Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Felforrt a lekvár?

Felforrt a lekvár?

Figyelt kérdés

Kajsziból csináltam lekvárt, kb 3kg gyümölcs (tisztítva)+fél kg cukor, forráskor egy teáskanál nátrium-benzoátot tettem bele, újra összeforraltam, 3 üveggel lett, 2 rendes befőttesüveg fedővel, meg egy nutellás. Még forrón beleöntöttem az üvegekbe, tettem rá fóliát, ráhúztam a tetejét, aztán még befőttesgumit is. Kicsit fejtetőre állítottam, majd száraz dunsztba tettem - kedden. Ma kibontottam a nutellás üvegest, és szerintem felforrt... ettem belőle, és utána bizsergett a nyelvem. Tönkrement? Vagy ez a tartósító? Meg lehet így enni, vagy kuka?

Gondoltam arra is, hogy a nutellás üveg műanyag fedele a hiba. Illetve szerintem a forrósága miatt kimarta a befőzőfóliár, így az lukas volt. Az egyik rendes üvegen is lukas, a másikon nem, de nem merem kinyitni megkóstolni, mert ha jó is, biztos tönkremegy, mert nem esszük meg olyan gyorsan


2017. júl. 10. 21:44
 1/5 anonim ***** válasza:
Tartósítószert nem forralunk újra.3 kilóhoz egy késhegynyi elég , mikor kész a lekvár belekeverni, aztán üvegbe. Én nem vagyok ügyes ezért csak csavaros uvegbe teszem.Sosem romlott még meg. Lehet a tiéd sem de ha fura íze van ,inkább ne egyetek belőle.
2017. júl. 10. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
63%

A csavaros tetejü üveg fedele alá nem kell (és nem is szabad) fóliát tenni, mert az csak rontja a lezárást. A nutellás üveg meg nem való eltevésre, mert nem tár a fedele, sem fólával, sem anélkül. A fejreállítás meg csak babona, semmi szükség rá.


Ezen kivül ha tisztán dolgozol, akkor mindenféle tartósítószer nélkül is eláll - nekem legalább is még sosem romlott meg.


Azt meg nem lehet megmondani, mi baja van a lekvárnak, ha megforrt volna, akkor rossz, cefreszaga lenne.

2017. júl. 10. 22:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Én nem értek hozzá, de édesanyám tartósítószer nélkül csinálja, reggel felteszi, este leveszi, sima egyszerű csavaros befőttesüveg, semmi macera, kiönt, lezár, viszlát, előveszi, amikor majd kell. Sosem romlott még meg.
2017. júl. 11. 02:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
A tartósítószer, ha elég kevéske van benne, nem érzőik ki a lekváron. Viszont a nutellás üveg rossz ötlet volt, az nem zár légmentesen.
2017. júl. 11. 07:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
akkor valószínűleg amiatt van, megkóstolok egy másikat is. Azért került abba, mert amit vettem rendes befőttesüveg, nem lett vele tele. A fóliát csak biztonsági okoból tettem rá, hogy tuti legyen. Amit néztem receptet abban se volt tartósító, de anyám mondta, hogy tegyek bele...
2017. júl. 11. 08:56

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!