Fehérje dús szénhidrát szegény ételeket keresek és finom zöldséges ételek receptjeit. Mondtok ilyeneket?
Ismerem az alap egyenletet: semmi cukor, liszt, keményítő.
Sok zöldség, hal, hús, tojás esetleg túró.
De megakadtam. Nem tudom mit egyek. A túrót nem szeretem, tojásból is a kevesebb több számomra. Húst meg halat nem tudok minden étkezésre fogyasztani. Anyagilag ez megterhelő. Tehát csak a zöldség marad? Most komolyan?
Én szeretem a zöldséget na de ennyit.
Hogyan lehet elkészíteni.
A szénhidrát fogyasztásom 50-70 gramm per nap, de a fehérje csak 40 körül van. És ötletem sincs mit egyek a növelése érdekében.
Túró:
-uborka, paradicsom esetleg hagyma
-gyümölcs, édesítőszer
Natúr joghurtba szintén mehet gyümi, édesítő, zabkorba, zabpehely
Zöldség:
-zöldségpörkölt
-rakott zöldség rizs nélkül, sovány hússal
-tejszínes zöldség
-sajtos szósszal is mehet, akár tk tésztával, barna rizzsel
-párolt zöldség
-grillezett zöldség
-saláta formájában is mehet (paradicsomos mozzarella sali, csirkesali)
-töltött káposzta: csirkemellből pörkölt, a savanyú káposztát meg kell párolni, összekeverni, ez a töltött kápi light :)
-csőben sült zöldségek, akár kevés sajtszósszal, hússal
-bolognai ízben hús, hozzá párolt zöldség tészta helyett
-répát lehet sütni úgy, mint a hasábkrumplit (nyilván sütőben, nem olajban), nagyon finom
-tócsit lehet csinálni cukkíniből
-könnyebb leveseket is lehet, az is eltelít
Gyümölcsöket is lehet társítani hússal:
-barackos csirke
-alma belsejét kivágni, bele valamilyen csirkét rakni szósszal, sütőben megsütni
Hirtelen ennyi, de lehetne még ötletelni.
fehérjeforrásnak jó:
csirkeaprólék
máj
tofu
sajtok (sok fehérje, sok zsír)
esetleg gomba
Paradicsomos, húsos rizs:
2-3 evőkanál olaj
2 zacskó főtt rizs (barnából 1 kilósat tudsz sparban 400 ft-ért venni)
Paradicsompüré (2-3 kis konzerv)
3db Tojás
Vöröshagyma
kb. 1 kiló darált hús (pulyka, csirke legyen inkább)
Egy tűzálló tálat kikensz egy kevés olajjal. A hagymát kevés olajon üvegesre pirítod, aztán a darált húst megsütöd, jó puhára, sózod, borsozod, paprikaport is tehetsz bele, foghagymát is. Felöntöd, hogy legyen egy kis leve. A megfőzött rizsnek a felét beleteszed a kikent tálba, rászeded a hagymás húst (a levet nem!), a tetejére ráteszed a rizs másik felét. Ott van még a szaft. Beleteszed a paradicsompürét, befűszerezed (ne legyen sótlan), aztán belekeversz 3 nyers tojást majd ezzel a löttyel leöntöd a húsos rizst. Sütőben addig sütöd, amíg a teteje szépen megköt, ez 180-200 fokon 30-40 perc.
Egy 250 grammos kockában van 450 kalória, 32gr. fehérje, 34gr. szénhidrát és 20gr. zsír. A szénhidráttal tudsz úgy csalni, hogy kicsit kevesebb rizst teszel bele és valamilyen zöldséget zöldségkeveréket teszel mellé.
Darált hús helyett gombával is elkészítheted, úgy is finom.
Karfiol-pörkölt
Bármelyik féle tök-pörkölt
Rántott karfiol
Rántott kelkáposzta
Rántott tök(félék)
Töltöt karaláb
Töltött tök(félék)
Töltött paradicsom
Paradicsomos húsgombóc
Paradicsomos (fehér)káposzta
Lecsó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!