Hogyan szoktatok sózni?
1 liter leveshez hány gramm/teáskanál sót adtok?
és 1 kg húshoz?
Hát ez nagyban függ attól hogy milyen levesről, milyen húsról beszélünk. Gyümölcsleveshet is adok sót, de ahhoz csak nagyon keveset. Húsos leveshez kicsit többet, zöldségleveshez még többet. De nem ugyanannyi sót teszel egy gulyáslevesbe mint egy tojáslevesbe vagy egy lebbencslevesbe, stb stb.
Húsnál is számít a típus. Szárnyasokat bátrabban szoktam sózni, fűszerezni, minőségibb sertést(szűzpecsenye) vagy marhát(hátszín, bélszín) csak óvatosan, mert az ő ízük alapból karakteres, tehát nem szabad agyonnyomni se sóval se mással.
Meg persze ízlés kérdése is a dolog. Apám még a nyers zöldségeket meg a szendvicset is megsózza, otthon és az étteremben is a főtt ételt kóstolás előtt még megküldi egy tonna sóval, én sokkal visszafogottabban szeretem. Tapasztald ki. Levesnél, húsnál is apránként tegyél bele, ha kevés a só azt még tudod korrigálni, ha túl sok az már nehezebb.
Ha ilyet kérdeztem volna, drága édesanyám a merőkanállal hajtott volna ki a konyhából :D
Gondolomformán tanultam, mindig egy kicsit, amíg jó nem lesz.
Egyszer egy barátnőm is kérdezett hasonlóan:
Mennyi egy gondolatnyi só, mert a nagymamája receptjét készíti és ez van leírva. Mondtam neki ,hogy egy kis csipetnyi. Másnap megkérdeztem milyen lett az étel?
Hát lehet hogy nagyon elgondolkodtam, mert nagyon sós lett.
Ez tapasztalat kérdése . Vannak olyan alapanyagok amelyek nagyon sok sót felvesznek mint pl.a burgonya, és van amit alig kell sózni pl. uborka.
A szabály hogy adni hozzá mindig lehet, elvenni belőle sosem.
Vannak receptek amiben pontosan meg van adva a mennyiség, de tapasztalatom alapján a só sem egyforma sós , a Himalája só egészen máshogy sós mint a parajdi. A tengeri só sótlanabb, mint a kő só.
Ez az évek alatt kialakul, gyakorlat kell hozzá.
Mindig a felét rakd a kajába annak, amit először gondolsz!
Majd 5-10 perc múlva kóstold meg!!
Valóban meg kell figyelni, sokkal sósabb a közönséges konyhasó, mint a finomított! És ismét más a jódozott só, mint pl. a himalája... ezért nincs egységes szabály: csak óvatosan, és kóstold meg a kaját!
A só a legősibb fűszer, de az nem úgy működik, hogy lt/kg ra vetítve mérik az adagolását.Nemhogy ahány háztartás, hanem ahány száj, annyi ízlés. Mindenkinek más.
Már volt nemrég sós kérdés, és most is csak azt tudom mondani, hogy nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy adott mennyiségű leveshez, húshoz mennyit használjunk.
Már írták, hogy a sók sem egyforma ízűek, és ebben sok igazság van.
Minden fűszerezést,-kezdve a sózástól- csakis saját, sok sok évi főzési tapasztalat útján lehet eltalálni, de ekkor sem biztos, hogy a család minden tagjának megfelelő lesz.
Van amit lehet és érdemes utánasózni, de van amit nagyon nehéz utánsózással korrigálni.
Aki recepteket tesz fel a netre , nyilván a saját ízlésének megfelelő arányokat írja le, de ezt szerintem csak iránymutatónak lehet tekinteni.
Tapasztalat, tapasztalat, tapasztalat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!