Ha rizsliszttel vagy kukoricaliszttel szeretnék elkészíteni egy süteményt vagy ételt, mennyivel kell többet illetve kevesebbet használni belőle mint a hagyományos búzalisztnél?
Nem.
Kukoricalisztből nekem pl. semmi nem áll össze, vagy sütés után esik darabokra, azt én el is hagytam, felesleges pénzkidobás.
A rizsliszt az okésabb, bár abból is másak az arányok, és az is hajlamos morzsálódni, de jóval barátságosabban viselkedik, mint a kukorica.
Egyébként néegess gluténmentes süteményeket, kezdőként ne kísérletezz, mert a drága sütid a kutyáé lesz.
Én ugyanannyi rizslisztet használok a mézesemnél, picit morzsálódós, érződik rajta, hogy más, de működik. Piskótánál is használható 100%-ban rizsliszt (bár én nem szeretem, de sokan csinálják, nekik biztos jó), olajos magból kell több (a piskóta egyik előnye, hogy roppant sokféle dolog mehet bele liszt helyett), maglisztből is OK a hasonló mennyiség, de ez maglisztfüggő, hisz nem egyformán vesznek fel vizet.
Islerbe teljesen jó a zabliszt dióval.
Nem árt bevált receptet használni, azért más a rizsliszt és a búzaliszt, nem feltétlenül fog működni a dolog. Nekem a rizslisztesek sosem ízlenek úgy, ha működnek is.
Kukoricaliszttel nincs tapasztalatom, azt hasonlóan rossznak tudom, mint a glutént.
Viszont ha a gabonát is kihagyjuk a sütikből, akkor még sokkal inkább eltérünk, de még így is születnek jó sütik, csak vagy fogjunk egy jó receptet, vagy vállaljuk be a kísérletezést.
S ha egy sütibe alig kell liszt, akkor várhatóan kisebb lesz az eltérés, mintha erősen liszt alapú. A piskótába alig kell liszt s még így is ég és föld rizsliszttel és búzaliszttel, ha az ízt nézem s nem nyomja el a krém... A gyümölcsös (pl. erősen almás), fűszeres sütik működnek a legjobban kevéske tapasztalatom alapján, nem csoda, ott nem bukik ki a rizsliszt szerintem elég ízetlen, snassz volta vagy a zab íze, a finom hozzávalók uralkodnak.
Személy szerint ha már használok gabonát, vegyesen rizs-, zabliszt s ami még jön (a kölesliszt pl. nagy kedvencem, egy kevés hajdina se rossz), ez elég ízes keveréket ad s lehet, hogy más szempontból is jó lehet. Néha elámulok, hogy a teljesen snassznak tűnő búzaliszt milyen finom tud lenni önmagában, a mgluténmentesekkel viszont más a helyzet, ha az én ízlelőbimbóimról van szó.
Persze hogy nem sikerül, sokszor ég unokanővéremnek sem egy-egy új recept, pedig ő már 4. éve kell gm-en főzzön a gyerekei miatt.
De ne keseredj el, kísérletezz, és ami szétesett, de egyébként jó, abból tudsz hamis somlóit, meg hasonlókat készíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!