Lekvár eltévedt tartósítószer nélkül?
Szerintem az a legjobb ha semmi "eltévedt" dolog nincs a lekvárban, csak az amit eleve oda szántak. :)
Amúgy hőkezelés. Az aszkorbinsav erre szerintem alkalmatlan, meg a kettő együtt tuti nem, az aszkorbinsav a hőtől elbomlik
Tévelygőket ne tegyél bele.
Mi ősidők óta gyümölcs+cukor egyvelegéből készítjük a lekvárt. Talán minden 20. üveg szokott sikertelen lenni (az is a fedél miatt). Sose használtunk semmi tartósítószert a cukron kívül...
A hőkezelés meg dunsztolással zajlik, nagy edényben 85-95 fokon tartjuk 20 percig (attól is függenek az értékek milyen fajtát készítünk). Mikor lejárt az idő, átmennek szárazdunsztba, hogy nagyon lassan hűljön ki, így nem szívja meg magát levegővel (vagy tudja fene miért pont így kell).
#tiedét nevű felhasználó
"hogy nagyon lassan hűljön ki...."
A lassú kihűlés eszköz arra, hogy sokáig legyen magas hőfokon a lekvár, de ne kelljen sokáig forralni, szóval energia megtakarítás.
A magas hőfokot az élőlények nagy része nem bírja, de kis részük túlélheti, ellenben huzamosabb ideig még kevesebb bírja.
Egyébként nálam is a fedő rossz zárása miatt fordul elő hogy megromlik egy egy lekvár. Cukorral + hővel tartósítok, 3 évig simán elállnak a lekvárok, befőttek is, csak veszítenek élvezeti értékükből 1 év után.
Cukor nélkül is 1-2 évet ki kell bírnia a lekvárnak.
Anyám xilittel/eritrittel csinálja a lekvárt, nem tudom hogy az helyettesíti a cukrot, vagy igazából cukor nélkül is elállna...
Mindenesetre a hőkezelés teljesen elég, tartósítószerre nincs szükség.
4# és kérdező:
Azt elfelejtettem, hogy idővel egyre kevésbé lesz finom, de meg nem romlik. Ettem 20 éves lekvárból is (el volt veszve a kamrában, és költözéskor került elő). Íze semmi, de nem volt kellemetlen sem.
Az 1 év tekinthető annak az időnek, míg megtartja az ízeket, ha hőkezelve tartósítasz.
Ahogy mások is írták, lehet cukor nélkül is, de a hőkezelés hatására kellemetlen ízű lesz a gyümölcs. (Inkább csak édesszájú vagyok, másnak lehet finom ettől még)
#2-es!
Pont úgy írtad le ahogy illik.
Egyetértek.
Fontos, hogy a üveg magas hőmérsékleten bakteriológiailag steril legyen.
Én az eltett dolgokat szinte kizárólag csak hőkezelem (kuktában), jó, a lekvárokba kilónként teszek pár dkg xilitet is :) De az nem cukor, úgyhogy gondolom, nem sokat jelent elállásban.
Nagyon ritkán romlik meg valamelyik, nem jól záró fedő miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!