Sütés kérdés: vaj, margarin, melyik milyen?
Belefutottam egy érdekes problémába. Kezdő háziasszony vagyok, bocsánat, ha butaságot kérdezek.
Szóval ugye, bolti forgalomban vannak:
- a vajkrémek, ezek általában ízesek, kutyulékok, főzés szempontjából kiesnek.
- a szimpla margarinok, ez kb. minden tégelyes, amit az átlagember vajnak hív, legalábbis mifelénk.
- van a klasszikus teavaj, az a nagyon kemény cucc, különleges utóízzel, iskolai menzák emléke.
- meg van a kockamargarin, rama és társai, amit sütéshez-főzéshez használnak.
Ha margarint ír a recept, akkor egyértelműen kockamargarint használ az ember sütéshez, főzésnél "kivajazás" és társai esetében tégelyes margarin, ha nem ízesített, mert ugye abból könnyebb picit használni. Jobb híján, gondolom, mehet ez sütéshez is, végülis ugyanaz, csak picit lágyabb.
Ha viszont vajat ír a recept (jellemzően tortáknál futottam bele), akkor mi a helyzet? A teavaj nem passzol, mert annak ugye ott a furán sajátos íze, a vajkrémek meg inkább mindenféle kutyulékok.
Vagy csak a receptíró nem elég pontos, és a tégelyes margarinra gondolhatnak ilyen esetben?
Esetleg van valami olyan főzős "vaj", amiről én nem tudok?
(Alapvetően tudom, hogy mi a különbség a vaj meg a margarin között, állati ill. növényi eredet, de manapság szinte mindent növényi zsírral csinálnak, szóval ez sem sokat segít...)
"A margarin kétségtelenül a legegészségesebb zsír, a hidegen sajtolt olajok mellett, ha nem hidrogénezéssel készült. "
Linkelj már be CSAK EGY olyan margarint, amit NEM növényi olaj hidrogénezésével, észteresítésével, vagy egyszerűen állati zsír adalékozásával készítenek (ilyen is létezett). Ezekkel az eljárásokkal ugyanis (valamennyivel) telített zsírsavak, ill. trigliceridek "készülnek", másképp viszont folyékony maradna a cucc. Ennyire egyszerű a történet...Amúgy semmi baj a telített zsírsavakkal, ahogy a cukorral sem, amennyiben mértékkel fogyasztják. Akkor viszont már inkább a tiszta, kezeletlen, természetes eredetű zsiradék a nyerő, nem a különböző vegyi eljárásokkal előállított, ízesített vackok.
Aki a margarint vajnak hívja, az egyszerűen ostoba.
Ha pedig vajat ír a recept, akkor teavajat teszel bele, ez alap.
Margarin az más, állatot nem látott nővényi utánzék.
"A hidrogénezést ugyanis ÉVEK ÓTA nem használják a margaringyártásban!"
Azt nem (elvileg), csak az észterezést.:-) Esetleg olvass figyelmesebben.
Ja igen, ami a "jótékony hatást" illeti:
A lényeg röviden: bár a koleszterinszintet valóban csökkenti a linolsavban gazdag étrend, mégsem mutatható ki szignifikáns előnye a szívkoszorúér-megbetegedések és a halálozási ráta tekintetében a kontrollcsoporthoz képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!