Felforrt a lekvár?
Kajsziból csináltam lekvárt, kb 3kg gyümölcs (tisztítva)+fél kg cukor, forráskor egy teáskanál nátrium-benzoátot tettem bele, újra összeforraltam, 3 üveggel lett, 2 rendes befőttesüveg fedővel, meg egy nutellás. Még forrón beleöntöttem az üvegekbe, tettem rá fóliát, ráhúztam a tetejét, aztán még befőttesgumit is. Kicsit fejtetőre állítottam, majd száraz dunsztba tettem - kedden. Ma kibontottam a nutellás üvegest, és szerintem felforrt... ettem belőle, és utána bizsergett a nyelvem. Tönkrement? Vagy ez a tartósító? Meg lehet így enni, vagy kuka?
Gondoltam arra is, hogy a nutellás üveg műanyag fedele a hiba. Illetve szerintem a forrósága miatt kimarta a befőzőfóliár, így az lukas volt. Az egyik rendes üvegen is lukas, a másikon nem, de nem merem kinyitni megkóstolni, mert ha jó is, biztos tönkremegy, mert nem esszük meg olyan gyorsan










A csavaros tetejü üveg fedele alá nem kell (és nem is szabad) fóliát tenni, mert az csak rontja a lezárást. A nutellás üveg meg nem való eltevésre, mert nem tár a fedele, sem fólával, sem anélkül. A fejreállítás meg csak babona, semmi szükség rá.
Ezen kivül ha tisztán dolgozol, akkor mindenféle tartósítószer nélkül is eláll - nekem legalább is még sosem romlott meg.
Azt meg nem lehet megmondani, mi baja van a lekvárnak, ha megforrt volna, akkor rossz, cefreszaga lenne.










Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!