Sütés kérdés: vaj, margarin, melyik milyen?
Belefutottam egy érdekes problémába. Kezdő háziasszony vagyok, bocsánat, ha butaságot kérdezek.
Szóval ugye, bolti forgalomban vannak:
- a vajkrémek, ezek általában ízesek, kutyulékok, főzés szempontjából kiesnek.
- a szimpla margarinok, ez kb. minden tégelyes, amit az átlagember vajnak hív, legalábbis mifelénk.
- van a klasszikus teavaj, az a nagyon kemény cucc, különleges utóízzel, iskolai menzák emléke.
- meg van a kockamargarin, rama és társai, amit sütéshez-főzéshez használnak.
Ha margarint ír a recept, akkor egyértelműen kockamargarint használ az ember sütéshez, főzésnél "kivajazás" és társai esetében tégelyes margarin, ha nem ízesített, mert ugye abból könnyebb picit használni. Jobb híján, gondolom, mehet ez sütéshez is, végülis ugyanaz, csak picit lágyabb.
Ha viszont vajat ír a recept (jellemzően tortáknál futottam bele), akkor mi a helyzet? A teavaj nem passzol, mert annak ugye ott a furán sajátos íze, a vajkrémek meg inkább mindenféle kutyulékok.
Vagy csak a receptíró nem elég pontos, és a tégelyes margarinra gondolhatnak ilyen esetben?
Esetleg van valami olyan főzős "vaj", amiről én nem tudok?
(Alapvetően tudom, hogy mi a különbség a vaj meg a margarin között, állati ill. növényi eredet, de manapság szinte mindent növényi zsírral csinálnak, szóval ez sem sokat segít...)
Ha margarint ír a recept, én akkor is normál vajat használok. Számomra a margarin fogyasztásra alkalmatlan "élelmiszer". Nyilván az olcsósága miatt terjedt el.
A teavaj a normál vaj is egyben. A lényeg, hogy csak tejszínt tartalmazzon.
Pitébe, pogácsába negyedrészt házi sertészsírt használok, sokkal finomabb lesz. Vagy szoktam még kókuszzsírt is használni, ha spórolni akarok a vajjal. Sajna e három zsiradék közül ez a legdrágább.
De itt sok okosságot olvashatsz:
- vajrkém: tejipari melléktermék fűszerezve, ha nekem fizetnének se enném meg. Puszta hulladék
- margarin: a vegán margarinok többnyire jó monőségűek, nem hidrogénezettek mert már modernebb technológiákkal készülnek. Többnyire telítetlen zsírsavakat tartalmaznak és nincs bennük transzzsír sem. Nyersen van, amelyik nekem ízlik. Az olcsóbb fajtáktól, amik transzzsírosak, hidrogénezettek pl. rama, delma, liga, vénusz stb. óvakodni kell. Elsősorban bioboltban érdemes vegán margarint beszerezni, ha valaki szereti az ízét és az egészsége miatt inkább ezt fogyasztaná.
DE a tégelyes krémek NEM mindig margarinok, van tégelyes vaj is. A margarint pedig nem hívjuk vajnak!
- teavaj: nem furcsa az íze, ez a puszta, tiszta vaj; sosem volt a menzák kelléke, mert ez a legjobb minőségű kapható vaj. Hagyományos módszerekkel készül; finom az íze; hátránya, hogy tele van telített zsírokkal, tehát nem túl egészséges.
- kockamargarin: lásd a margarinnál a gyengébb minőségű margarinokra vonatkozó megjegyezésemet, ez az. Épeszű ember ezt nem veszi meg, nem használja fel, mert emberi fogyasztásra alkalmatlan szemét.
SZÁMOMRA ha a recept vajat ír, mindig vajat használok. Ha zsiradék kell a tepsibe, tortaformába, tésztába, akkor vagy a vajat, vagy a jó minőségű margarint választom.
Nincs olyan, hogy "főzős vaj", bár sokan a roszabb minőségű, nem teavaj minősítésű vajat vásárolják ehhez.
Tipp: vajból nagyon finom a LIDL bio Markenbutter nevezetű bió vaja, és árban is teljesen jó.
Margarinból jó minőségű pl. az Aslan, Biopont bio margarin, Alnatura,
Tehát akkor egy ilyen receptbe pl teavaj kell? Nem lesz tőle utóíze a sütinek?
(Ez most csak egy a sok közül, több ilyenbe futottam bele. Itt a kommentek között direkt kiemelték, hogy nehogy margarint használj, ennek kapcsán gondolkodtam el többek között.)
Azért arra nem hallgatnék, aki az undorító és egészségtelen zsírt reklámozza, és a díványról okosodik. Ez durva.
Vagy jó minőségű margarint vagy vajat válassz kérdező. Kockamargarint vagy vajkrémet, zsírt semmiképp sem.
"Azért arra nem hallgatnék, aki az undorító és egészségtelen zsírt reklámozza, és a díványról okosodik. Ez durva.
Vagy jó minőségű margarint vagy vajat válassz kérdező. Kockamargarint vagy vajkrémet, zsírt semmiképp sem."
Bármelyik tiszta zsír sokkal egészségesebb, mint a margarin vagy a vajkrém.
Köszönöm a gyors és részletes válaszokat, szerintem tök jók a különböző szempontok, nem kell, hogy mindenki ugyanazt szeresse. :) Valaki írta pl. a pogácsába a zsírt, az szerintem tök finom, nagyanyáink is így csinálták, hiába nem bio meg egészségtudatos. :) Bár főzéshez én nem használok zsírt, csak ha kifejezetten az kell a recepthez, most mégis a sütemények kapcsán jutottam el a felvázolt problémához.
Azt hiszem, holnap vár rám egy túra a legközelebbi élelmiszerboltba, csomagolásokat olvasgatni... :D
Aki a teavajra kérdezett vissza: azért tettem utána hozzá, hogy nem rossz értelemben írom, csak nekem egy annyira tipikus, erőteljes íze van a teavajnak, hogy azt főzésben nem tudom elképzelni, hogy ne nyomja el az egyéb hozzávalókat. Én részemről nagyon szeretem az ízét, írtam is, de tudom, hogy sokan nem, otthon is csak én eszem. :-) Persze lehet, hogy butaság a gondolatom, hiszek nektek, én csak kérdezek. :)
Köszönöm még egyszer mindenkinek, mennek a zöldek, én meg holnap teszek egy nagy túrát, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. :)
"Bármelyik tiszta zsír sokkal egészségesebb, mint a margarin vagy a vajkrém."
A vajkrém résszel egyetértek, a margarinnal nem. A margarin kétségtelenül a legegészségesebb zsír, a hidegen sajtolt olajok mellett, ha nem hidrogénezéssel készült. Tele van omega 3-6-9 zsírsavakkal, telítetlen, tehát nagyon jótékony hatású.
Ezzel szemben a sertészsír telített, és kifejezetten káros a szívre, érrendszerre, koleszterinszintre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!