvességet).
Sok helyen, így Magyarországon is különböző kásákat ettek az emberek szerényebb napokon. Például kölesből, hajdinából. Írországban zabból (a zab is szereti a sok esőt, de a búza nem nagyon).
A szegények étele még a kukorica- vagy búzadarából készült kása is.
Peruban a quinoakása vagy a sok krumplis étel, Mexikóban értelemszerűen a sok kukorica.
Kínában meg a főtt rizs csak úgy natúr.
Akkor tanulj meg fogalmazni!
Pl. mik azok az ételek, amiket zömmel vidéken! esznek.
Bodag, de lehet, hogy az ua., mint a vakaró.
Puliszka, resztelt dara szilvalekvárral.
Vízenkullogó- egy süti.
Laskaleves (nem gombából )
Rongyosleves- a rántott leves tojással dúsított változata
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!